Dijital teknolojiler ve yapay zeka çağında sinema ve televizyon eğitimi: Teknoloji ve toplum kuramları, ekonomi politik ve eğitim pratikleri bağlamında karşılaştırmalı bir inceleme
Interplay of technology and film education: A comparative study of techno- societal theories, political economy and educational practices in the age of digital and ai technologies
- Tez No: 889032
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL NEZİH ORHON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Teknolojiler, Yapay Zeka, Sinema ve Televizyon Eğitimi, Teknoloji ve Toplum Kuramları, Post-Sinema, Digital Technologies, Artificial Intelligence, Cinema and Television Education, Techno-Social Theories, Post-Cinema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dijital ve yapay zeka teknolojilerinin gelişimi farklı medya türleri arasında bir yakınsamayı beraberinde getirmekte, post-sinematik yapım ve izleme biçimlerini ortaya çıkarmaktadır. Dijital ve yapay zeka teknolojilerinin gelişimi, aynı zamanda hareketli görüntünün yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası süreçlerinde gerekli hale gelen yeni beceri setleri ve değerlerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durum, Sinema ve Televizyon alanındaki üretim biçimlerinin ve buna bağlı olarak Sinema ve Televizyon eğitiminin de değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, Sinema ve Televizyon alanında faaliyet gösteren alan uzmanları, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan 21 kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde, dijital ve yapay zeka teknolojilerinin Sinema ve Televizyon alanındaki yapım, izleme ve eğitim süreçlerine etkileri konu edilmiş, söz konusu süreçlerin ekonomik, yasal ve etik boyutlarına değinilmiştir. Buna ek olarak Sinema ve Televizyon Bölümünde eğitim gören 27 öğrenciden yazılı görüş alınmıştır. Çalışma, yapılandırmacı bir gömülü teori anlayışı benimsemektedir. Görüşmeler ve yazılı görüşler aracılığıyla elde edilen nitel veri, belirlenen tema ve alt temalar bağlamında değerlendirilmiş, teknoloji entegrasyonuna dair kapsamlı bir anlayış geliştirmek için teknoloji ve toplum kuramları bağlamında yorumlanmıştır. Sonuç olarak dijital ve yapay zeka teknolojileri çağında Sinema ve Televizyon eğitimine yönelik“Post-Sinematik Deneyim Tasarımı”başlığıyla bir yaklaşım önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of digital and artificial intelligence technologies brings about a convergence between different media, leading to the emergence of post-cinematic production and viewing practices. The development of such technologies at a rapid pace also results in the emergence of new skill sets and values that have become necessary in the pre-production, production, and post-production processes of moving images. This situation necessitates the reevaluation of the production methods in the field of Cinema and Television, and consequently, the education in Cinema and Television. In this study, semi-structured interviews were conducted with 21 individuals, including experts, academics, and students in the field of Cinema and Television. The interviews focused on the impact of digital and artificial intelligence technologies on the production, viewing, and educational processes in the field of Cinema and Television, addressing the economic, legal, and ethical dimensions of these processes. Additionally, written opinions were obtained from 27 students studying in the Department of Cinema and Television. The study benefits from a flexible and constructive grounded theory approach. The qualitative data obtained through interviews and written opinions were evaluated in the context of identified themes and sub-themes and interpreted within the framework of technology and society theories to develop a comprehensive understanding of technology integration. As a result, an approach proposal titled“Post-Cinematic Experience Design”has been presented for Cinema and Television education in the age of digital and artificial intelligence technologies.