E-rekreasyon katılımcılarının mutluluk yönelimleri ve dijital serbest zaman akış deneyimlerinin incelenmesi
Investigating happiness orientations and digital leisure flow experiences of e-recreation participants
  1. Tez No: 986897
  2. Yazar: MUHAMMET ALPEREN BALTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: e-recreation, happiness orientations, digital leisure, flow experience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, e-rekreasyon faaliyetlerine katılan bireylerin mutluluk yönelimleri ile dijital serbest zaman akış deneyimlerini incelemek ve söz konusu değişkenlerin demografik özellikler doğrultusunda anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırma, nicel yöntem temelinde betimsel tarama modeliyle desenlenmiş ve veriler IBM SPSS Statistics 29.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, çevrim içi ortamda e-rekreasyon etkinliklerine katılan 303 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Mutluluk Yönelimleri Ölçeği Kısa Formu (Akın & Özkaya, 2015) ve Dijital Serbest Zaman Akış Deneyimi Ölçeği (Er & Cengiz, 2023) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, Tamhane posthoc testi, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, dijital akış deneyimi ile mutluluk yönelimi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (r = .266, p < .001). Regresyon analizi sonucuna göre, dijital akış düzeyi mutluluk yönelimini anlamlı biçimde yordamakta ve açıklanan varyans oranı %7 düzeyindedir. Cinsiyet değişkenine göre anlamlı fark bulunmazken; gelir düzeyi, eğitim düzeyi, günlük dijital süre ve kullanılan dijital araç türü gibi değişkenler, dijital serbest zaman akış deneyimi ve mutluluk düzeylerinde anlamlı farklara neden olmuştur. Günlük dijital ortamda geçirilen sürenin artmasıyla bireylerin dijital serbest zaman akış deneyimlerinin arttığı ve bu artışın mutluluk yönelimleriyle pozitif yönde ilişkili olduğu ortaya koyulmaktadır. Elde edilen bulgular, dijital serbest zaman akış deneyimi ile mutluluk yönelimi arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the happiness orientations and digital leisure flow experiences of individuals participating in e-recreation activities, and to determine whether these variables differ according to demographic characteristics. The study was designed using a quantitative research method based on a descriptive survey model, and the data were analyzed using IBM SPSS Statistics 29.0. The study group consisted of 303 individuals who participated in e-recreation activities in online environments. Data were collected using the Short Form of the Orientations to Happiness Scale (Akın & Özkaya, 2015) and the Digital Leisure Flow Experience Scale (Er & Cengiz, 2023). Descriptive statistics, independent samples ttest, one-way ANOVA, Tamhane's post-hoc test, Pearson correlation, and simple linear regression analysis were employed in the analysis process. The findings revealed a positive and significant correlation between digital flow experience and happiness orientation (r = .266, p < .001). According to the regression analysis, digital flow significantly predicted happiness orientation, accounting for 7% of the variance. While no significant difference was found based on gender, variables such as income level, educational status, daily digital use duration, and type of digital device used led to significant differences in both digital flow and happiness levels. These results indicate that time spent in digital leisure environments contributes to individuals' psychological well-being, and that high-quality digital content can positively influence levels of happiness.