John Dewey'in eğitim felsefesinin politik temelleri
Political foundations of John Dewey's educational philosophy
  1. Tez No: 986586
  2. Yazar: EMRE ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: John Dewey, John Dewey's Philosophy of Education, John Dewey's political philosophy, political foundations of John Dewey's understanding of education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
John Dewey, başta eğitim olmak üzere, etik, estetik, epistemoloji, siyaset ve psikoloji alanlarında kapsamlı çalışmalar yürütmüştür. Dewey'in eğitim felsefesi üzerine ulusal ve uluslararası literatürde birçok çalışma olmasına karşın eğitim felsefesinin politik temelleri üzerine sistematik bir çalışma bulunmamaktadır. Onun her tür ikiciliği epistemik, pratik ve değer temelinde uzlaştırarak gidermeye çalışması; eğitim ilkelerini deneyim temelinde yapılandırması, pratiğe ve sosyal yaşama öncelik vermesi demokratik eğitimle örtüşen temel görüşler arasında yer almaktadır. Eğitim felsefesi metafizik, epistemoloji ve değer alanlarını birleştiren felsefi bir disiplin alanıdır. Bu açıdan, Dewey'in siyaset felsefesi alanındaki görüşleriyle eğitim alanındaki görüşlerini ilişkilendirerek açıklamak onun eğitim felsefesinin normatif temellerinin anlaşılmasın sağlayacaktır. Okullar, insanlık tarihinin önemli dönüşüm noktalarına ev sahipliği yapacak ve toplumsal değişim için kritik bir rol üstlenecektir. Bu dönemde, eğitim ve politika arasındaki sınırlar ortadan kalkacak ve birbirine yakınlaşacaktır. Çünkü ancak o zaman eğitim, toplumun sorunlarını çözmede etkin bir araç haline gelecek ve politika da bu amaca yönelik akılcı bir şekilde işlev görecektir. Eğitim, sadece bireyleri değil, tüm toplumu şekillendiren bir güce dönüşecektir. Bu amaçla ilkin, çalışmanın birinci bölümünde Dewey'in eğitim felsefesine yönelik görüşleri ortaya konacaktır. İkinci bölümde siyaset alanındaki görüşleri açıklanacaktır. Son bölümde ise eğitim felsefesinin siyasi temelleri üzerinde varılan sonuçlar ortaya konacaktır. Bu çalışma ile göstermeye çalışacağımız husus şu ki demokratik bir eğitim demokratik siyasal değerler gerektirir ve bir eğitim anlayışı siyasal değerlerden bağımsız olarak salt olgusal veriler üzerine kurulamaz.
Özet (Çeviri)
John Dewey conducted extensive studies in the fields of education, ethics, aesthetics, epistemology, politics and psychology. Although there are many studies on Dewey's philosophy of education in the national and international literature, there is no systematic study on the political foundations of his philosophy of education. His efforts to eliminate all kinds of dualism by reconciling them on the basis of epistemic, practical and value; his structuring of educational principles on the basis of experience, and his prioritization of practice and social life are among the basic views that overlap with democratic education. Philosophy of education is a philosophical discipline that combines the fields of metaphysics, epistemology and value. In this respect, explaining Dewey's views in the field of political philosophy by relating them to his views in the field of education will enable the understanding of the normative foundations of his philosophy of education. Schools will host important transformation points in human history and will play a critical role in social change. During this period, the boundaries between education and politics will disappear and come closer to each other. Because only then will education become an effective tool in solving the problems of society and politics will function rationally towards this purpose. Education will become a power that shapes not only individuals but also the entire society. To this end, first, in the first part of the study, Dewey's views on the philosophy of education will be presented. In the second part, his views on politics will be explained. In the last part, the conclusions reached on the political foundations of the philosophy of education will be presented. What we will try to show with this study is that a democratic education requires democratic political values and an understanding of education cannot be established solely on factual data, independent of political values.