Romatoid artrit hastalarında serum ürik asit/HDL oranının hastalık aktivasyonu ile ilişkisi
Serum uric acid/HDL ratio and its relationship with disease activation in rheumatoid arthritis patients
  1. Tez No: 986325
  2. Yazar: MELİSA ÖZBÖRÜ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Ürik asit/HDL oranı, Bileşik inflamasyon belirteçleri, DAS28-CRP, Rheumatoid arthritis, Uric acid/HDL ratio, Composite inflammatory markers, DAS28-CRP
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Romatoid artrit (RA), kronik sistemik inflamasyon ile seyreden ve hastalık aktivitesinin doğru değerlendirilmesi tedavi başarısı açısından büyük önem taşıyan otoimmün bir hastalıktır. Son yıllarda inflamasyon ve oksidatif stresi birlikte yansıtan bileşik biyobelirteçler klinik pratikte ilgi görmektedir. Bu çalışmada, RA tanılı hastalarda serum ürik asit/HDL oranı (ÜHO) ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi, ÜHO' nun DAS28-CRP ile belirlenen hastalık aktivasyonunu öngörmedeki potansiyel rolünün araştırılması ve RA hastaları ile kontrol grubu arasında ÜHO değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek merkezli ve kesitsel olarak planlandı. Çalışmaya, 2010 ACR/EULAR sınıflama kriterlerine göre RA tanısı almış 100 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 100 kişi kontrol grubu dahil edildi. Hastalık aktivitesi DAS28-CRP skoruna göre remisyon (<2,6), düşük (2,6–3,2), orta (3,2–5,1) ve yüksek (≥5,1) aktivite olarak sınıflandırıldı. Demografik özellikler, klinik bulgular ve laboratuvar parametreleri retrospektif olarak kaydedildi. Serum ürik asit (ÜA) ve HDL düzeyleri kullanılarak ÜHO hesaplandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27.0 programı ile yapıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı. ÜHO ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. ÜHO' nun hastalık aktivitesini öngörmedeki performansı ROC analizi ile incelendi p <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen RA hastalarının ortanca yaşı 57 yıl olup % 78' i kadındı. Hastaların % 43' ü DAS28-CRP' ye göre remisyonda, % 39' u düşük, % 17' si orta ve % 1' i yüksek hastalık aktivitesine sahipti. RA grubunda serum ÜA düzeyi ve ÜHO, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). ÜHO değerleri, hastalık aktivitesi arttıkça anlamlı şekilde yükseklik gösterdi. DAS28-CRP ile ÜHO arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı (p<0,05). ROC analizinde ÜHO' nun aktif hastalığı öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir ayırt edici güce sahip olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, RA hastalarında serum ÜHO' nun DAS28-CRP'ye göre değerlendirilen hastalık aktivitesi ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu gösterilmiştir. ÜHO' nun, inflamasyon ve oksidatif stresi birlikte yansıtan, kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli bir biyobelirteç olarak RA' da hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bulgularımız, ÜHO' nun klinik pratikte hastalık aktivitesini destekleyici bir parametre olarak kullanılabileceğini göstermekte olup, bu alanda yapılacak daha geniş ölçekli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disease characterized by chronic systemic inflammation, in which accurate assessment of disease activity is of great importance for treatment success. In recent years, composite biomarkers reflecting both inflammation and oxidative stress have attracted increasing interest in clinical practice. The aims of this study were to evaluate the relationship between the serum uric acid/high-density lipoprotein cholesterol ratio (UHR) and disease activity in patients with RA, to investigate the potential role of UHR in predicting disease activity assessed by DAS28-CRP, and to compare UHR values between RA patients and a control group. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, cross-sectional study. A total of 100 patients diagnosed with RA according to the 2010 ACR/EULAR classification criteria and 100 age- and sex-matched individuals were included as the control group. Disease activity was classified based on DAS28-CRP scores as remission (<2.6), low (2.6–3.2), moderate (3.2–5.1), and high (≥5.1). Demographic characteristics, clinical findings, and laboratory parameters were recorded retrospectively. UHR was calculated using serum uric acid (UA) and HDL cholesterol levels. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics version 27.0. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for comparisons between groups. The relationship between UHR and disease activity was evaluated using Spearman correlation analysis. The performance of UHR in predicting disease activity was assessed by receiver operating characteristic (ROC) analysis. A p value <0.05 was considered statistically significant. Results: The median age of the RA patients was 57 years, and 78% were female. According to DAS28-CRP, 43% of the patients were in remission, 39% had low disease activity, 17% had moderate disease activity, and 1% had high disease activity. Serum UA levels and UHR were significantly higher in the RA group compared with the control group (p<0.05). UHR values increased significantly with increasing disease activity. A positive and statistically significant correlation was observed between DAS28-CRP scores and UHR (p<0.05). ROC analysis demonstrated that UHR had a statistically significant discriminative ability in predicting active disease. Conclusion: This study demonstrated that serum UHR was significantly associated with disease activity assessed by DAS28-CRP in patients with RA. UHR, as an easily applicable and low-cost biomarker reflecting both inflammation and oxidative stress, may be useful in the evaluation of disease activity in RA. Our findings suggest that UHR may serve as a supportive parameter for disease activity assessment in clinical practice; however, larger-scale and prospective studies are needed in this field.