Cinema in media convergence: The impact of technology on cinema filmmaking the era 21st century
Medya yakınsaması sinema: 21. yüzyılda teknolojinin sinema film yapımına etkisi
  1. Tez No: 986990
  2. Yazar: HIND OMER AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PEYAMI ÇELIKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Eleştirel Söylem Çözümlemesi (CDA), Medya Yakınsaması, Dijitalleşme, 21. Yüzyıl, Dijital Platform Filmleri, Cinema, Media Convergence, 21st Century, Streaming Movies, Theatrical Movie, Critical Discourse Analysis (CDA)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, medya yakınlaşmasının ve teknolojik yeniliklerin 21. yüzyılda sinema üzerindeki etkisini, özellikle bağımsız film yapımına odaklanarak araştırıyor. Çalışma, Netflix gibi dijital platformların film yapımını, tür geleneklerini ve ideolojik anlatıları nasıl etkilediğini anlamayı amaçlıyor. Eleştirel Söylem Analizi (CDA) tarafından yönlendirilen nitel karşılaştırmalı vaka çalışması yaklaşımını kullanan araştırma, bulguları daha geniş üretim, dağıtım ve alımlama çerçeveleri içinde bağlamsallaştırmak için ikincil verilerle desteklenen yakın metinsel ve çok modlu analiz yoluyla görsel-işitsel metinleri inceliyor. Temel bulgular, medya yakınlaşmasının bağımsız ve ana akım sinema arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdığını, yeni temsil biçimlerine ve tür deneylerine olanak sağladığını ortaya koyuyor. Kilit sahnelerin analizi dilin, görsel kompozisyonun ve üretim bağlamının daha geniş ideolojik mesajlara nasıl katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ancak çalışma aynı zamanda platform algoritmalarının anlatı yapısı ve yaratıcı kararlar üzerindeki etkisine ilişkin kritik endişeleri de vurgulayarak film yapım sürecinde kültürel özerkliğe ilişkin soruları gündeme getiriyor. Sonuç olarak bu araştırma, akış hizmetlerinin modern sinemayı nasıl güçlendirdiğini ve kısıtladığını, birleşik bir medya ortamında filmlerin yaratımını, dağıtımını ve tüketimini yeniden şekillendirdiğinin anlaşılmasına katkıda bulunuyor. Bulgular, dijital platformların sinema estetiği ve endüstriyel uygulamalar üzerindeki etkilerinin daha fazla araştırılması ihtiyacının altını çiziyor
Özet (Çeviri)
In the digital era, the film has been evolved because of the integration of emerging technologies like digital cinematography, streaming platforms, and virtual reality. Such technologies have reshaped the traditional filmmaking processes and audience engagement. The study investigates the impact of media convergence and technological innovation on cinema in the 21st century, focusing on independent filmmaking. It aims to understand how digital platforms, such as Netflix, influence film production, genre conventions, and ideological narratives. The research employs a qualitative comparative case study approach, utilizing Norman Fairclough's Critical Discourse Analysis (CDA) model. This methodology combines textual, discourse, and sociocultural analysis, allowing for a comprehensive examination of key scenes from selected films, specifically“Don't Look Up”and“Call Me by Your Name.”The analysis is supported by triangulation of sources, contextualizing findings within broader production, distribution, and reception frameworks. Key findings reveal that media convergence has blurred the lines between independent and mainstream cinema, facilitating new forms of representation and genre experimentation. The analysis illustrates how language, visual composition, and production context contribute to broader ideological messages. However, the study also highlights critical concerns regarding the influence of platform algorithms on narrative structure and creative decisions, raising questions about cultural autonomy in the filmmaking process. In conclusion, this research contributes to the understanding of how streaming services empower and constrain modern cinema, reshaping the creation, distribution, and consumption of films in a converged media landscape. The findings underscore the need for further exploration of the implications of digital platforms on cinematic aesthetics and industrial practices.