Non A Non B aort diseksiyonlarında uygulanan tedavi yöntemleri ve sonuçları
The treatment modalities used in Non A Non B aortic dissections and their results
- Tez No: 987120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKBULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aort diseksiyonu, Non A Non B Aort diseksiyonu, Hibrid Aortik Girişim, Frozen Elephant Trunk, Arcus Aorta, Aortic dissection, Non A Non B Aortic Dissection, Hybrid Aortic Surgery, Frozen Elephant Trunk, Arcus Aorta
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Non A Non B Aort diseksiyonu yönergelerde yeni yer almaya başlamış, nadir görülen bir diseksiyon tipidir. Nadir görülmesi sebebiyle literatürde çalışma sayısı azdır. Çalışma sayısının az olması nedeniyle yönergelerde Non A Non B Aort diseksiyonlarının tedavisinde uygulanacak yöntem için net yorum yapılamamaktadır. Çalışmamızın amacı Non A Non B Aort diseksiyonu tanısıyla hastanemizde tedavi görmüş hastalara uygulanan tedavi yöntemlerini tespit etmek ve uygulanan tedavi yöntemlerinin birbirlerine üstün olduğu alanları belirlemek ve optimal tedavi yöntemi sorusuna ışık tutmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya Kasım 2014 ile Temmuz 2024 tarihleri arasında hastanemizde Non A Non B Aort diseksiyonu tanısıyla tedavi görmüş 28 hasta dahil edilmiştir. Hastaların verileri arşiv dosyaları ve hastane veri işleme sistemi aracılığıyla retrospektif olarak taranmıştır. Hastaların preoperatif komorbiditeleri, kliniğe başvuru sırasındaki klinik bulguları, Non A Non B Aort diseksiyonunun alt tipleri, Aorta anatomisi, varolan varyasyonlar not edilmiştir. Hasta grubu uygulanan tedavi yöntemi üzerinden Hibrid (Arcus Debranching + TEVAR) veya açık cerrahi (FET) grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Hastalara uygulanan Arcus Debranching teknikleri, operasyon verileri, hastaların postoperatif erken ve geç dönem morbidite ve mortalite sebepleri, yeniden girişim gerektiren komplikasyonlar ve uygulanan yeniden girişim yöntemleri çalışmamızda belirtilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 17 hastaya(%60,7) FET, 11 hastaya(%39,3) Hibrid girişim uygulanmıştır. Hibrid grubunda ekstübasyon süresi 7 saat (IQR 4-17), FET grubunda ise 29 saattir (IQR 13-88). Hibrid grubunun YBÜ yatış süresi 2 gün(IQR 1-2), FET grubunun 3 gündür (IQR 3-5). Hibrid grubunun hastane yatış süresi 5 gün (IQR 5-6), FET grubunda 7 gündür(IQR 5-8). Hibrid grubunda yeniden girişim oranı %27,3 (n=3), FET grubunda ise %29,4'tür(n=5). Hibrid grubunda Aort sebepli mortalite %18,2 (n=2), FET grubunda ise %29,4'tür (n=5). Hasta grubunun takip süresi 14,5 aydır (IQR 4,5-58,5). Sonuç: Non A Non B Aort diseksiyonları hem Arcus Debranching + TEVAR hem de Arcus Debranching + FET teknikleri ile başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Hibrid yöntemlerin daha kısa ekstübasyon süresi, daha kısa YBÜ ve hastane yatışı yönünde üstünlüğü mevcuttur. Uzun dönem takip sonuçlarında Hibrid ve açık cerrahi yöntemler benzer sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: Non A Non B Aortic dissection is a rare pathology which is recently defined by the guidelines. Because of it's low incidence, studies on this dissection type is limited. Due to low number of studies and limited data on treatment modalities, guidelines are vague on preferred treatment options. The aim of this study is to identify the used treatment options on Non A Non B Aortic dissection patients referred to our hospital, compare these treatment options and try to answer the best treatment option question on Non A Non B Aortic dissection patients. Materials and Methods: Study is designed as an observational retrospective study. 28 patients who were operated for Non A Non B Aortic dissection in our centre between October 2014 and July 2024 were included. Patient data was gathered from hospital archives and our hospital's information system. Patients preoperative comorbidities, clinical findings during admission, Aortic anatomy, anatomic variations, Non A Non B AD sub-types were collected. Patient group were divided into two subdivisions based on the treatment option they received. Patients that were treated with hybrid technique(Extrathoracic/Intrathoracic Arcus Debranching + TEVAR) were grouped in the Hybrid group; patients that were treated with Arcus Debranching + Frozen Elephant Trunk technique were group in the FET/Open Surgery group. Arcus Debranching techniques, intraoperative info, postoperative early and late results, re-intervention statistics were included in the study. Results: 17 (60,7%) of our patients were treated with FET, while 11 (39,3%) of them were treated with hybrid techniques . Median extubation time for Hybrid group was 7 hours (IQR 4-17) while it's 29 hours (IQR 13-88) for FET group. Median ICU stay for Hybrid group was 2 days(IQR 1-2) while it's 3 days for FET group (IQR 3-5). Median postoperative hospital stay for Hybrid group was 5 days (IQR 5-6) while it's 7 days for FET group (IQR 5-8). Re-intervention was necessary for 3 patients (27,3%) in Hybrid group while it's necessary for 5 patients (29,4%) in FET group. Aortic related mortality in Hybrid group was 18,2%(n=2), while it's 29,4% in FET group (n=5). Median follow-up duration was 14,5 months (IQR 4,5-58,5). Conclusion: Non A Non B Aortic dissections can be succesfully treated with both Hybrid and FET techniques. Hybrid techniques have advantages such as shorter extubation time, shorter ICU and hospital stay duration. In long term follow-ups Hybrid and open surgical techniques have similar complication and re-intervention results.