STK'larda dijitalleşmenin kurumsal dönüşüm ve bağış yönetimine etkisi: Bosna-Hersek yerel STK'larına yönelik bir alan araştırması
The impact of digitalization on institutional transformation and donation management in NGOs: A field study on local NGOs in Bosnia and Herzegovina
  1. Tez No: 986872
  2. Yazar: BETÜL KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Political Science, Public Administration, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Digital transformation, Non-governmental organizations, Donation management, Institutional communication, Bosnia and Herzegovina
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez, Bosna-Hersek'te faaliyet gösteren yerel sivil toplum kuruluşlarının (STK) dijital dönüşüme uyum düzeylerini ve yeni nesil bağış yöntemlerine yönelik kapasitelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dijital dönüşüm, günümüz STK'larının kurumsal görünürlüklerini artırması, bağışçı ve gönüllülerine daha etkin ulaşabilmesi ve politika yapıcılara taleplerini iletebilmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında, Bosna-Hersek'teki 11 bine yakın yerel STK arasından rastgele örneklem yöntemiyle seçilen organizasyonlarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu yöntem, STK'ların dijital araçlara olan farkındalık, insan kaynağı ve mali kapasite açısından mevcut durumunu analiz etmeyi mümkün kılmıştır. Tezin hipotezleri, STK'ların dijital dönüşüme katılım eksikliklerinin, hedef gruplarına ulaşımda başarısızlıklara ve kurumsal iletişimde yetersizliklere neden olduğunu öngörmektedir. Ayrıca, STK'ların bağışçılara erişim ve bağış süreçlerini optimize etmek için dijital teknolojilere adaptasyonunun gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu çalışma, dijital dönüşüm ve yeni nesil bağışçılık konularında Bosna-Hersek özelinde yapılan ilk saha araştırması olması sebebiyle özgün bir değer taşımaktadır ve hem literatüre hem de STK'ların uygulamalarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the adaptation levels of local non-governmental organizations (NGOs) in Bosnia and Herzegovina to digital transformation and their capacities for adopting new-generation donation methods. Digital transformation is critical for today's NGOs to enhance their institutional visibility, reach donors and volunteers more effectively, and communicate their demands to policymakers efficiently. The study will involve semi-structured interviews and surveys conducted with a randomly selected sample of NGOs among the more than 11.000 registered organizations in Bosnia and Herzegovina. The hypotheses suggest that the lack of participation in digital transformation leads to failures in reaching target groups and deficiencies in institutional communication. The study emphasizes the importance of technological integration in enhancing visibility, sustainability, and accessibility, particularly for small and emerging NGOs. Digital transformation enables NGOs to strengthen advocacy, build global solidarity, and respond more effectively to societal needs. As the first field study focusing on digital transformation and new-generation donation methods among NGOs in Bosnia and Herzegovina, this thesis aims to contribute both to academic literature and to practical strategies for improving NGOs' operational capacity.