Sürdürülebilir finans: Yeşil finansmanın finansal krizlere karşı dirençteki rolü
Sustainable finance: The role of green finance in resistance to financial crises
  1. Tez No: 986701
  2. Yazar: HAVANE TEMBELO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil finans, Green finance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Küresel çaptaki çevre sorunları insan sağlığı doğal çevre, tarım üretimi, gıda güvenliği ve bununla birlikte ülkelerin iktisadi yapılarında uzun vadede olumsuz gelişmelere neden olmaktadır. Küresel ısınma olgusu son dönemlerin popüler başlığı olmakla beraber çevre sorunlarının ne kadar küresel etki gösterebileceğini ve buna dair önlemlerin kapsamını ne derece geniş değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Sorunun farkına varan birçok gelişmiş dünya ülkesi iklim değişikliğinin ortaya çıkarabileceği riskleri azaltmak adına gayret sarf etmeye başlamışlardır. Çevreye dair günümüze kadar alınan önlemlerin yeterli seviyeye ulaşamaması iktisadi destek paketlerini bu alanda kullanmayı mecbur kılmaktadır. Sürdürülebilir finans, özellikle Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynuyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 2024 senesinde yayınlanan“Sürdürülebilir Finans”raporu, Türkiye'nin sosyal, ekonomik ve çevresel problemlerle karşı karşıya olduğunu vurgularken sürdürülebilir finansmanın ehemmiyetini ortaya koymaktadır. Bahsedilen rapor, dünya genelinde kullanılmakta olan sürdürülebilir finansman araçları ile başarılı örnekleri ele almaktadır. Türkiye'de sosyal ve çevreci etkileri olan sahip projelere yatırım yapılmasını kolaylaştırmak maksadıyla sınıflandırması oluşturulması ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)'lere dönük finansman kaynaklarının artırılması gerektiğini önermektedir. Sürdürülebilir finans, iklim değişikliği ve yeşil büyüme gibi küresel sorunlarla mücadelede önemli bir araç olarak kabul ediliyor. KOBİ'lerin geleceği de sürdürülebilirlik kapsamında şekillenir. Bu sebeple sürdürülebilir finans KOBİ'lere dönük destekler büyük ehemmiyet taşımaktadır. Neticede iktisat, var olan kaynakların verimli kullanımını esas almaktadır ve sadece sosyal sorumluluk kampanyaları ile değil finans kurumlarının desteğiyle de sürdürülebilir kalkınma modelleri desteklenmeye çalışılmalıdır. İktisadi yapanın önemli unsurları olan finans kurumları üretim tesislerine tarımsal projelere ve bunun gibi üretime dayalı sektörlere kaynak sağlamaktadır. Finans kurumları ne derece sürdürülebilir çevreye duyarlı projeleri desteklerse bunun neticesinde çevreye duyarlı projeler yaygınlaşacaktır. Genel olarak çevre duyarlılığı iktisadi manada ek ekonomik sorunlar ve yükler olarak algılanmaktadır oysaki uzun vade bakıldığında sürdürülebilir üretim sistemlerinin desteklenmesi sonuçları itibariyle daha verimli işleyen bir sisteme katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Global environmental problems cause long-term negative developments in human health, natural environment, agricultural production, food safety, and also in the economic structures of countries. Although the phenomenon of global warming is a popular topic of recent times, it reveals how much global impact environmental problems can have and how broad the scope of the measures should be evaluated. Realizing the problem, many developed world countries have started to make efforts to reduce the risks that may arise from climate change. The fact that the measures taken to date regarding the environment have not reached a sufficient level obliges the use of economic support packages in this area. Sustainable finance plays an important role especially in Turkey's green transformation process. The“Sustainable Finance”report, published by the Istanbul Chamber of Industry (ISO) in 2024, emphasizes that Turkey is facing social, economic and environmental problems and reveals the importance of sustainable finance. The mentioned report discusses sustainable financing tools and successful examples used around the world. It suggests that a classification should be created in order to facilitate investment in projects with social and environmental impacts in Turkey and that financial resources for Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) should be increased. Sustainable finance is considered an important tool in combating global problems such as climate change and green growth. The future of SMEs is also shaped within the scope of sustainability. For this reason, sustainable finance supports for SMEs are of great importance. As a result, economics is based on the efficient use of existing resources and sustainable development models should be supported not only with social responsibility campaigns but also with the support of financial institutions. Financial institutions, which are important elements of the economy, provide resources to production facilities, agricultural projects and other production-based sectors. To the extent that financial institutions support sustainable environmentally sensitive projects, environmentally friendly projects will become widespread as a result. In general, environmental awareness is perceived as additional economic problems and burdens in the economic sense, however, in the long term, supporting sustainable production systems will contribute to a more efficient system in terms of its results.