Anne - bebek dostu hastane standartları bağlamında (Sks- versiyon 6) hasta memnuniyetinin belirlenmesi:Çorlu Devlet Hastanesi örneği
Determination of patient satisfaction in the context of mother- baby friendly hospital standards (Sks-version 6): Çorlu State Hospital example
- Tez No: 793713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜKET KIRCI ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Kalite, Hizmet, Sağlıkta Dönüşüm, Sağlıkta Kalite, Anne Memnuniyeti, Health, Quality, Service, Transformation in Health, Quality in Health, Maternal Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sağlık canlılar için vazgeçilmez bir unsur olmuş ve insanlık bu bağlamda sürekli olarak kendini geliştirmiştir. Ülkemizde de sağlık alanında çeşitli çalışmalar yapılmış ve 1980'li yıllardan itibaren sağlık sistemindeki aksaklıklar sebebiyle sağlık reformlarına ihtiyaç duyulmuştur. 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulanmaya başlanmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı, 'Herkese sağlık' ilkesini benimsemiştir. Her bireye eşit sağlık ulaştırmayı hedefleyen yaptırımlar Sağlıkta Kalite Sistemleri (SKS) ile devam etmiştir. Periyodik olarak versiyonları yayınlanan SKS, en son SKS Versiyon 6 ile güncellenmiştir. Böylelikle, Türkiye hem sağlık üreten hem de denetleyen bir ülke haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Sağlıkta Dönüşüm ile başlayan ve Sağlıkta Kalite Sistemleri ile geliştirilen projeleri sağlıkta hizmet veren kurumlar ve sağlık hizmeti alan bireyler açısından incelemektir. Bu amaç özelinde bu çalışmada Anne Bebek Dostu Hastane projeleri dikkate alınmış ve kurumların Anne Bebek Dostu Hastane unvanı almaları için gerekli koşullar değerlendirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sağlığın temel kavramları, sağlık hizmetleri ve sınıflandırılması, sağlık hizmetlerinin özellikleri ele alınmış olup açıklamalarıyla verilmiştir. İkinci bölümde, sağlık Reformu ile başlayan, planlamalar ve Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) ve versiyonları ile devam eden programlar, bunun yanı sıra Anne Bebek dostu hastane standartları çalışmaları, özellikleri ve sınıflandırmaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Normal ve Sezeryan Doğum Anne Memnuniyet Ölçeğine bağlı kalarak Anne-Bebek Dostu Hastane unvanına sahip olan Çorlu Devlet Hastanesinde 250 adet yeni doğum yapmış anne ile anket çalışmasından elde edilen veriler analiz edilmiş ve sonuçlar demografik, betimleyici ve memnuniyet düzeylerine göre alt boyutlarıyla ile birlikte değerlendirilerek yorumlamalar yapılmıştır. Sonuç olarak, farklı demografik özelliklere sahip normal ve sezeryan doğum yapan annelerin genel memnuniyet oranları yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Health has been an indispensable element for living things and humanity has constantly improved itself in this context. Various studies have been carried out in the field of health in our country, and since the 1980s, health reforms have been needed due to the problems in the health system, and the Health Transformation Program started to be implemented in 2003. The Health Transformation Program has adopted the principle of 'Health for all'. Sanctions aiming to provide equal health for everyone to the individual continued with the Quality Systems in Health (SKS). SKS, whose versions are published periodically, has been updated with the latest SKS Version 6. Thus, Turkey has reached a level that both produces and controls health. The aim of this study; It is to examine the projects that started with the Transformation in Health in Turkey and developed with the Quality Systems in Health, in terms of institutions providing health services and individuals receiving health services. For this purpose, in this study, the Mother-Baby-Friendly Hospital projects were taken into account and the necessary conditions for the institutions to receive the title of Mother-Baby-Friendly Hospital were evaluated. The study consists of 3 parts. In the first part, the basic concepts of health, health services and their classification, the characteristics of health services are discussed and given with explanations. In the second part, the programs that started with the Health Reform and continued with the plans and the Quality Standards in Health (SKS) and their versions, as well as the studies, features and classifications of Mother-Baby-friendly hospital standards were discussed. In the third chapter; A survey was conducted with 250 mothers who had just given birth in Çorlu State Hospital, which has the title of Mother-Baby Friendly Hospital by adhering to the Normal and Cesarean Delivery Mother Satisfaction Scale, and the results were discussed in tables with its sub-dimensions for demographic, descriptive and satisfaction levels and their interpretations. has been made. As a result, the satisfaction rates of mothers who had Normal and Cesarean births were found to be high.