2 Numaralı Tokat Şer'iyye Sicilinin transfrpsiyon ve değerlendirilmesi (1-75 varaklar arası)
Transcription and evaluation of folios 1–75 of Tokat Sharia Court Register Number 2
  1. Tez No: 986726
  2. Yazar: BEYTULLAH YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET OKUDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicili, Kadı, Tokat, Tereke Kayıtları, Sharia Court Register, Judge (Qadi), Tokat, Estate Records
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, 1796 (H. 1210) tarihli 2 Numaralı Tokat Şer'iyye Sicili'nin 1–75. varakları arasında yer alan kayıtlar günümüz Türkçesine aktarılmıştır. İncelenen belgeler, dönemin Tokat şehrinin idarî, sosyal ve ekonomik yapısını ortaya koyan birincil kaynak niteliğindeki veriler olarak değerlendirilmiştir. Şer'iyye sicilleri, Osmanlı şehirlerinin toplumsal ilişkileri, idarî işleyişi, ekonomik yapısı ve hukukî uygulamalarına dair doğrudan ve güvenilir bilgiler sunan temel arşiv malzemeleri arasında yer almaktadır. Bu bağlamda çalışma, yalnızca ilgili defterin transkripsiyonunu yapmakla sınırlı olmayıp, metinlerde yer alan kayıtlar üzerinden dönemin yapısal özelliklerine ilişkin değerlendirmeleri de içermektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümde şer'iyye sicillerinin tanımı, kapsamı, içeriği ve yöntemi ele alınmıştır; bu defterlerin tarihsel önemi, günümüzde nasıl korunduğu ve araştırmacılar için erişim olanakları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca mevcut literatür incelenerek daha önce yapılmış çalışmalar değerlendirilmiş ve bu tezin literatürdeki yeri ortaya konmuştur. Birinci bölümde, 2 Numaralı Tokat Şer'iye Sicili'ndeki belgeler konularına göre sınıflandırılmıştır. Belgelerin türleri (hukukî davalar, alım-satım işlemleri, vergi kayıtları, idarî atamalar, miras paylaşımı gibi) dikkate alınarak her belge tipi, içerdiği bilgilerle dönemin sosyal ve ekonomik hayatına katkısı açısından değerlendirilmiştir. Böylece hem defterin genel yapısı anlaşılmış hem de dönemin toplumsal ve idarî sorunlarına ışık tutulmuştur. Transkripsiyon metnine de birinci bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde, Tokat'ın coğrafi konumu çevrilen kayıtlar üzerinden 1796 yılı Tokat'ının idarî yapısına dair yorumlar yapılmıştır. Üçünce bölümde ise Tokat'ın sosyo kültürel, ekonomik ve aile yapısına yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca detaylı sonuç değerlendirmesi ile belgelerde geçen terim, kişi ve yer adlarının açıklandığı bir sözlük kısmı da yer almaktadır. Bu çalışma, 18. yüzyıl sonlarında Tokat şehrinin toplumsal ve ekonomik yapısına dair kapsamlı veriler sunması ve Osmanlı arşiv kaynaklarının bilimsel kullanımı açısından örnek oluşturması bakımından önem taşımaktadır. Bu yolla hem şehir tarihi hem de Osmanlı'nın sosyal ve ekonomik tarihi üzerine yapılan araştırmalara katkı sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, the records contained in folios 1 to 75 of the Second Tokat Şer'iye (Sharia Court) Register, dated 1796 (H. 1210), have been transcribed into modern Turkish. These documents have been utilized as primary sources to gain an understanding of the administrative, social, and economic structure of Tokat during this period. The şer'iye registers are among the most significant archival sources that provide direct information about the social, administrative, economic, and legal life of Ottoman cities. Therefore, this study is not merely a transcription, but also includes an analysis of the structural characteristics of the period. The study consists of four main sections. The first section discusses the definition, scope, and content of the şer'iye registers, as well as their role within the Ottoman judicial system; it also addresses their historical importance, current preservation status, and accessibility for researchers. In addition, the existing literature is reviewed, previous studies are evaluated, and the position of this thesis within the literature is established. The study consists of three chapters. In the introduction, the definition, scope, content, and methodology of sharia court registers are examined; information is provided on the historical significance of these registers, how they are preserved today, and the possibilities of access for researchers. In addition, the existing literature is reviewed, previous studies are evaluated, and the place of this thesis within the literature is clearly established. In the first chapter, the documents contained in Tokat Sharia Court Register No. 2 are classified according to their subject matter. Taking into account the types of documents— such as legal cases, purchase and sale transactions, tax records, administrative appointments, and inheritance distributions—each document type is evaluated in terms of the information it contains and its contribution to understanding the social and economic life of the period. In this way, both the general structure of the register is clarified and light is shed on the social and administrative issues of the time. The transcription text is also included in the first chapter. In the second chapter, based on the translated records, interpretations are made regarding Tokat's geographical position and the administrative structure of the city in the year 1796. In the third chapter, Tokat's socio-cultural, economic, and family structure is examined. This chapter also includes a detailed concluding evaluation, as well as a glossary explaining the terms, personal names, and place names mentioned in the documents. This study is significant in that it presents comprehensive data on the social and economic structure of the city of Tokat in the late eighteenth century and serves as an example of the scholarly use of Ottoman archival sources. Through this work, it is aimed to contribute both to urban history and to studies on the social and economic history of the Ottoman Empire.