The Crossroads of Islamic and Western Perspectives on Dignity and Punishments
İslam ve Batı Perspektiflerinin İnsan Onuru ve Cezalar Bağlamındaki Kesişimi
- Tez No: 986869
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMED ELEWA BADAR, DOÇ. DR. KYRIAKOS KOTSOGLOU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası ceza hukuku, İnsan onuru, İslam ceza hukuku, Şeref ve haysiyet ihlali, International criminal law, Human dignity, Islamic criminal law, Violation of human dignity
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Northumbrıa At Newcastle
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İslamî ve Batılı insan onuru anlayışları arasındaki çatışmalı ve örtüşen ilişkiyi ve bu ilişkinin yargısal cezalar üzerindeki etkilerini incelemektedir. İnsan hakları literatürüne ağırlıklı olarak odaklanan mevcut kapsamlı çalışmalardan farklı olarak, bu tez insan onurunu uluslararası ve bölgesel insan hakları belgeleri ile İslamî literatür çerçevesinde kavramsallaştırmakta ve bu kavramsallaştırmanın ölüm cezası, bedensel cezalar ve hapis cezası gibi yargısal yaptırımlar üzerindeki sonuçlarını analiz etmektedir. Bu belgelerin hazırlanma sürecindeki müzakereler ve ilgili içtihatların analizi yoluyla tez, insan onurunun anlamını ve cezalarla ilişkisini temel-onur, onura-ilişkin-hak ve aşağılayıcı-onur çerçevesi üzerinden açıklığa kavuşturmaktadır. İslamî onur anlayışları bu değeri reddetmemekte; aksine, kerâmet (karāma) kavramı üzerinden tutarlı bir insan onuru anlayışı inşa etmeye çalışmaktadır. Bununla birlikte, zaman içerisinde insan onurunun uygulanışı, ilk metinleri kaleme alanlar arasındaki uzlaşıdan sapmış ve Şeriat cezalarının uygulanmasıyla gerilimler doğurmuştur. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) görülen Al Hassan davası, bu sonucun somut bir örneğini teşkil etmekte; Şeriat cezalarının uluslararası insan hakları belgeleriyle tamamen bağdaşmaz olduğunu ileri sürerek bu cezaları işkence ve insanlığa karşı suçlar kapsamında sınıflandırmaktadır. Tez, sonuç olarak, insan hakları belgelerinin Avrupamerkezci olarak yorumlanmasında yer alan ve ayrışmanın kökeni olarak görülebilecek ilk günahın yeniden gözden geçirilmesini önermektedir. Bu bağlamda, Yargıç Tomoko Akane'nin hukuki çoğulculuk çağrısı, UCM'nin dünya genelindeki ceza biçimlerinin çeşitliliğini dikkate alması için uygun bir başlangıç noktası olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the conflicting and overlapping relationship between Islamic and Western perspectives on human dignity and its implications for judicial punishments. Rather than relying on the extensive literature that focuses on human rights, this thesis conceptualises human dignity within international and regional human rights instruments as well as Islamic literature, examining the implications of this conceptualisation on judicial punishments such as the death penalty, corporal punishment, and imprisonment. Through an analysis of drafting meetings and case law related to these instruments, the thesis clarifies the meaning of human dignity and its relation to punishments using the framework of basic-dignity, right-to-dignity, and degrading-dignity. While Islamic conceptions of dignity do not reject this value, they strive to build a consistent account of human dignity through the concept of karama. However, over time, the application of human dignity has shifted, diverging from the consensus among the original drafters and raising tensions with the enforcement of Sharia punishments. The Al Hassan case at the International Criminal Court (ICC) epitomises this conclusion, advancing the sweeping argument that there is a complete incompatibility of Sharia punishments with international human rights instruments, categorising them as torture and crimes against humanity. This approach legitimises the perspective of Third World Approaches to International Law (TWAIL) scholars. The thesis concludes by recommending a review of the 'original sin' of the Eurocentric interpretation of human rights instruments, where the divergence between perspectives seems to have originated. In this context, Judge Tomoko's call for legal pluralism could be a suitable starting point for the ICC to 'be mindful of the diversity of the forms of criminal punishment worldwide.'