Voices in the void: Meaninglessness and disconnection in Anthony Neilson's theatre
Boşluktaki sesler: Anthony Neilson tiyatrosunda anlamsızlık ve kopukluk
- Tez No: 986899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Absürd Tiyatro, Anthony Neilson, Anlamsızlık, Yabancılaşma, Etkileşim, Suratına tiyatro, Uyumsuz tiyatro, İngiliz edebiyatı, İngiliz tiyatrosu, Theatre of the Absurd, Anthony Neilson, Meaninglessness, Alienation, Engagement, Absurd theatre, In-Yer-Face theather, English literature, British theater
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çağdaş, Britanyalı oyun yazarı Anthony Neilson'ın The Wonderful World of Dissocia ve Realism adlı oyunlarını Absürd Tiyatro bağlamında incelemektedir. Neilson her ne kadar geleneksel anlamda absürd yazarlar arasında yer almasa da eserlerinde bu türe ait birçok temel ögeye rastlanır. Bunlar arasında yapısal kopukluk, döngüsel diyaloglar, sahnelerdeki ani geçişler, tekrarlar, sessizlikler, iletişimsizlikler, yabancılaşma, anlamsızlık ve varoluşsal belirsizlik gibi ögelere sıkça yer verilir. Neilson'un karakterleri anlamsızlıkla çevrili bir gerçeklik içinde yön bulmaya çalışır. Anlamlı bir hayat arayışına girseler de içinde bulundukları sistemler bu arayışı sürekli boşa çıkarır. Bu durum Absürd Tiyatronun temelinde yer alan 'anlam arayışının sonuçsuzluğu' fikriyle örtüşür. Oyunlarındaki sahneler kimi zaman gerçeklikten uzak, düşsel ya da grotesktir. Ancak bu kurgu yalnızca estetik bir tercih değil, aynı zamanda Neilson'ın çağdaş bireyin zihinsel çöküşünü ve kimlik krizini görünür kılma çabasıdır. Zihinsel sağlık sorunlarının, toplumsal yalnızlığın ve sistemin birey üzerindeki baskısının altı çizilir. Neilson'ın bu temaları işlerken kullandığı anlatım dili ve biçimsel tercihleri Absürd Tiyatro'nun modern biçimlerle nasıl evrildiğini gösterir. Çalışma bu iki oyunu Martin Esslin'in absürd kuramı ve Britanya tiyatrosunun tarihsel gelişimi çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ayrıca yazarın yaşadığı dönemdeki sosyal değişimlerin, Neilson'ın eserlerine nasıl yansıdığı da ele alınmaktadır. Çalışma sonucunda Neilson'ın oyunlarındaki absürd tiyatroya ait elementler tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the plays The Wonderful World of Dissocia and Realism by contemporary British playwright Anthony Neilson within the context of the Theatre of the Absurd. Although Neilson is not traditionally classified as an absurdist writer, many fundamental features of the genre appear in his works. These include structural fragmentation, cyclical dialogues, abrupt scene transitions, repetition, silence, miscommunication, alienation, meaninglessness, and existential uncertainty. Neilson's characters struggle to navigate a reality surrounded by absurdity. Although they search for a meaningful life, the systems they inhabit frequently limit this search. This limitation demonstrates the core idea of the Theatre of the Absurd: the futility of seeking meaning. The scenes in Neilson's plays contain surreal, dreamlike, or grotesque elements. However, this is not an aesthetic choice; it also reveals Neilson's attempt to portray the psychological collapse and identity crisis of the modern individual. The plays deal with themes such as mental health issues, social isolation, and the oppressive nature of modern systems. Through his language and stylistic choices, Neilson demonstrates how absurd theatre has evolved into new forms in the contemporary British literature. This study analyses The Wonderful World of Dissocia and Realism in light of Martin Esslin's theory of the absurd and the historical development of British theatre. It also evaluates the reflection of the social transformation of Neilson's age in his works. As a result, the study identifies the absurdist elements within Neilson's plays.