Çocukluk çağı ihmal ve istismarı ile obsesif kompulsif bozukluk arasındaki ilişkide tramva sonrası stres bozukluğunun aracılık rölü
The mediating role of post-traumatic stress disorder in the relationship between childhood neglect and abuse and obsessive-compulsive disorder
  1. Tez No: 986667
  2. Yazar: ELZA FERATOSKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE HAN ALPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn davranışı, Ebeveyn etkisi, Ebeveyn stili, Ebeveyn Çocuk İlişkisi Envanteri, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Ebeveyn-çocuk çatışması, Ebeveynler, Parenting behaviors, Parental influence, Parental style, Parents Children Relationship Inventory, Parents-child relation, Parents-child conflict, Parents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Önceki araştırmalar çocukluk çağı istismarı ile obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) arasındaki bağlantıyı ortaya koymuş olsa da, bu ilişkinin altında yatan mekanizmalar tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu ilişkide olası mekanizmalardan biri, çocukluk döneminde travmatik deneyimlere maruz kalan bireylerde sıkça görülen travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) gelişimi olabilir. Bu çalışma, çocukluk çağı ihmal ve istismarı ile yetişkinlikte OKB belirtileri arasındaki ilişkide TSSB belirtilerinin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmaya Makedonya'dan 18-61 yaş aralığında 236 yetişkin (128 kadın, %54,2; M = 32.12, SD = 9.91) katılmıştır. Veriler, kartopu örnekleme yöntemi ile çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, TSSB Kontrol Listesi - Sivil Versiyonu Obsesif-Kompulsif Envanteri - Gözden Geçirilmiş Formu kullanılmıştır. Aracılık analizi sonuçları, TSSB belirtilerinin çocukluk çağı istismarı ile OKB belirtileri arasındaki ilişkide aracı rolü oynadığını göstermiştir. Çocukluk çağı travmasının TSSB belirtilerini anlamlı şekilde yordadığı ve TSSB belirtilerinin de OKB belirtilerini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Bulgular, çocukluk çağı travmasının OKB belirtileri üzerindeki etkisinde TSSB'nin bir aracı rol oynadığını göstermektedir. Bu durum, çocukluk travmasına maruz kalan OKB hastalarında TSSB belirtilerine odaklanan müdahalelerin tedavi sürecine entegre edilmesinin klinik sonuçları iyileştirebileceğini göstermektedir. Gelecekteki çalışmalar, boylamsal tasarımlar kullanarak bu ilişkileri daha ayrıntılı şekilde incelemeli ve nesnel travma değerlendirmeleri içeren yöntemler geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: While previous research has established a link between childhood abuse and obsessive-compulsive disorder (OCD), the underlying mechanisms of this relationship remain unclear. One potential mechanism may be the development of post-traumatic stress disorder (PTSD), which is commonly observed in individuals exposed to traumatic experiences during childhood. This study aims to examine the mediating role of PTSD symptoms in the relationship between childhood neglect and abuse and OCD symptoms in adulthood. A total of 236 adults from Macedonia (128 women, 54.2%; M = 32.12, SD = 9.91), aged between 18 and 61, participated in the study. Data were collected through an online survey using a snowball sampling method. The study utilized the Childhood Trauma Questionnaire, the PTSD Checklist - Civilian Version, and the Obsessive-Compulsive Inventory - Revised. Mediation analysis results indicated that PTSD symptoms play a mediating role in the relationship between childhood abuse and OCD symptoms. Specifically, childhood trauma significantly predicted PTSD symptoms, which in turn significantly predicted OCD symptoms. These findings suggest that PTSD symptoms serve as a pathway through which childhood trauma impacts OCD symptoms. This highlights the potential clinical benefit of incorporating interventions targeting PTSD symptoms into treatment plans for individuals with OCD who have a history of childhood trauma. Future research should explore these relationships in greater depth using longitudinal designs and methods that include objective assessments of trauma.