İlköğretim okullarında karşılaşılan insangücü ve fiziksel kaynaklar ile ilgili sorunlar (Deprem sonrası Düzce ili örneği)
Problems about human resources and facilities in the elementary schools (Düzce city case after the earthquakes)
  1. Tez No: 98706
  2. Yazar: CANAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. HÜSEYİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İnsangücü Kaynakları, Fiziksel Kaynaklar, Human Resources, Facilities
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULLARINDA KARŞILAŞILAN İNSANGÜCÜ VE FİZİKSEL KAYNAKLAR İLE İLGİLİ SORUNLAR Yılmaz, Canan Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü Danışman: Yrd.Doç.Dr. Hasan Hüseyin AKSOY Eylül 2000, 127 sayfa Bu araştırmanın amacı 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremi sonrasında Düzce ili merkez ilçe ilköğretim okullarında karşılaşılan insangücü ve fiziksel kaynaklarla ilgili sorunları ortaya koymaktır. Bu çalışma sadece bir sorun saptama çalışması olmaktan öte, belirli dönemlerde yaşanabilen ve genellikle yeterli derecede çözümlenme fırsatı bulunmayan bir dönemde gerçekleştirilmesi nedeniyle önem taşımaktadır. Bu çalışma ile deprem gibi bir doğal afeti yaşayan bir bölgede eğitim etkinliğinin ilköğretim düzeyinde ne tür sorunlar yaşadığını fiziksel ve insangücü kaynakları boyutunda saptanması gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan anket Düzce il merkezinde bulunan 20 ilköğretim okulunda uygulanmıştır. Araştırma, var olan durumu saptamaya yönelik tarama modelinde, betimsel bir araştırmadır. Araştırma bulguları, kaynakların taranması ve geliştirilen anketin uygulanmasından elde edilmiştir. 111Araştırmanın evreni Düzce ili ilköğretim okullarının yöneticileri olup, çalışma evrenini ise 1999-2000 öğretim yılında Düzce ili merkez ilçe sınırları içerisindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okullarında görev yapan yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmada evren birimleri ulaşılabilir bulunduğundan örneklem alınmamış, tamsayım yöntemi uygulanmıştır. Buna göre tüm evren birimlerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Fiziksel kaynaklar açısından okullarının tamamında deprem öncesinde de varolan yetersizliklerin, yaşanan depremlerle en üst düzeye ulaştığı görülmektedir. Araştırma kapsamında yer alan 20 ilköğretim okulunun tamamı (bir okul hariç) çeşitli ölçülerde hasarlıdır (az, orta, ağır, yıkık). Bölge okullarının tamamında fiziki koşulların yanında (derslik, laboratuar, işlik, salon vb.) eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmede gerekli olan ders araç-gereçleri yönünden acil olarak desteklenmesi gerekli öğretim materyalleri sayısı oldukça fazla görülmektedir. Derslik sayısı okul yöneticilerin belirttiklerine göre 328'dir. Ancak bu dersliklerin 41 tanesinin yapımları (Haziran 2000) sürmektedir. Yirmi ilköğretim okulunda bulunan 328 derslikten 84 tanesinde eğitim-öğretim çadır sınıflarda sürdürülmekte idi (Haziran 2000). Bununla birlikte 24 dersliğe sahip olan bir okul dışında kalan tüm okullarda 1999- 2000 eğitim-öğretim yılı çadır sınıflarda tamamlanmıştır. Düzce merkez ilçede bulunan 20 ilköğretim okulunda deprem öncesi 15.120 öğrenci eğitim-öğretim yaparken, deprem sonrası bu sayı bölgede görülen göç, misafir ivöğrenci olarak ayrılma ve hayat kayıpları nedeniyle 1.980 kişi azalarak 13.140 kişiye düşmüştür. 20 ilköğretim okulunda deprem öncesi 526 öğretmen görev yapmakta iken deprem sonrası bu sayı bölgeden tayin isteme ve hayat kaybı nedeniyle 486 olarak belirlenmiştir. Öncesinde de varolan yetersizlikler ve yaşanan depremler sonucu bölge okullarında sınıf ve branş öğretmeni, rehberlik uzmanı ve yardımcı personel açığı oldukça fazla bir şekilde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEMS ABOUT HUMAN RESOURCES AND FACİLİTİES İN THE ELEMENTARY SCHOOLS (Düzce City Case after the Earthquakes) YILMAZ, Canan M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin AKSOY September, 2000, 127 pages This research aims at to define human resources and facility problems which have been met in the elementary schools in Düzce City after the Earthquakes happened at 17th August 1999 and 12th November 1999. By this study, it has been determined that what type problems for human resources and facilities have been showed up at elementary schools level which located in a province where earthquakes happened. In the study, a questionnaire developed by researcher, have been managed in 20 elementary schools. The research has been organized in survey model. Population of the research is the administrator of the elementary schools located in Düzce. Since population was accepted to be reachable by the researcher, sampling did not used and reached out to the population. In this frame, 20 schools were exist and all have been reached.Some main findings of the study are following:. Scarcity for physical resources had reached to highest level because of the earthquakes even there were some scarcity for them before the earthquakes. All schools, except one, have been destroyed in different levels by earthquakes.. It has seen that there are too much teaching material which have been needed in urgent level to support to continue teaching activities, besides facilities (classrooms, laboratory, workshops and hall etc.) in all schools located in province.. The numbers of classrooms of schools are 328, principals mentioned. But 41 of them were being restructured (by June 2000). In 84 of 324 classrooms, education was being continued in tent classrooms. Besides, all elementary schools completed the teaching in tent classrooms in 1999-2000 teaching period, except one have 24 classrooms.. In elementary schools, located Duzce city province, students were decreased to 13140 from 15 120 because of the reasons such as immigration from the province, leaving to other provinces for being guest student, and lost of life.. In 20 elementary schools, the number of teachers were decreased from 526 to 486 because of reasons such as leaving to schools located in other cities, and the lost of life.. In the schools of region, scarcity of elementary school teachers, branch teachers, guidance and counselor, and assistance personnel have been seen so much because of earthquakes even there were some scarcity before that time.