Yaşamın ilk üç ayındaki inguinal hernili bebeklerde laparoskopik PIRS (Perkutan Internal Ring Suturing) tekniğinin güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of the reliability of the laparoscopic PIRS (Percutaneous Internal Ring Suturing) technique in babies with inguinal hernia in the first three months of life
  1. Tez No: 930652
  2. Yazar: ENES ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, laparoskopi, PIRS, çocuk, Inguinal hernia, laparoscopy, PIRS, child
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yaşamın ilk üç ayındaki inguinal hernili bebeklerde laparoskopik PIRS (Perkutan Internal Ring Suturing) tekniğinin güvenilirliğinin araştırılması Amaç: İnginal herni tüm dünyada cerahi tedavi gerektiren çocukluk çağı patolojilerinin başında gelmektedir. Doğum yaşı geriledikçe görülme insidansı artmaktadır, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı erkek bebeklerde 4 kat daha sık görülebilmektedir. Gelişen tekloji ve cerrahi tekniklerle birlikte laparoskopik cerrahi çoğu patolojide olduğu gibi inguinal herni cerrrahisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. İnguinal herni onarımında birçok laparoskopik cerrahi yöntem tanımlanmıştır. Bu yöntemlerden en sık kullanılanı PIRS (Pekütan Internal Ring Suturing) yöntemidir. Bu araştırmada inguinal herni onarımında kullanılan PIRS tekniğinin 3 ay ve daha küçük bebeklerde laringeal maske anestezisi (LMA) ile güvenle kullanılabildiğini göstermeyi, klasik açık cerrahi yöntemi ile PIRS yönteminin operasyon süreleri, hastanede yatış süreleri, preop ve post op verileri, nüks gelişimi ve komplikasyonları değerlendirilip her iki yöntemi avantajları ve dezavantajlarıyla inceleyip çocuk cerrahları için güncel verilere dayalı öneriler sunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Eylül 2022 ile Eylül 2023 tarihleri arasında yaşı 3 aydan küçük inguinal herni nedeniyle opere edilen 59 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalara laparoskopik yöntem olarak PIRS, açık cerrahi olarak klasik açık cerrahi yöntem uygulandı. Hastalara anestezi intratrakeal veya laringeal maske ile uygulandı. Hidrosel, inmemiş testisin eşlik ettiği ya da acil cerrahi gerektiren inkarsere hernili hastalar çalışmadan hariç tutuldu. Bulgular: Hastalardan 26'sı laparoskopik PIRS yöntemi ile, 33'ü ise açık yöntemi ile opere oldu. Hastaları %76,9'u (n:20) erkek, %23,1'i (n:6) kız ve ortalama yaşları 71 gündü. Demogrofik olarak her iki grubun benzer özelliklerde olduğu görüldü. Çalışmamızda PIRS uygulanan vakalarda bilateral olma oranı, açık cerrahiye göre yaklaşık 2,8 kat fazla olarak bulundu. Ayrıca her iki grubun anestezisi için LMA kullanım oranı benzer bulunmuştur. Değerlendirmeye alınan parametrelerden kesede kanama ve kas gevşetici ihtiyacı açısından her iki grup arasında, istatiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Çalışmamızda bakılan diğer parametreler olan hastanede kalış süresi, beslenme süresi, operasyon süresi, şişlik, skrotal ödem, yara yeri enfeksiyonu, post op 30.dk kan şekeri, postop stridor ve bronkospazm gelişimi, komplikasyon gelişimi ve nüks gelişimi parametreleri değerlendirildiğinde, istatiksel anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular ve güncel literatür incelendiğinde, PIRS onarımın, açık cerrahi prosedürü ile karşılaştırıldığında en az açık onarım kadar etkili ve güvenli olduğu görüldü. PIRS yönteminin açık cerrahiye kıyasla minimal invaziv olması, yara iyileşmesinin mükammel olması, kontralateral kasığın değerlendirilmesine ve tespit edilirse okült bir fıtığın onarılmasına olanak tanıması gibi avantajlarının bulunması sebebiyle inguinal herni onarımlarında gelecekte öncelikli tercih edilecek tedavi seçeneği olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca küçük bebeklerde de PIRS yönteminin LMA ile güvenle yapılabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investıgatıon of the relıabılıty of the laparoscopıc PIRS (Percutaneous Internal Rıng Suturıng) technıque ın babıes wıth ınguınal hernıa ın the fırst three months of lıfe Aim: Inguinal hernia is one of the leading childhood pathologies requiring surgical treatment worldwide. Its incidence increases as the age of birth decreases, and it can be seen 4 times more frequently in premature and low birth weight male babies. With developing technology and surgical techniques, laparoscopic surgery is frequently used in inguinal hernia surgery as in most pathologies. Many laparoscopic surgical methods have been defined in inguinal hernia repair. The most commonly used of these methods is the PIRS (Percutaneous Internal Ring Suturing) method. This study aims to show that the PIRS technique used in inguinal hernia repair can be used safely with laryngeal mask anesthesia (LMA) in infants 3 months of age and younger, to evaluate the operative times, hospitalization times, preoperative and postoperative data, recurrence development and complications of the classical open surgery method and the PIRS method, to examine both methods with their advantages and disadvantages, and to present recommendations based on current data for pediatric surgeons. Material and Methods: Data of 59 patients who underwent surgery for inguinal hernia in our clinic between September 2022 and September 2023 and were younger than 3 months old were retrospectively reviewed. PIRS was performed as a laparoscopic method and classical open surgery was performed as open surgery. Anesthesia was administered to the patients via intratracheal or laryngeal mask. Patients with hydrocele, undescended testicle, or incarcerated hernia requiring emergency surgery were excluded from the study. Results: Of the patients, 26 were operated with laparoscopic PIRS method and 33 were operated with open method. 76.9% (n: 20) of the patients were male, 23.1% (n: 6) were female and the mean age was 71 days. Demographically, both groups were found to have similar characteristics. In our study, the rate of bilaterality in cases undergoing laparoscopic surgery was found to be approximately 2.8 times higher than in open surgery. In addition, the rate of LMA use for anesthesia in both groups was found to be similar. Among the parameters evaluated, a statistically significant difference was found between the two groups in terms of bleeding in the bladder and muscle relaxant requirement. When the other parameters examined in our study, namely hospital stay, feeding time, operation time, swelling, scrotal edema, wound infection, postoperative 30th minute blood sugar, postoperative stridor and bronchospasm development, complication development and recurrence development parameters were evaluated, no statistically significant difference was found. Conclusion: When the findings in our study and the current literature were examined, it was seen that PIRS repair was at least as effective and safe as open repair when compared to open surgery. We believe that PIRS method will be the preferred treatment option in the future for inguinal hernia repairs because it has advantages such as being minimally invasive compared to open surgery, excellent wound healing, and allowing the contralateral groin to be evaluated and an occult hernia to be repaired if detected. It was also seen that PIRS method can be performed safely with LMA in small babies.