The“Western Gaze”of the Arab Oriental Female“Other”in contemporary Hollywood: A critical analysis of Aladdin (2019), Beirut (2018), and The Mummy (2017)
Çağdaş Hollywood'da Arap Oryantal Kadın“Öteki”nin“Batılı Bakışı”: Aladdin (2019), Beirut (2018) ve The Mummy (2017) filmlerinin eleştirel analizi
- Tez No: 986978
- Danışmanlar: PROF. AYBİKE SERTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Hollywood, Orientalizm, Temsil, Hollywood, Orientalism, Representation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Ana Bilim Dalı
Özet
Oryantalizm ve Erkek Bakışı söylemi çerçevesinde bu makale, sinemadaki imgeleri ideoloji yaratan anlamlar taşıyan göstergeler olarak ele alarak, çağdaş Hollywood filmlerindeki Arap kadın temsillerini incelemekte ve eleştirel bir okumaya tabi tutmakta,“Arap”bir kadın karakter örneğinde Erkek Bakışını araştırmaktadır. Araştırma, akademisyenlerin“öteki”ne, yani bu makalede“kadın”ve kadının“Arap”ırkına ilişkin gözlemlerini ve Hollywood'da Arapların temsiline, Hollywood sinemasında kadınların görsel imajına ve Hollywood sinemasında kadınların ve Arap kadınlarının temsiline ilişkin tarihsel gözlemlerini kapsar. Bu makale, Arap kadınlarının üç çağdaş Hollywood filminde, Mumya (2017), Beyrut (2018) ve Aladdin'de (2019) nasıl temsil edildiğini, Oryantalist bir mercek izlenip izlenmediğini ve Erkek Bakışı'nın temsillerine katkıda bulunup bulunmadığını analiz etmek amacıyla inceler. Makale, Tematik, Karakter ve karşılaştırmalı analizden oluşan nitel bir metodoloji izler. Temaların belirlenmesi, ardından karakterlerin analizi ve üç filmin karşılaştırılması, Oryantalizm ve Erkek-bakışı teorisinin nasıl kesişebileceğine ve farklı film bağlamlarında/türlerinde nasıl işlediklerine dair incelikli bir keşfe olanak tanır. Bu makale, analize göre, üç Hollywood çağdaş filminin, bazı olumlu değişikliklere rağmen, bir Oryantal Batılı-Erkek merceği kullandığını öne sürüyor. Arap/Müslüman kadın karakterlerin hem bir Erkek-Bakış hem de bir Batılı-Bakış ile tasvir edildiğini ve bunun da onların çifte nesneleştirilmesine ve marjinalleştirilmesine yol açtığını buluyor.
Özet (Çeviri)
Within the discourse of Orientalism and the Male-Gaze, this paper aims to examine and critically read Arab women's representation in contemporary Hollywood films, exploring the Male-Gaze in a case of an“Arab”female character, by considering images of cinema as signs that carry meanings creating ideology. The research covers the academic scholars' observation of the“Other”, which in this paper's case is the“woman”and the“Arab”race of the woman too, as well as the scholars' historical observation of the representation of Arabs in Hollywood, the visual image of women in Hollywood cinema, and the representation of women and Arab women in Hollywood cinema. This paper examines how Arab women are represented in the three contemporary Hollywood films, The Mummy (2017), Beirut (2018), and Aladdin (2019), in an aim of analyzing if it follows an Orientalist lens and if the Male-Gaze contributes to their representation. The paper follows a qualitative methodology of Thematic, Character, and comparative analysis. The identification of themes, followed by an analysis of the characters, and comparing the three films allows a nuanced exploration of how Orientalism and the Male-Gaze theory could be intersectional and how they function in different film contexts/genres. This paper suggests that, according to the analysis, the three Hollywood contemporary films, despite some positive changes, do use an Oriental Western-Male lens. Finding that Arab/Muslim female characters are depicted by both a Male-Gaze d a Western-Gaze, resulting in a double objectification and marginalization of them.