The intersection of globalization and linguistic diversity: The TED Translators initiative
Küreselleşme ve dilsel çeşitliliğin kesişimi: TED Translators girişimi
  1. Tez No: 986800
  2. Yazar: CİHAN EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, glokalleşme, dilsel homojenleşme, dilsel çeşitlilik, dilsel hiyerarşi, globalization, glocalization, language homogenization, linguistic diversity, linguistic hierarchy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, küreselleşmenin diller arasındaki dilsel çeşitliliği, akışkan ancak kalıcı hiyerarşileri pekiştirerek nasıl yeniden şekillendirdiğini incelemektedir. Tarafsız bir kültürel alışveriş süreci olmaktan ziyade, kapitalist yapılardan beslenen ve hızlı teknolojik gelişmelerle ivme kazanan küreselleşme, bazı dillerin sembolik ve ekonomik sermaye kazanırken diğerlerinin marjinalleştiği koşullar yaratmaktadır. Küresel dilsel hiyerarşilerin ortaya çıkışı ve pekişmesi, dâhil edilme ve dışlanma için belirli alanlar üretmektedir. Bu bağlamda, TED Çevirmenleri programı, dilsel çeşitliliği temsil etmede topluluk temelli çeviri girişimlerinin etkinliğini analiz etmek üzere bir örnek çalışma olarak kullanılmakta ve dijital olarak aracılanmış büyük ölçekli bir gönüllü yerelleştirme örneği sunmaktadır. Çalışma, küreselleşen dünyada tabakalaşmış ve evrilen dil dinamikleriyle nitelenen bir bağlamda, dilsel homojenleşme ve dilsel hiyerarşi örüntülerinin yanı sıra çeviri uygulamalarının işlevselliğini de araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how globalization reshapes linguistic diversity by reinforcing fluid yet persistent hierarchies among languages. Rather than functioning as a neutral process of cultural exchange, globalization, driven by capitalist structures and accelerated by rapid technological expansion, creates conditions in which certain languages gain symbolic and economic capital while others are marginalized. The emergence and reinforcement of global linguistic hierarchies generates specific spaces of inclusion and exclusion. Within this context, the TED Translators program is used as a case study to analyze the effectiveness of community-driven translation initiatives in representing linguistic diversity, serving as a large-scale example of digitally mediated volunteer localization program. The study explores patterns of language homogenization and linguistic hierarchy, as well as the functionality of translation practices in a globalizing world characterized by stratified and evolving language dynamics.