Hemşirelerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Examination of nurses' healthy lifestyle behaviors
- Tez No: 987000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, hemşirelerin sağlığı, sağlıklı yaşam biçimi, sağlık davranışı, özel hastane, nursing, nurses' health, healthy lifestyle, health behavior, private hospital
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Özel hastanede çalışan hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Antalya'da Yaşam Hastaneleri Grubunun il merkezinde bulunan üç şubesinde çalışan 180 hemşirenin katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmada veriler katılımcıların sosyodemografik özelliklerini sorgulayan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları-II (SYBDÖ-II)”ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS 20,0 istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcı hemşirelerin SYBDÖ-II puan ortalaması 127,99±20,71 olduğu belirlenmiştir. Manevi Gelişim ile Kişiler Arası İlişkiler alt faktörleri en yüksek puanların alındığı, Fiziksel Aktivite ise en düşük puan alınan alt faktör olmuştur. Yapılan analizler sonucunda sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının yaşa, çocuk sahibi olmaya, eğitim durumuna, çalışılan kuruma, kurumda ve meslekte çalışma süresine, çalışma ortamı memnuniyetine, beslenme ve öğün atlama durumlarına, spor yapmaya, uyku süresine ve algılanan sağlığa göre anlamlı bir biçimde farklılaştığı görülmüştür. Sonuç: Analizler sonucunda katılımcı hemşirelerin; sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta düzeyde olduğu, manevi gelişim ve kişiler arası ilişkilerde daha iyi oldukları, fiziksel aktivite ve stres yönetimi alanlarında yetersiz oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: It was planned to evaluate the Healthy Lifestyle Behaviors of nurses working in private hospitals. Method: The research was carried out with the participation of 180 nurses working in three branches of the Life Hospitals Group in Antalya. In the study, data were collected with the“Personal Information Form”and the“Healthy Lifestyle Behaviors-II (HLBS II)”scale, which questioned the sociodemographic characteristics of the participants. The data were analyzed with the help of SPSS 20.0 statistical program. Results: It was determined that the mean HLBS-II score of the participant nurses was 127.99±20.71. Spiritual Development and Interpersonal Relations sub-factors were the highest scores, while Physical Activity was the lowest score sub-factors. As a result of the analyzes, it was observed that healthy lifestyle behaviors differed significantly according to age, having children, educational status, the institution of employment, working time in the institution and profession, working environment satisfaction, nutrition and skipping meals, doing sports, sleep duration and perceived health. Conclusion: As a result of the analysis, the participant nurses; It has been observed that healthy lifestyle behaviors are moderate, they are better in spiritual development and interpersonal relations, and they are insufficient in physical activity and stress management.