Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin Human Papilloma Virüs ve aşısı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge attitudes, and behaviors regarding Human Papilloma Virus and its vaccine among Medical students at Muğla Sitki Koçman University
- Tez No: 986968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BATTALOĞLU İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virüs, HPV, HPV aşısı, HPV bilgi ölçeği, Tıp Fakültesi. Üniversite, Öğrenci, Human Papillomavirus, HPV, HPV Vaccine, HPV Knowledge Scale, Medical School. University, Student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmamızda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan öğrencilerin HPV ve aşısı hakkındaki bilgi düzeylerini ölçmek ve farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız 2024-2025 eğitim öğretim yılı içinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kayıtlı olan öğrenciler üzerinde yapılan kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Katılımcılara gönüllülük esasına göre internet üzerinden anket doldurulmuştur. Toplanan veriler SPSS (Statististical Package for Social Sciences) for Windows 27,0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. Verilere ilişkin tanımlayıcı istatistikler sayısal değişkenler için ortalama ± standart sapma veya ortanca (minimum – maksimum) olarak, kategorik değişkenler için ise frekans (n) ve yüzdelik (%) olarak tanımlandı. Değişkenlerin normallik dağılımı Kolmogorov- Smirnov testi ile incelenmiştir. Normal dağılıma uyan değişkenlerin ikiden fazla grup analizlerinde tek yönlü varyans analizi ve iki grup karşılaştırmalarında Student t testi kullanılmıştır. Normal dağılıma uymayan değişkenlerin ikiden fazla grup analizlerinde ise Kruskal Wallis testi (post hoc olarak yanılma düzeyi aşağı çekilerek Mann Whitney U testi) ve iki grup karşılaştırmalarında da Mann Whitney U testi, kategorik verilerin karşılaştırmasında ise Ki Kare Testi kullanılmıştır. Ölçümle elde edilen veriler aritmetik ortalama ± standart sapma (SS), sayımla elde edilen veriler ise sayı (%) olarak gösterilmiştir. Öğrencilere anket ile uygulanan HPV Bilgi Ölçeği'nin Cronbach alfa değeri hesaplanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2024-2025 eğitim yılında eğitim almakta olan 372 öğrenci katılmıştır. Çalışmamızdaki öğrencilerin %56,5 i (n=210) kadın, %43,5'i (n=162) erkek öğrencidir. Yaş ortalamaları 21,5'tur. Çalışmaya katılanların %16,7'si (n=62) 1. Sınıf, %16,1'i (n=60) 2.sınıf, %17,2'si (n=64) 3. Sınıf, %16,7'si (n=62) 4. sınıf, %16,4'ü (n=61) 5. Sınıf, %16,9'u (n=63) 6. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmamızda sınıflar arası dengeli bir dağılım oluşmuştur. Öğrencilerin %97,3'ü (n=362) HPV'yi daha önce duyduğunu, %86,8'i (n=323) HPV testini daha önce duyduğunu ve %68,2'si (n=844) HPV aşısını daha önce duyduğunu belirtmiştir. Katılımcılar arasında HPV, HPV testi ve HPV aşısı duyma durumları cinsiyete göre değerlendirildiğinde öğrencilerden kadın cinsiyette olanların %99'u (n=208) daha önceden HPV'yi duyduğunu belirtirken, erkek cinsiyette olanların %95,1'i (n=154) daha önce duyduğunu belirtmiştir. Erkeklerin HPV'yi daha önce duyma oranı kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p=0,043). HPV testini duyma durumu değerlendirildiğinde; kadınların %90'ı (n=189) HPV testini daha önceden duyduğunu belirtirken, erkekler %82,7 (n=134) oranı ile daha önce duymuştur. Erkekler ile kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p<0,116). Kadınların %98,1'i (n=206) daha önceden HPV aşısını duyduğunu söylerken, erkekler %90,1 (n=146) sıklık ile kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p <0,001). HPV Bilgi Ölçeği toplam puanı 20,50 ± 6,30olarak hesaplandı. 1. Alt Boyut ölçeğinde HPV'ye dair bilgiler sorgulandı. 1. Alt Boyuttaki 16 sorudan toplam puan 11,6±2,916 olarak hesaplandı. 2. Alt Boyut sorularında HPV tarama testine yönelik 6 soru bulunmaktaydı. 2. Alt Boyut Puanının 2,99±1,65 olduğu görüldü. 3. Alt Boyut bölümünde sorulan sorular HPV aşı bilgisi açıdan bilgiyi ölçmekteydi. 5 sorudan oluşan 3. Bölümde ölçek alt boyut puanı 3,516±1,526 olarak belirlendi. 4. Alt boyut ölçeğinde günümüzdeki aşılama programına dair bilgileri sorgulayan 6 soru soruldu. 4. ölçek alt boyut puanı 2,37 ±1,542 olarak hesaplandı. Öğrencilerin eğitim gördükleri sınıflara göre alt ölçek puanları ayrı ayrı ve toplam olarak değerlendirildiğinde sınıflar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Genel olarak 1. ve 2. sınıflar bütün alt ölçeklerde daha düşük puan almıştır. Anketimize katılan Tıp Fakültesi öğrencilerinin HPV bilgi düzeyini cinsiyet açısından değerlendirdiğimizde. HPV hakkında genel bilgiler içeren 1. Alt boyutta erkek ve kadın öğrenciler arasında anlamlı fark bulunmazken (p=0,054). HPV testi hakkındaki 2. Alt boyut (AÖ2). HPV aşısı hakkındaki 3. Alt boyut (AÖ3) ve HPV aşılama programı hakkındaki 4. Alt boyut (AÖ4) puanlarında kadınların erkeklere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farkla yüksek puan aldıkları görülmüştür (p<0,001). Tüm alt boyutları toplam olarak incelediğimizde kadınların erkek katılımcılara göre HPV bilgi düzeyleri anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). Sonuç: HPV aşısının duyulmasında Tıp Fakültesi öğrencilerinin genel olarak düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür. Ancak sağlık sistemi adına danışılacak kimseler olduklarından bilgi düzeylerinin artırılması için her sınıfta HPV ve aşılamasının önemi hakkında bilinçlendirme eğitimleri verilmeli, alınabilecek önlemler ve yapılması gerekenler erken yaşta öğretilmelidir. Kadın öğrencilerin konuya daha çok ilgi gösterdikleri ve daha fazla bilgi sahibi oldukları görülmüştür. HPV ye karşı bağışıklanma her iki cinsiyette oluşturduğu hastalıklar ve bulaşıcılık nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur. Erkek bireylerin de konu için özen göstermeleri adına eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to assess the level of knowledge regarding Human Papillomavirus (HPV) and its vaccine among students of the Faculty of Medicine at Muğla Sıtkı Koçman University, and to raise awareness on the subject. Method: This cross-sectional and descriptive study was conducted during the 2024–2025 academic year among students enrolled in the Faculty of Medicine at Muğla Sıtkı Koçman University. Data were collected through an online questionnaire voluntarily completed by the participants. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows version 27,0. Descriptive statistics for numerical variables were expressed as mean ± standard deviation or median (minimum–maximum), and categorical variables were presented as frequency (n) and percentage (%). Normality distribution of the variables was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test. For variables with a normal distribution, one-way ANOVA was used for comparisons involving more than two groups, and the Student's t-test was used for two-group comparisons. For non-normally distributed variables, the Kruskal–Wallis test was used (with post hoc analysis using the Mann–Whitney U test), and the Mann–Whitney U test was applied for two-group comparisons. Chi-square tests were used for comparing categorical variables. Measurement-based data were reported as arithmetic mean ± standard deviation (SD), and count-based data were reported as frequency (%). The Cronbach's alpha coefficient for the HPV Knowledge Scale administered via the questionnaire was calculated. A p-value of <0,05 was considered statistically significant. Results: A total of 372 students from Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Medicine participated in the study during the 2024–2025 academic year. Of these, 56,5% (n=210) were female, and 43,5% (n=162) were male. The average age of participants was 21,5 years. Distribution by academic year was as follows: 16,7% (n=62) first-year, 16,1% (n=60) second year, 17,2% (n=64) third-year, 16,7% (n=62) fourth-year, 16,4% (n=61) fifth-year, and 16,9% (n=63) sixth-year students, indicating a balanced distribution across all academic years. A majority of the students (97,3%, n=362) reported having heard of HPV before; 86,8% (n=323) had heard of the HPV test, and 68,2% (n=254) had heard of the HPV vaccine. When evaluated by gender, 99% (n=208) of female students reported having previously heard of HPV, compared to 95,1% (n=154) of male students — a statistically significant difference (p=0,043). Regarding awareness of the HPV test, 90% (n=189) of women and 82,7% (n=134) of men had heard of it; however, this difference was not statistically significant (p=0,116). In terms of vaccine awareness, 98,1% (n=206) of female students and 90,1% (n=146) of male students had heard of the HPV vaccine — a statistically significant difference in favor of females (p<0,001). The total score of the HPV Knowledge Scale was 20,50 ± 6,30. The first subscale, which assessed general knowledge about HPV, consisted of 16 questions with a mean score of 11,6 ± 2,916. The second subscale, comprising 6 questions, focused on knowledge regarding HPV screening tests, with a mean score of 2,99 ± 1,65. The third subscale, consisting of 5 questions, evaluated knowledge regarding the HPV vaccine, with a mean score of 3,516 ± 1,526. The fourth subscale, which included 6 questions, addressed knowledge about current vaccination programs and had a mean score of 2,37 ± 1,542. When subscale scores were analyzed according to academic year, a statistically significant difference was found between groups (p<0,001). with first- and second-year students scoring lower across all subscales, When HPV knowledge levels were compared by gender, no statistically significant difference was found in the first subscale (general HPV knowledge) between male and female students (p=0,054) However, female students scored significantly higher in the second subscale (HPV test knowledge), third subscale (vaccine knowledge), and fourth subscale (vaccination program knowledge) compared to male students (p<0,001 for all). Overall, when all subscale scores were combined, female students had significantly higher levels of HPV knowledge compared to their male counterparts (p<0,001). Conclusion: Although the level of HPV vaccine awareness among medical students is generally high, educational interventions are still necessary. As future healthcare providers, medical students should be well-informed about HPV and its prevention. Educational programs emphasizing the importance of HPV vaccination and preventive measures should be integrated at every academic level. Female students demonstrated higher levels of knowledge and interest in the subjectç. Given that HPV affects both sexes and poses a public health risk due to its transmissibility and disease burden, it is crucial to also increase awareness and engagement among male students.