Legitimization of violence: Myths about intimate partner violence against women
Şiddetin meşrulaştırılması: Kadına yönelik yakın partner şiddeti hakkındaki mitler
- Tez No: 986995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİYAZİ UMUT AKINCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Adil dünya inancı, Aile içi şiddet, Sembolik şiddet, Yakın partner şiddeti, Belief in a just world, Domestic violence, Symbolic violence, Intimate Partner violenc
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik şiddet, toplum sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olmasının yanı sıra bir insan hakları ihlalidir. Bu sorunun halen varlığını sürdürmesi, konunun farklı boyutlarını ele alan bilimsel çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu tez, bu sorunu nispeten daha az incelenmiş bir boyut olan kadına yönelik yakın partner şiddeti hakkındaki mitlerin kabulü üzerinden ele almaktadır. Şiddet mitlerinin kabulünü etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla nicel bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya toplam 413 yetişkin (210 kadın ve 203 erkek) katılmıştır. Erkeklerin söz konusu şiddet mitlerini kadınlara göre daha fazla kabul ettikleri görülmüştür. Toplumsal cinsiyet kalıp yargılarına yönelik kabulün ve genel adil dünya inancının şiddet mitlerini kabul etmede önemli yordayıcılar oldukları bulunmuştur. Empatik öfke ile şiddet mitlerinin kabulü arasında negatif bir ilişki gözlemlenmiş olsa da empatik öfkenin anlamlı bir doğrudan etkisi görülmemiştir. Buna rağmen, empatik öfkenin, genel adil dünya inancı ile şiddet mitlerinin kabulü arasındaki pozitif ilişkiyi zayıflatan anlamlı bir düzenleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları şiddete ilişkin mevcut literatür çerçevesinde incelenmiştir. Şiddetin meşrulaştırılmasında söz konusu mitlerin kabulünün ve ilgili diğer faktörlerin rolü tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides being a serious problem affecting the societal health, violence against women is a breach of human rights. The persistence of this problem shows the necessity of scientific studies that focus on different aspects of this topic. This thesis approaches this problem from a relatively less examined aspect which is the acceptance of myths about intimate partner violence against women. To determine the factors which affect the violence myth acceptance a quantitative study was conducted. In total 413 adults (210 women and 203 men) participated in the study. Men were found to accept the violence myths more than women. Gender stereotypes acceptance and general belief in a just world were found as significant predictors of violence myth acceptance. A negative relationship was observed between empathic anger and violence myth acceptance but the direct effect of empathic anger was not found significant. Nevertheless, empathic anger showed a significant moderation effect that weakens the positive effect of the general belief in a just world on myth acceptance. The findings of the study are investigated within the framework of the present literature on violence. The role of violence myth acceptance and various related factors in the legitimization of violence is discussed.