Sistemik immun-inflamasyon indeksinin tip A aortik diseksiyon hastalarında prognostik değeri
The prognostic value of systemic immun-inflammation index in type A aortic dissection patients
  1. Tez No: 987119
  2. Yazar: AHMET MİRZA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞİŞMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Tip A Aortik Diseksiyon, Sistemik İmmun-İnflamasyon İndeksi, Mortalite, Acute Type A Aortic Dissection, Systemic Immune-Inflammation Index, Mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut Tip A Aortik Diseksiyon (ATAAD), erken cerrahi müdahale gerektiren ve yüksek mortalite oranlarına sahip bir kardiyovasküler acildir. Hastalığın sistemik inflamatuvar yanıtla yakından ilişkili olduğu bilinmekte olup, preoperatif dönemde kullanılan biyobelirteçlerin risk sınıflamasındaki rolü giderek önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ATAAD nedeniyle cerrahi uygulanan hastalarda Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi'nin (SII) kısa dönem mortalite, morbidite ve diğer klinik sonuçlarla ilişkisini değerlendirmek ve SII'nın prognostik değerini ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışma, 2015–2025 yılları arasında ATAAD nedeniyle acil cerrahi uygulanan 230 ardışık hastayı içeren retrospektif gözlemsel bir analiz olarak planlandı. Demografik özellikler, preoperatif laboratuvar değerleri, SII hesaplamasında kullanılan hematolojik parametreler ile ameliyat süresi, kardiyopulmoner bypass (KPB) süresi ve kros-klemp süresi gibi cerrahi veriler incelendi. Postoperatif dönemde mekanik ventilasyon süresi, drenaj miktarı, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri, revizyon gereksinimi, akut böbrek yetmezliği ve CRRT (sürekli böbrek replasman tedavisi) ihtiyacı değerlendirildi. Mortalitenin öngörülmesinde SII'nın gücü ROC eğrisi ile analiz edildi; Youden indeksine göre SII için en uygun cut-off değeri 1068 x109/L olarak belirlendi. Hastalar bu eşik değere göre düşük SII ve yüksek SII gruplarına ayrıldı. Ek olarak univaryant ve multivaryant lojistik regresyon analizleri ile bağımsız risk faktörleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 55,2 ± 13,4 yıl olup mortalite oranı %33 idi. SII'nın mortalite öngörüsündeki AUC değeri 0,634 olarak bulundu. Yüksek SII grubunda mortalite oranı %43,1 iken düşük SII grubunda %18,3 idi (p < 0.001). Yüksek SII grubunda mekanik ventilasyon süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (24 saat vs. 13 saat; p = 0.015). Revizyon cerrahisi gereksinimi (%41,7 vs. %26,3; p = 0.029) ve CRRT ihtiyacı (%29,6 vs. %10,5; p = 0.002) yüksek SII grubunda belirgin şekilde yüksekti. Korelasyon analizinde SII ile ameliyat süresi değişkeni arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü bir ilişki izlenirken, diğer cerrahi ve postoperatif parametrelerle anlamlı lineer ilişki saptanmadı. Multivaryant lojistik regresyon analizinde yüksek SII düzeyi (OR = 3.499; p= 0.008) mortalitenin bağımsız belirleyicisi olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışma, SII'nın ATAAD hastalarında erken dönem klinik sonuçlarla anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermektedir. SII ≥ 1068 x109/L olan hastalarda mortalite, revizyon gereksinimi, CRRT ihtiyacı ve mekanik ventilasyon süresinin belirgin derecede arttığı saptanmıştır. SII'nın kolay hesaplanabilir, ucuz ve erişilebilir bir biyobelirteç olması, cerrahi öncesi risk sınıflamasında değerli bir araç olabileceğini göstermektedir. Bulgular, SII'nın ATAAD'da prognostik değerlendirmeye katkı sağlayabileceğini ve erken dönem yönetim stratejilerinin kişiselleştirilmesinde yardımcı olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute Type A Aortic Dissection (ATAAD) is a life-threatening cardiovascular emergency that requires urgent surgical intervention and is associated with high mortality. As systemic inflammatory activation plays a major role in the disease's clinical course, preoperative biomarkers are increasingly used in risk stratification. This study aimed to evaluate the prognostic value of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) in patients undergoing emergency surgery for ATAAD and to investigate its relationship with short-term mortality, morbidity, and postoperative outcomes. Methods: This retrospective observational study included 230 consecutive patients who underwent emergency surgery for ATAAD between 2015 and 2025. Demographic characteristics, preoperative laboratory parameters, hematological indices used for SII calculation, and operative variables such as operation time, cardiopulmonary bypass (CPB) duration, and aortic cross-clamp time were reviewed. Postoperative variables included mechanical ventilation duration, drainage volume, ICU and hospital length of stay, need for revision surgery, acute kidney injury, and requirement for continuous renal replacement therapy (CRRT).SII's predictive performance for mortality was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Based on the Youden index, 1068 x109/L was determined as the optimal cut-off value, and patients were categorized into Low SII and High SII groups. Univariable and multivariable logistic regression analyses were performed to identify independent predictors of mortality. Results: The mean patient age was 55.2 ± 13.4 years, and the overall mortality rate was 33%. The AUC value for SII in predicting mortality was 0.634. Mortality was significantly higher in the High SII group compared with the Low SII group (43.1% vs. 18.3%, p < 0.001). The High SII group also demonstrated a significantly longer mechanical ventilation duration (24 vs. 13 hours; p = 0.015), higher revision surgery rate (41.7% vs. 26.3%; p = 0.029), and greater need for CRRT (29.6% vs. 10.5%; p = 0.002).Correlation analysis revealed only a weak positive relationship between SII and duration variables, with no significant linear correlation with other operative or postoperative parameters. In multivariable analysis, High SII (OR = 3.499; p = 0.008) was identified as independent predictors of mortality. Conclusion: This study demonstrates that elevated SII is significantly associated with adverse early clinical outcomes in ATAAD patients. An SII value ≥ 1068 x109/L corresponded to markedly increased mortality, higher revision and CRRT requirements, and prolonged mechanical ventilation. Given that SII is an easily obtainable, inexpensive, and accessible biomarker, these findings support its potential utility in preoperative risk stratification. SII may contribute to individualized perioperative management strategies and help identify high-risk patients who may benefit from closer monitoring and tailored therapeutic approaches.