Belt and road initiative (BRI) and its environmental effects on participant countries
Kuşak ve yol girişimi (BRI) ve katılımcı ülkeler üzerindeki çevresel etkileri
  1. Tez No: 986891
  2. Yazar: YUNXİN CHANG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Uluslararası ticaret, Çevresel sürdürülebilirlik, Çok taraflı yatırım anlaşması, Foreign direct investments, International trade, Sustainable environment, Multilateral agreement on investments
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) ekonomik potansiyelinin 2013 yılında ilk kez başlatılmasından bu yana 152 ülke tarafından yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, çevresel etkisinin küresel çapta araştırılması hâlâ yeterli değildir. BRI'nin arka planı ve“Yeşil BRI”kavramı temelinde bu araştırma, öncelikle mevcut yeşil BRI yatırımlarının durumunu analiz etmekte, ardından Çin'in artan yeşil yatırımları ile yeşil BRI politikalarının, ev sahibi ülkelerde kişi başına karbon emisyonunun azaltılması açısından somut çevresel iyileşmelere dönüşüp dönüşmediğini değerlendirmektedir. Yeşil BRI yatırımlarına ilişkin betimsel analiz, Çin'in yurtdışı yatırım portföyünde dikkate değer bir yapısal değişim yaşandığını ve yeşil projelerin güçlü bir ivme kazandığını, toplam yatırımlar içindeki paylarının artarak 2023 yılında yaklaşık %46'ya ulaştığını göstermektedir. Yeşil yatırımların yarısından fazlası kritik minerallerin güvence altına alınmasını ve bunların lityum piller, elektrikli araçlar ve fotovoltaik ürünler gibi yenilenebilir enerji alanlarına uygulanmasını hedefliyor. Ayrıca, BRI katılımının BRI katılımcı ülkelerinde karbon emisyonlarını azaltıp azaltmadığını incelemek amacıyla, 2013-2023 yılları arasında 102 gelişmekte olan ülkeden alınan panel verileri kullanılarak, bu çalışmada Bacon Ayrıştırma ve Grup Zaman Ortalama İşlem Etkisi (ATT) analizi ile birlikte Farklılıklar İçinde Fark (DiD) yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, BRI katılımının genel olarak kişi başına karbon emisyonlarında önemli bir artışa yol açtığını, özellikle Doğu Asya & Pasifik ile Orta Doğu & Kuzey Afrika bölgelerinde hızlı sanayileşmenin büyük ölçekli BRI projeleriyle örtüştüğü yerlerde bu etkinin belirginleştiğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, bir paradoksa işaret etmektedir: Yeşil yatırımlar genişlese de, BRI'nin toplam çevresel etkisi karbon emisyonları açısından hâlen olumsuz bir eğilim göstermektedir. Bu paradoks Çevresel Kuznets Eğrisi'nin (EKC) başlangıç aşamasıyla uyumludur. Dolayısıyla, bu çalışma“Yeşil BRI”nin hâlen geçiş aşamasında bulunduğunu ve karbon emisyonlarında somut bir azalma üretmediğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, yeşil BRI'nin çevresel etkisi ve karbon ayak izi mekanizmasının karmaşık yapısını araştıracak gelecekteki çalışmalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Despite the widespread recognition of the Belt and Road Initiative (BRI)'s economic potential by 152 countries since its first launch in 2013, the global exploration of its environmental effect is still insufficient. Building on the new concept of a“Green BRI,”this research first analyzes the status quo of current green BRI investments and then evaluates whether China's increasing green investments and green BRI policies translate into tangible improvements in host countries' environmental performance in terms of reduction in carbon emission per capita. The descriptive analysis of green BRI investments highlights a noticeable structural shift in China's overseas investment portfolio, with green projects gaining strong momentum and an increasing percentage of total investments, accounting for around 46% in 2023. More than half of green investments are aimed at securing the critical minerals and applying them to renewable energy areas such as lithium batteries, electric vehicles, and photovoltaic products. Further, to examine whether BRI participation has reduced carbon emissions in BRI participant countries, using panel data from 102 developing countries between 2013 and 2023, this study employs Difference-in-Differences (DiD) method along with Bacon Decomposition, and Group-Time Average Treatment Effect (ATT) analysis. The findings indicate that BRI participation has generally led to a significant rise in per capita carbon emissions, particularly in regions such as East Asia and Pacific, and Middle East and North Africa, where rapid industrialization coincided with large-scale BRI projects. These results suggest a paradox: although green investment has expanded, the aggregate environmental effect of the BRI still trends negative in terms of carbon emissions. This paradox is aligned to the initial phase of Environmental Kuznet Curve (EKC). So, this study concludes that the“Green BRI”remains in a transitional phase and has not yet produced tangible reductions in carbon emissions. Further, this study emphasizes the need for future research that investigates the complex mechanism of green BRI's environmental effect and carbon footprint.