Parkur temelli hareket eğitim programının ana sınıfı çocuklarının büyük kas gelişimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of parkur-based movement education program on gross motor development of kindergarten children
- Tez No: 986504
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaba motor becerileri, Çocuk-okul öncesi, Gross motor skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ana sınıfı çocukların büyük kas gelişiminin desteklenmesinde Parkur Temelli Hareket Eğitim Programı'nın etkisinin incelenmesidir. Araştırma modeli nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırmasıdır. Programın uygulama aşamasında bir ana sınıfına hareket eğitim programı uygulanmış diğer ana sınıfı ise çalışmaya kontrol grubu olarak seçilmiştir. Amaçlı örneklem seçiminin gerçekleştiği bu çalışmada gerekli izinler alındıktan sonra araştırma grubunu 14 deney (8 erkek 6 kız) 14 kontrol grubu (7 erkek 7 kız) olmak üzere 28 çocuk oluşturmuştur. Program uygulanmadan önce ön testler alınmış, program uygulanmış ve ardından son testler alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Büyük Kas Motor Gelişim Testi-2 (BKMGT-2) ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerini değerlendirmek amacıyla, ön test ve son test ölçümleri üzerinden grup (deney-kontrol) × zaman (ön test-son test) etkileşimlerine dayalı iki yönlü tekrarlı ölçümler ANOVA analizi yapılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda istatistiksel analizler, IBM SPSS Statistics 27 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel veri boyutunda idareci, kontrol grubu öğretmeni, veliler ve çocuklarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre çalışma öncesi gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken hareket eğitim programına katılan çocukların yer değiştirme becerilerinde tüm alt boyutlarda, nesne kontrol becerilerinde topu tutma becerisi hariç diğer tüm alt boyutlarda istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Araştırma sonuçları ana sınıfı çocukların büyük kas gelişiminin desteklenmesinde parkur temelli hareket eğitim programının etkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the Parkour-Based Movement Education Program on supporting the gross motor development of kindergarten children. The research model is action research, which is one of the qualitative research methods. During the implementation phase, the movement education program was applied to one kindergarten class, while another kindergarten class was selected as the control group. In this study, where purposive sampling was used, after obtaining the necessary permissions, the research group consisted of 28 children: 14 in the experimental group (8 boys and 6 girls) and 14 in the control group (7 boys and 7 girls). Pre-tests were administered before the program, then the program was implemented, and post-tests were conducted afterward. As data collection tools, the Gross Motor Development Test-2 (GMDEV-2) and Semi-Structured Interview Forms were used. To evaluate the quantitative data of the study, a two-way repeated measures ANOVA was conducted based on group (experimental-control) × time (pre-test-post-test) interactions. The statistical analyses of the quantitative dimension of the research were carried out using the IBM SPSS Statistics 27 software package. In the qualitative dimension of the research, semi-structured interviews were conducted with the administrator, the control group teacher, parents, and children. According to the research findings, while no significant difference was found between the groups before the study, statistically significant differences were found in all sub-dimensions of locomotor skills, and in all sub-dimensions of object control skills except for catching a ball, in favor of the children who participated in the movement education program. The results of the study indicate that the parkour-based movement education program may be effective in supporting the gross motor development of preschool children.