Tiroidektomi operasyonu için nöromonitörizasyon uygulanan hastalarda düşük akım ve yüksek akım anestezinin serebral oksijenasyona etkisinin değerlendririlmesi
Evaluation of the effect of low-flow and high-flow anesthesia on cerebral oxygenation in patients undergoing neuromonitoring for thyroidectomy surgery
  1. Tez No: 986855
  2. Yazar: SEMA BULUT MELİKOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLINUR SAGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, düşük akım anestezi, rejyonel serebral oksijenasyon, NIRS, hemodinamik stabilite, thyroidectomy, low flow anesthesia, regional cerebral oxygenation, NIRS, hemodynamic stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada elektif tiroidektomi uygulanan erişkinlerde düşük akım (1 L/dk) ve yüksek akım (3 L/dk) anestezi stratejilerinin rejyonel serebral oksijenasyon (rScO₂) ve temel hemodinamik parametreler üzerindeki etkilerini karşılaştırılması amaçlandı. Prospektif gözlemsel olarak yürütülen çalışmada 01.12.2024–01.08.2025 arasında elektif tiroidektomi uygulanan, ASA I–III, 18 yaş üstü 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar taze gaz akım hızına göre 1 L/dk (düşük akım) ve 3 L/dk (yüksek akım) gruplarına ayrıldı (n=30/30). Anestezi idamesi volüm kontrollü ventilasyon altında; %50 O₂+%50 N₂O ve %1–2 sevofluran, minimum alveolar konsantrasyon (MAK) değerinin 1 olması hedeflenerek uygulandı. İntraoperatif dönemde solunan oksijen fraksiyonu (FiO₂) %30'un altına düşmedi ve soluk sonu karbondioksit (EtCO₂) 30–40 mmHg aralığında tutuldu. İntraoperatif rScO₂, periferik oksijen satürasyonu (SpO₂), kalp atım hızı (KAH), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB) ve ortalama arteriyal basınç (OAB) değerleri belirlenen zaman noktalarında kaydedildi. Bu çalışmada gruplar demografik ve temel klinik özellikler bakımından benzerdi. İntraoperatif dönemde SpO₂ tüm ölçüm noktalarında stabil seyretti ve gruplar arası fark saptanmadı (p>0,05). KAH, SKB, DKB ve OAB; indüksiyon sonrası düşüş, entübasyon sonrası geçici yükseliş ve cerrahi süresince genel stabilite paterni her iki grupta benzer biçimde gözlendi (tüm zaman noktalarında p>0,05). rScO₂ değerleri her iki akım stratejisinde de klinik olarak güvenli aralıkta korunurken, gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç olarak; elektif tiroidektomide, uygun FiO₂ titrasyonu, normokapni ve hemodinamik stabilite sağlandığında 1 L/dk düşük akım ve 3 L/dk normal akım anestezi, rScO₂ ve temel hemodinamikler açısından benzer güvenlik ve etkinlik profili sunmaktadır. Bulgular, rScO₂'nin akım düzeyinden ziyade hemodinamik ve ventilatuvar hedeflerin optimizasyonu ile belirlendiğini; düşük ve normal akım stratejilerinin serebral oksijenasyon bakımından klinik olarak eşdeğer olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the impact of low-flow (1 L/min) and mediumflow (3 L/min) anesthesia techniques on regional cerebral oxygenation (rScO₂) and fundamental hemodynamic parameters in adult patients undergoing elective thyroidectomy. This prospective observational study included 60 patients over 18 years of age ASA physical status I–III who underwent elective thyroidectomy between December 1st, 2024 and August 1st, 2025. The patients were divided into two groups according to the fresh gas flow rate: 1 L/min (low-flow) and 3 L/min (medium-flow) (n = 30/30). Anesthesia was maintained under volume-controlled ventilation with a gas mixture of 50% O₂ and 50% N₂O, using 1–2% sevoflurane which is titrated targetting minimum alveolar concentration (MAC) of 1. FiO₂ was maintained above 30%, and end-tidal CO₂ (EtCO₂) levels were kept between 30 and 40 mmHg throughout the intraoperative period. Inteaoperative values for SpO2, heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure were recorded at predetermined time points. In this study, groups were similar in terms of demographic and basic clinical conditions. Intraoperative SpO2 records remained stable at any time point and there was no significant difference between groups (p>0,05). Evaluating the heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure records; a similar pattern of decrease after induction, transient increase after intubation and stability during the surgery was observed (P>0.05 at all-time points). rScO2 levels were maintained in a clinically safe interval for both flow rate strategies and there was no significant difference between groups. As a result, in elective thyroidectomy cases, both 1 L/min low flow and 3 L/min medium flow strategies provide similar safety and efficacy profiles in terms of rScO2and basic hemodynamic measurements when appropriate titration of FiO2, normocapnia and hemodynamic stability are established. The findings point that rScO2 is determined by optimization of goals for ventilation and hemodynamic values rather than flow rate and in terms of cerebral oxygenation low and medium flow strategies are clinically equivalent.