Dijital reklamcılık alanında yeni bir yaklaşım olarak yapay zekanın kullanımı: Yapay zeka destekli reklamlar üzerine bir içerik analizi
The use of artificial intelligence as a new approach in digital advertising: A content analysis on artificial intelligence-powered ads
- Tez No: 987279
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEYFİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Dijital Reklam, Dijitalleşme, İçerik Analizi, Reklam, Artificial Intelligence, Digital Advertising, Digitalization, Content Analytics, Advertising
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yeni bir çağ başlattığı kabul edilen yapay zekâ (AI) teknolojisi, reklamcılık sektörü de dâhil olmak üzere pek çok alanda önemli dönüşümlere yol açmaktadır. Bu çalışma, yapay zekâ destekli dijital reklam içeriklerinin geleneksel dijital reklamlardan hangi yönleriyle ayrıştığını ve hangi açılardan benzerlik gösterdiğini içerik analizi yöntemiyle incelemektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmış, farklı sektörlere ait altı adet yapay zekâ destekli reklam filmi analiz edilmiştir. Analiz süreci; satış veya tanıtım odaklılık, yapay zekâ kullanım alanları, hedef kitle uyumu, cinsiyet temsilleri, anlatı yapısı, zaman kullanımı, duygu tonu ve sosyal medya etkileşimi olmak üzere on başlık altında gerçekleştirilmiştir. Bulgular, yapay zekâ destekli reklamların büyük ölçüde tanıtım odaklı olarak kurgulandığını ve hedef kitleyle uyum konusunda bazı yetersizlikler bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca sosyal medya etkileşim oranlarının geleneksel dijital reklamlara kıyasla daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet temsilleri açısından belirli bir çeşitlilik sunulmasına rağmen, bazı içeriklerde toplumsal cinsiyet kalıplarının sürdüğü görülmüştür. Reklamların anlatı yapısının genel olarak bütünlüklü olduğu, zaman olgusunun ise çoğunlukla zamandan bağımsız biçimde ele alındığı belirlenmiştir. Bu çalışma, yapay zekâ destekli dijital reklam içeriklerine akademik bir bakış sunarak literatüre ve reklamcılık uygulamalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) technology, widely recognized as ushering in a new era, is driving significant transformations across numerous fields, including the advertising industry. This study examines how AI-powered digital advertising content differs from traditional digital advertising and in what ways they are similar, using content analysis methods. Content analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study, and six AI-powered advertising films from different sectors were analyzed. The analysis process was conducted under ten headings: sales or promotion focus, areas of AI use, target audience compatibility, gender representations, narrative structure, use of time, emotional tone, and social media interaction. The findings show that AI-supported advertisements are largely designed to be promotional and that there are some shortcomings in terms of target audience alignment. In addition, social media interaction rates were found to be lower than those of traditional digital advertisements. Although a certain diversity was presented in terms of gender representations, it was observed that gender stereotypes persisted in some content. It was determined that the narrative structure of the advertisements was generally coherent, while the concept of time was mostly addressed in a time-independent manner. This study aims to contribute to the literature and advertising practices by providing an academic perspective on artificial intelligence-supported digital advertising content.