Farklı nikel-titanyum eğelerin düz ve eğri kök kanallarındaki mekanik performanslarının ve dentindeki stres dağılımlarının değerlendirilmesi: Sonlu elemanlar analizi (FEA)
Evaluation of the mechanical performance of different nickel-titanium files in straight and curved root canals and stress distributions in dentin: A finite element analysis (FEA)
  1. Tez No: 986604
  2. Yazar: SERKAN UÇMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ERASLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: austenite faz, martensit faz, nikel-titanyum eğe, sonlu elemanlar analizi, austenitic phase, finite element analysis, martensitic phase, nickel-titanium file
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Endodontik tedavilerde kullanılan nikel-titanyum (NiTi) döner sistemlerin, klinik başarıyı doğrudan etkileyen mekanik performansları, kök kanal morfolojisine ve uygulama koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; ProTaper Gold (PTG), Vortex Blue (VB) ve TruNatomy (TRN) sistemlerinin, düz (0°) ve eğimli (60°) kanallarda, apikal kilitlenme uzunluğuna (3 mm ve 5 mm) ve faz dönüşüm durumlarına (martensit/austenite) bağlı olarak sergiledikleri stres dağılımları sonlu elemanlar analizi (FEA) aracılığıyla değerlendirmektir. Bu çalışmada üç farklı NiTi döner sistem (PTG, VB, TRN) FEA yöntemiyle incelendi. Her sistem, kök kanallarının düz (0°) ve eğimli (60°) konfigürasyonlarında simüle edildi. Analizler, apikalde 3 mm ve 5 mm kilitlenme senaryolarında, martensit ve austenite faz koşullarında gerçekleştirilmiş ve her sistem için 8 ayrı model olmak üzere toplam 24 ana model oluşturulmuştur. PTG için PTG3mmMar0°, PTG5mmMar0°, PTG3mmMar60°, PTG5mmMar60°, PTG3mmAus0°, PTG5mmAus0°, PTG3mmAus60° ve PTG5mmAus60°; VB için VB3mmMar0°, VB5mmMar0°, VB3mmMar60°, VB5mmMar60°, VB3mmAus0°, VB5mmAus0°, VB3mmAus60° ve VB5mmAus60°; TRN için ise TRN3mmMar0°, TRN5mmMar0°, TRN3mmMar60°, TRN5mmMar60°, TRN3mmAus0°, TRN5mmAus0°, TRN3mmAus60° ve TRN5mmAus60° konfigürasyonları değerlendirilmiştir. Ayrıca her kanal yapısında, enstrümanın kök dentini içerisinde 3 mm ve 5 mm uzunlukta kilitlendiği iki farklı senaryo oluşturuldu. Bulgulara göre, PTG eğelerinde en yüksek von Mises stres hem austenite hem de martensit fazda 5 mm kilitlenme uzunluğunda, düz kanalda gözlenmiştir. VB eğelerinde en yüksek stres, austenite fazında 5 mm kilitlenme uzunluğunda ve düz kanalda gözlenmiştir. TRN eğelerinde ise en yüksek stres, 5 mm kilitlenme uzunluğunda, martensit fazında ve eğri kanalda saptanmıştır. Dentin üzerindeki maksimum ve minimum asal stresler incelendiğinde; martensit fazda en fazla maksimum asal stres değeri TRN eğelerinde 3 mm apikal kilitlenme senaryosunda ve eğri kanal modelinde saptanmıştır. Austenite fazda ise maksimum asal stresin en fazla görüldüğü model TRN eğelerinde, eğri kanalda 3 mm apikal kilitlenme senaryosudur. Austenite fazda TRN eğesinin kullanıldığı düz kanal ve 3 mm apikal kilitlenme senaryosu ise minimum asal stresin en fazla görüldüğü modeldir. Sonuç olarak, eğe tasarımı, faz dönüşüm özellikleri ve kanal morfolojisinin, klinik kullanımda enstrümanın kırılma riski ve dentinde çatlaklarının oluşumu üzerinde doğrudan belirleyici faktörler olduğu anlaşılmıştır. Bu bulgular, NiTi döner sistemlerin seçiminde yalnızca materyal fazına değil, aynı zamanda apikal kilitlenme boyu ve kanal eğimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The mechanical performance of nickel-titanium (NiTi) rotary systems used in endodontic treatments, which directly affects clinical success, varies depending on root canal morphology and operational conditions. This study aimed to evaluate the stress distributions of ProTaper Gold (PTG), Vortex Blue (VB), and TruNatomy (TRN) systems in straight (0°) and curved (60°) canals under different apical locking lengths (3 mm and 5 mm) and phase transformation states (martensite/austenite) using finite element analysis (FEA). This study analyzed three different NiTi rotary systems (PTG, VB, TRN) utilizing the finite element method (FEA). Each system was simulated in straight (0°) and curved (60°) canal configurations. The analyses were conducted under apical locking scenarios of 3 mm and 5 mm in both martensitic and austenitic phases, generating a total of 24 main models with 8 for each system. For PTG, the following models were assessed: PTG3mmMar0°, PTG5mmMar0°, PTG3mmMar60°, PTG5mmMar60°, PTG3mmAus0°, PTG5mmAus0°, PTG3mmAus60°, and PTG5mmAus60°. For VB: VB3mmMar0°, VB5mmMar0°, VB3mmMar60°, VB5mmMar60°, VB3mmAus0°, VB5mmAus0°, VB3mmAus60°, and VB5mmAus60°. For TRN: TRN3mmMar0°, TRN5mmMar0°, TRN3mmMar60°, TRN5mmMar60°, TRN3mmAus0°, TRN5mmAus0°, TRN3mmAus60°, and TRN5mmAus60°. Furthermore, in each canal configuration, two distinct scenarios were simulated in which the instrument was locked within the root dentin at 3 mm and 5 mm. According to the findings, in PTG files, the highest von Mises stress was observed in the 5 mm apical locking condition within straight canals, in both austenitic and martensitic phases. For VB files, the maximum stress was recorded in the austenitic phase with 5 mm apical locking in straight canals. In TRN files, the highest stress was detected in the martensitic phase, under 5 mm apical locking in curved canals. When maximum and minimum principal stresses in dentin were examined, in the martensitic phase, the highest stress value was observed in TRN files under the 3 mm apical locking scenario in curved canal models. In the austenitic phase, the highest maximum principal stress was also found in TRN files under 3 mm apical locking in curved canals. Conversely, in the austenitic phase, the lowest minimum principal stress was recorded in TRN files in the straight canal with 3 mm apical locking. In conclusion, it was demonstrated that file design, phase transformation characteristics, and canal morphology are decisive factors influencing the risk of instrument fracture and the development of cracks in dentin during clinical use. These findings emphasize that the selection of NiTi rotary systems should consider not only the material phase but also the apical locking length and canal curvature.