Mimarlık temel alanı eğitiminde ideal uygulama mekânı: Global ölçekte öncü fakülteler üzerinden bir tespit
The ideal application venue in architectural education: An analysis through leading faculties on a global scale
- Tez No: 986307
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, Mimari tasarım, Mimarlık eğitimi, İç mekan tasarımı, Active learning, Architectural design, Architectural education, Interior design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
İç mimari tasarım, yalnızca teoriye dayalı bir disiplin olmanın ötesinde, farklı disiplinlerden edinilen bilgi ve tecrübelerin yaratıcılıkla harmanlanarak mekânın kurgulanması sürecidir. Mekânlar, kullanıcıların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandığında işlevsel olabilmektedir. Bu nedenle iç mimar adaylarının, disiplinin çok yönlü doğasını kavrayabilmeleri için eğitim sürecinin hem kuramsal hem de uygulamalı bileşenleri içermesinin büyük önem taşıdığı düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmada, iç mimari tasarım eğitiminde uygulamanın önemine dikkat çekilerek uygulama mekânlarını ideal biçimde tasarlamak ve kullanmak için dikkat edilmesi gereken noktaları ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu noktada, global ölçekte öncü olan ve iç mimarlık eğitimi veren fakültelerin bölümlerinin, program planlamalarında uygulamayı nasıl konumlandırdıkları ve uygulama çalışmalarına zemin oluşturan mekânları nasıl planladıkları incelenmiştir. Böylece tasarım ve kullanım detayları üzerinden,“ideal uygulama mekânı”için öngörü oluşturacak bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak literatür araştırması ile kuramsal çerçeve oluşturulmuş; ardından öncü fakülteler ile yapılacak görüşmelere yönelik hazırlıklar yapılmıştır. Analiz sürecinde ise görüşmelerden ve fakültelerin resmî web adreslerinden edinilen veriler, doküman analizi ve mekân dizim analizi ile irdelenmiştir. Araştırma sonucunda, örneklem grubunda yer alan fakültelerin tamamında uygulamaya yönelik alanların ön planda olduğu; ancak fakülteler arasında bu mekânların çeşitliliği ve çalışma sistemlerinde farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Sonuç olarak, iç mimari tasarım eğitiminde uygulama mekânlarının tasarım ve kullanımına yönelik öneriler sunulmuştur. Bu çalışma FYL-2024-11271 proje numarası ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interior design is not merely a discipline grounded in theory; rather, it is a process of constructing space through the creative integration of knowledge and experience acquired from various fields. Spaces become functional when they are planned to meet the physical and psychological needs of users. Therefore, it is considered essential for interior design students to experience both theoretical and practical components within their education in order to comprehend the multifaceted nature of the discipline. In this context, the present study aims to highlight the significance of practice in interior design education and to identify the key considerations for designing and utilizing practice spaces in an ideal manner. Accordingly, leading faculties worldwide that offer interior design programs were examined to understand how they position practice within their curricula and how they plan the spaces that serve as the backdrop for practical work. Through the analysis of design and usage details, an attempt has been made to draw a framework for the concept of the“ideal practice space.”To this end, a literature review was first conducted to establish the theoretical framework, followed by preparatory work for interviews with pioneering faculties. In the analysis phase, data obtained from these interviews and from the official websites of the faculties were evaluated through document analysis and space syntax analysis. The findings revealed that all faculties in the sample placed emphasis on practice-oriented spaces; however, notable differences were observed among them in terms of the diversity of these spaces and their operational systems. Consequently, recommendations regarding the design and utilization of practice spaces in interior design education were developed. This study was supported by the Karadeniz Technical University Scientific Research Projects Unit under project number FYL-2024-11271.