Romatizmal kapak hastalıkları ile romatizmal olmayan kapak hastalıklarının ayırt edilmesinde yeni biyobelirteç olarak TWEAK/Fn14 aksının öngörü yeteneği
Predictive ability of TWEAK/Fn14 axis as a novel biomarker for differentiating rheumatic valve disease from non-rheumatic valve disease
  1. Tez No: 979404
  2. Yazar: DAMLA DİDEM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT LALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fn14, NF-κB, romatizmal kalp hastalığı, romatizmal olmayan kalp hastalığı, TRAF2, TWEAK, Fn14, NF-κB, rheumatic heart disease, non-rheumatic heart disease, TRAF2, TWEAK
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fibrotik sürecin etkili olduğu romatizmal kalp hastalıkları ile romatizmal olmayan kalp hastalıklarının ayırt edilmesinde TWEAK, Fn14, TRAF2 ve NFκB aksının öngörü yeteneğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji polikliniğine başvuran, yapılan muayene ve ekokardiyografi sonucu romatizmal kalp hastalığı (Romatizmal aort kapak yetersizliği [n=40], Romatizmal mitral kapak yetersizliği [n=52]) ve romatizmal olmayan kalp hastalığı (Biküspit aortik kapağa bağlı aort yetersizliği [n=30], Fizyolojik mitral kapak yetersizliği [n=35], Mitral kapak prolapsusuna bağlı mitral yetersizliği [n=32]) tanısı konan çocuk hastalar çalışma grubuna alınırken, sağlık çocuklar kontrol grubuna (n=25) alındı. Serum TWEAK, Fn14, TRAF2 ve NFκB düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Bulgular: Hem romatizmal hem de romatizmal olmayan kalp hastalıklarında serum TWEAK, Fn14, TRAF2 ve NFκB değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Aort kapak patolojilerini oluşturan gruplar kendi arasında karşılaştırıldığında; biküspit aortik kapağa bağlı aort yetersizliğindeki serum TWEAK, Fn14, TRAF2 ve NFκB düzeyleri romatizmal aort kapak yetersizliğindeki düzeylere göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Mitral kapak patolojilerini oluşturan gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında mitral kapak prolapsusuna bağlı mitral yetersizliğindeki biyobelirteç düzeyleri hem fizyolojik mitral kapak yetersizliğindeki biyobelirteç düzeylerine hem de romatizmal mitral kapak yetersizliğindeki biyobelirteç düzeylerine göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Fizyolojik mitral kapak yetersizliğindeki biyobelirteç düzeyleri de romatizmal mitral kapak yetersizliğindeki biyobelirteç düzeylerine göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız fibrotik süreçte rol oynayan TWEAK/Fn14/TRAF2/NF-κB aksının romatizmal kalp hastalıklarına kıyasla romatizmal olmayan kalp hastalıklarında daha aktif olduğunu göstermiştir. Özellikle fizyolojik mitral kapak yetersizliğinde biyobelirteçlerin yüksek seyretmesi bu hasta grubunun fibrotik süreç gelişimi bakımından yakın takip altında olması gerektiğini düşündürmektedir. Sonuç olarak bu bulgular ışığında, etiyolojileri farklı olan kapak patolojilerini ayırt etmede aksın potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini ve bu sinyal yolunu hedef alan yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the predictive ability of TWEAK, Fn14, TRAF2 and NFκB axis in differentiating rheumatic heart diseases in which fibrotic process is effective from non-rheumatic heart diseases. Materials and Methods: Children who applied to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of Atatürk University Faculty of Medicine and were diagnosed via clinical examination and echocardiography with rheumatic heart disease (Rheumatic aortic valve insufficiency [n=40], Rheumatic mitral valve insufficiency [n=52]) or non-rheumatic heart disease (Bicuspid aortic valve-related aortic insufficiency [n=30], Physiological mitral valve insufficiency [n=35], Mitral valve prolapse-related mitral insufficiency [n=32]) were included in the study group, while healthy children were included in the control group (n=25). Serum levels of TWEAK, Fn14, TRAF2, and NFκB were measured using the ELISA method. Findings: Serum levels of TWEAK, Fn14, TRAF2, and NFκB were significantly higher in both rheumatic and non-rheumatic heart disease groups compared to the control group (p<0.05). When groups with aortic valve pathologies were compared with each other, serum TWEAK, Fn14, TRAF2, and NFκB levels in patients with bicuspid aortic valve-related aortic insufficiency were significantly higher than those with rheumatic aortic valve insufficiency (p<0.05). Among groups with mitral valve pathologies, biomarker levels in mitral valve prolapse-related mitral insufficiency were significantly higher compared to both physiological mitral valve insufficiency and rheumatic mitral valve insufficiency groups (p<0.05). Additionally, biomarker levels in physiological mitral valve insufficiency were significantly higher compared to rheumatic mitral valve insufficiency (p<0.05). Result: Our study has demonstrated that the TWEAK/Fn14/TRAF2/NF-κB axis, which plays a role in the fibrotic process, is more active in non-rheumatic heart diseases compared to rheumatic heart diseases. Particularly, elevated biomarkers in physiological mitral valve insufficiency suggest that patients in this group should be closely monitored for the development of fibrotic processes. In conclusion, based on these findings, we propose that this signaling axis could potentially serve as a biomarker to differentiate valve pathologies of varying etiologies and may contribute to the development of novel therapeutic strategies targeting this pathway.