Japonya'nın Doğu Asya'daki güç mücadelesi (1868-1912)
Japanese power rivaly in East Asia (1868-1912)
- Tez No: 986912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Doğu Asya, Rus-Japon Savaşı, I. Çin-Japon Savaşı, Meiji Dönemi, Shimonoseki Antlaşması, Kanagawa Antlaşması, Askeri tarih, Asya, Japon tarihi, Siyasi tarih, Tarih, East Asia, Russo-Japanese War, First Sino-Japanese War, Meiji Era, Shimonoseki Treaty, Kanagawa Treaty, Military history, Asia, East Asian, Japanese history, Political history, History
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tezin temel amacı, Japonya'nın 1868-1912 yılları arasındaki Doğu Asya'daki güç mücadelesinde üstlendiği rolü analiz etmek ve bu dönemde yaşanan küresel değişimlerin Japonya üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, Meiji Restorasyonu ile başlayarak Japonya'nın feodal yapısının sona erdiği ve modern bir ulus-devlete dönüştüğü süreci inceleyecektir. Bu bağlamda, Japon toplumundaki yapısal ve kültürel dönüşümler ile Batılı devletlerle ve bölge ülkeleriyle yaşanan siyasi ve askerî rekabetler ele alınacaktır. Tez, Japonya'nın 1868 yılında Meiji Restorasyonu ile başlattığı modernleşme sürecinden, 1912 yılında İmparator Meiji'nin ölümü ve İmparator Taisho'nun tahta çıkışına kadar uzanan dönemi kapsamaktadır. Söz konusu zaman dilimi içerisinde Japonya'nın Doğu Asya'daki güç dengeleri içindeki yükselişi ve bu sürecin küresel düzlemdeki etkileri değerlendirilecektir. Tezde, Japonya'nın siyasi, askerî, iktisadi ve kültürel dönüşüm süreci ile birlikte bu dönüşümün Doğu Asya'daki güç dengelerine yansımaları ele alınacaktır. Bu çerçevede, Meiji dönemine geçişi anlamak adına Tokugawa Şogunluğu (Bakufu) dönemi ile bu rejimin sona ermesine neden olan Boshin Savaşı'na da yer verilecektir. Japonya'nın Çin ve Kore gibi bölge ülkeleriyle olan siyasi ve askerî ilişkileri, toprak talepleri, sınır çatışmaları ve emperyal hedefleri, çalışmanın önemli inceleme alanlarını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, 1904-1905 Rus-Japon Savaşı gibi kritik dönüm noktaları da Japonya'nın bölgesel ve küresel güç konumunu belirlemesi açısından detaylı biçimde analiz edilecektir. Ayrıca, Japonya'nın modernleşme çabaları kapsamında gerçekleştirdiği ekonomik reformlar, eğitim politikaları, toplumsal dönüşümler ve Batı ile kurduğu ilişkiler de tezin temel inceleme başlıkları arasında yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to analyze Japan's role in the power struggle in East Asia between 1868 and 1912 and to assess the impact of global transformations during this period in Japan. The study begins with the Meiji Restoration and examines the process through which Japan dismantled its feudal structure and transformed into a modern nation-state. In this context, the structural and cultural transformations within Japanese society, as well as the political and military rivalries with Western powers and regional states, will be explored. The thesis covers the period from Japan's modernization efforts initiated with the Meiji Restoration in 1868 to the death of Emperor Meiji and the ascension of Emperor Taisho in 1912. During this timeframe, Japan's rise within the balance of power in East Asia and the global implications of this process will be analyzed. The thesis will examine Japan's political, military, economic, and cultural transformation and how this transformation affected the balance of power in East Asia. In this regard, the Tokugawa Shogunate (Bakufu) period and the Boshin War— which marked the end of this regime—will be included to provide context for the transition to the Meiji era. Japan's political and military relations with other regional powers such as China and Korea, including territorial ambitions, border conflicts, and imperial objectives, will constitute significant areas of inquiry. Furthermore, critical turning points such as the Russo-Japanese War of 1904– 1905 will be examined in depth, particularly regarding Japan's emergence as a regional and global power. Additionally, Japan's economic reforms, educational policies, societal transformations, and its relations with the West—undertaken as part of its modernization efforts—will also be among the key topics addressed in this thesis.