Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran ICD10:I-10 kodu (esansiyel hipertansiyon) olan ile olmayan hastaların LDL kolesterol düzeyleri karşılaştırılması
A comparative analysis of LDL cholesterol levels in patients with and without essential hypertension (ICD10:I-10 code 10) attending the Cardiology Outpatient Clinic of Kocaeli University Hospital
  1. Tez No: 987034
  2. Yazar: ŞAFAK KAAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, hiperlipidemi, LDL kolesterol, Hypertension, hyperlipidemia, LDL cholesterol
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı hipertansiyon ile LDL kolesterol ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır.Kullanılan yöntem tanımlayıcı retrospektif tipte bir çalışmasıdır. 1 Ekim 2023 – 1 Ekim 2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine başvuran ICD10:I-10 kodu (Esansiyel Hipertansiyon) olan 45-60 yaş arasındaki hastaların ve 1 Ekim 2023-1 Ekim 2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Genel Dahiliye Polikliniğine başvuran ICD10:I-10 kodu (Esansiyel Hipertansiyon) olmayan 45-60 yaş arasındaki hastalardan oluşmaktadır. Çalışmaya 598'i (%55,4) kadın ve 480'i (%44,6) erkek olmak üzere toplam 1078 kişi alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak tanımlayıcı istatistik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hipertansif hastaların LDL kolesterol düzeylerinin ortalaması 117.4 mg/dL'dir. Normotansif hastaların LDL kolesterol düzeylerinin ortalaması 91.8 mg/dL'dir. Bu sonucu destekleyen, bir başka veri ise hipertansif hastaların 313 kişisinin (%64.9) LDL kolesterol değeri 100 mg/dL nin üstünde (hiperlipidemik),169 kişinin (%35.1) LDL kolesterol değeri 100 mg/dL nin altında bulunmuştur. Normotansif hastaların ise 273 kişisinin (%45.8) LDL kolesterol değeri100 mg/dL nin üstünde (hiperlipidemik),323 kişinin (%54.2) LDL kolesterol değeri 100 mg/dL nin altında bulunmuştur.Sonuçlara baktığımızda hipertansiyon ile LDL kolesterol düzeyi arasında ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between hypertension and LDL cholesterol. The method used was a descriptive retrospective study. It was conducted between October 1, 2023, and October 1, 2024. The study population consisted of patients aged 45–60 years with ICD-10: I10 (Essential Hypertension) who applied to the Cardiology Outpatient Clinic of Kocaeli University Hospital, and patients aged 45–60 years without ICD-10: I10 (Essential Hypertension) who applied to the General Internal Medicine Outpatient Clinic of Kocaeli University Hospital between October 1, 2023, and October 1, 2024. A total of 1,078 individuals were included in the study, comprising 598 women (55.4%) and 480 men (44.6%). The obtained data were evaluated using descriptive statistical analysis with the SPSS statistical software. Results: The mean LDL cholesterol level of hypertensive patients was 117.4 mg/dL. The mean LDL cholesterol level of normotensive patients was 91.8 mg/dL. Another finding supporting this result was that 313 hypertensive patients (64.9%) had LDL cholesterol levels above 100 mg/dL (hyperlipidemic), while 169 patients (35.1%) had LDL cholesterol levels below 100 mg/dL. Among normotensive patients, 273 individuals (45.8%) had LDL cholesterol levels above 100 mg/dL (hyperlipidemic), whereas 323 individuals (54.2%) had LDL cholesterol levels below 100 mg/dL. When the results were examined, an association was observed between hypertension and LDL cholesterol levels.