Güneş enerjisinin aktif kullanımının mevcut yapılara entegre edilmesi
Integrating the active use of solar energy into existing structures
  1. Tez No: 986730
  2. Yazar: NİLŞAH ÖZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Solar energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Hızlı nüfus artışıyla birlikte meydana gelen enerji talebi, özellikle yapı sektörünün temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisine yönelmesine sebep olmuştur. Güneş enerjisi, binaların fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmak ve yenilenebilir enerjinin entegrasyonu için büyük bir öneme sahiptir. Aktif sistemler, güneş enerjisinden farklı kazançlar elde etmemizi sağlayan sistemlerdir. Çalışmada aktif sistemler kollektörler, fotovoltaikler, yansıtıcı kullanan sistemler ve hibrit sistemler olarak 4 gruba ayrılmıştır. Bu sistemlerden sıcak su, sıcak hava, aydınlatma ve elektrik enerjisi elde edilebilmektedir. Elde edilen enerji sayesinde binalar aydınlatma gibi sistemlerden tasarruf sağlarken, elektrik enerjisi üretebilen sistemler sayesinde de ihtiyacı olan enerjiyi kendi üretebilmektedir. Çalışmanın amacı; güneş enerjisinin aktif kullanımının mevcut yapılar için olan potansiyelini irdelemektir. Çalışma kapsamında aktif kullanım sistemleri sınıflandırılarak her biri incelenmiştir. Bu aktif sistemleri yenilikçi ürünlerle kullanan, nitelikli, mimari tasarımlara örnek olabilecek 15 bina vakası tartışılmıştır. Son bölümde 4 katlı konut binasına aktif sistemlerin entegrasyon önerisi yapılmıştır. Mevcut binalarda karşılaşılabilecek kısıtlamalar ve avantajlar irdelenmiştir. Çalışmada mevcut bir konut binasına; binanın ihtiyacına, statik durumuna ve imar yönetmeliğine uygun aktif sistem uygulama önerileri geliştirilmiştir. Aktif sistemlerin enerji kazanımının yanı sıra tasarımcıyı özgür kılan, yenililikçi, estetik ürün ve uygulamalar araştırılmış ve önerilmiştir. Bu sayede mimarların mevcut yapıya entegrasyon sürecinde kullanabilecekleri bir rehber oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The energy demand arising from rapid population growth has led the construction sector in particular to turn to solar energy, a clean and reliable energy source. Solar energy is of great importance in reducing buildings' dependence on fossil fuels and integrating renewable energy. Active systems are systems that enable us to obtain different benefits from solar energy. In this study, active systems are divided into four groups: collectors, photovoltaics, systems using reflectors, and hybrid systems. Hot water, hot air, lighting, and electrical energy can be obtained from these systems. Thanks to the energy obtained, buildings can save on systems such as lighting, while systems capable of generating electrical energy can produce the energy they need themselves. The aim of the study is to examine the potential of active solar energy use in existing buildings. Within the scope of the study, active use systems were classified and each was examined. Fifteen building cases that use these active systems with innovative products and could serve as examples of high-quality architectural design were discussed. The final section proposes the integration of active systems into a four-storey residential building. The limitations and advantages that may be encountered in existing buildings are examined. The study develops proposals for the application of active systems to an existing residential building, tailored to the building's needs, structural condition, and planning regulations. In addition to the energy gains of active systems, innovative, aesthetic products and applications that give designers freedom have been researched and proposed. The aim is to create a guide that architects can use in the integration process into existing structures.