İzmir'de çalışan aile hekimliği asistanlarının çocukların tuvalet eğitimi konusundaki yaklaşımları
Approaches of family medicine residents working in İzmir regarding toilet training in children
  1. Tez No: 986898
  2. Yazar: MUHAMMED SEMİH TATARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Hekimliği, Asistan, Ceza, Çocuk, Danışmanlık, Ebeveyn Danışmanlığı, Gelişim, Ödül, Tuvalet eğitimi, Child, Counseling, Development, Family, Family Medicine, Parental Counseling, Punishment, Resident, Reward, Toilet Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, İzmir ilinde görev yapan aile hekimliği asistanlarının çocukların tuvalet eğitimi konusundaki yaklaşımlarını belirlemektir. Ayrıca, bu yaklaşımları etkileyen sosyodemografik ve mesleki faktörlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, 01 Ocak–31 Temmuz 2024 tarihleri arasında çok merkezli yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini 450 aile hekimliği asistanı oluşturmuş; 222 gönüllü katılımcı araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler, sosyodemografik bilgileri içeren anket formu ve tuvalet eğitimi konusundaki bilgi ve tutumları değerlendiren 14 maddelik anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 programı kullanılmış; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve Ki-kare testleri uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29,8±6,7 yıl olup, %43,2'si (n:96) kadın, %83,8'i (n:186) evli, %40,5'i (n:90) çocuk sahibidir. Asistanların %75,7'si (n:168) mezuniyet öncesinde, %86,5'i (n:192) ise mezuniyet sonrasında tuvalet eğitimi konusunda herhangi bir eğitim almadığını belirtmiştir. Tuvalet kontrolünün fizyolojik kazanılma sırasını doğru sıralayan katılımcı oranı %0,0 (n:222) olarak saptanmıştır. Katılımcıların %24,3'ü (n:54) meslek yaşamlarında ebeveynlerden tuvalet eğitimi konusunda danışmanlık talebi aldığını ifade etmiştir. Çalışmada,“Tuvalet eğitimine başlamada çocuğun hazır hissetmesi önemlidir”ve“Ailenin de hazır olması gerekir”ifadelerine tüm katılımcıların %100 (n:222) oranında katıldığı saptanmıştır. Buna karşın,“Tuvalet eğitimine 12 aydan önce başlanmalıdır”ifadesine yalnızca %9,5 (n:21) oranında katılım gözlenmiştir. Cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu ve meslekteki deneyim süresi ile bazı maddelere verilen yanıtlar arasında anlamlı farklar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: İzmir'de görev yapan aile hekimliği asistanlarının çocukların tuvalet eğitimi konusundaki bilgi ve tutum düzeyleri genel olarak literatürle uyumlu olmakla birlikte, konuya yönelik formel eğitim alma oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. Asistan hekimlerin çocuklardaki fizyolojik gelişim konusunda litaratürden uzak kaldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the approaches of family medicine residents working in İzmir regarding toilet training in children and to evaluate the sociodemographic and professional factors influencing these approaches. Methods: This cross-sectional study was conducted multicentrically between 01 January and 31 July 2024. The study population consisted of 450 family medicine residents; 222 voluntary participants were included in the research. Data were collected using a questionnaire including sociodemographic information and a 14-item survey evaluating knowledge and attitudes regarding toilet training. For data analysis, SPSS 26.0 was used; in addition to descriptive statistics, the Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis, and Chi-square tests were applied. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 29.8 ± 6.7 years; 43.2% (n=96) were female, 83.8% (n=186) were married, and 40.5% (n=90) had children.Before graduation, 75.7% (n=168) and after graduation, 86.5% (n=192) reported receiving no training on toilet training.The proportion of participants who correctly ordered the physiological sequence of continence acquisition was 0.0% (n=222).A total of 24.3% (n=54) stated that they had received requests from parents for counseling on toilet training during their professional practice.In the study, all participants (100%, n=222) agreed with the statements“It is important that the child feels ready to start toilet training”and“The family also needs to be ready.”By contrast, only 9.5% (n=21) agreed with the statement“Toilet training should begin before 12 months of age.”Significant differences were found between sex, marital status, having children, and length of professional experience and the responses to some items. (p<0.05). Conclusion: The knowledge and attitudes of family medicine residents in İzmir regarding children's toilet training are generally consistent with the literature; however, the rates of receiving formal education on the subject were found to be low. It was also determined that resident physicians remain distant from the literature concerning physiological development in children.