Acil servise başvuran hastaların memnuniyet düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the satisfaction levels of patients visiting to the emergency department
- Tez No: 987280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BÜTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Memnuniyet, Hasta Memnuniyeti, Hasta Beklentileri, Emergency department, Satisfaction, Patient satisfaction, Patient expectations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Acil servisler, hastanelerin en yoğun birimlerinden biri olup, hızlı, etkili ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını gerektirir. Bu bağlamda hasta memnuniyeti ile sağlık hizmetlerinin etkinliğini artıracak faktörlerin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışma, acil servise başvuran hastaların memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanan bu araştırma, Mardin ilinde bulunan Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisine başvuran 559 hastadan oluşmaktadır. Bu araştırmanın verileri 01/09/2024-30/12/2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama,“Sosyo-demografik ve Acil Servis Hizmetleri Deneyim ve Değerlendirme Bilgileri”ve“Acil Servis Hasta Memnuniyet Ölçeği”kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların memnuniyet düzeylerinin, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyal güvence, hizmet alınan birim, geliş saati, ortam memnuniyeti gibi faktörlere göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kadınların memnuniyet düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu, gündüz saatlerinde hizmet alanların memnuniyetlerinin ise geceye kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi bakımından, lisans ve üzeri mezunların memnuniyet puanları anlamlı düzeyde daha düşüktür. Sosyal güvence değişkenine göre, hemşire memnuniyeti alt boyutunda anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0.009). Çocuk acil servisine başvuran bireylerin toplam memnuniyet puanı (Ort=65.31), erişkin acil servis kullanıcılarına kıyasla daha yüksektir (Ort=59.99; p=0.007). Aciliyet algısı açısından, kendini“çok acil”olarak değerlendiren bireylerin hemşire memnuniyeti ve ortam memnuniyeti puanları,“normal”ve“acil”olarak algılayanlara göre anlamlı derecede daha yüksektir (p<0.01). Ortam memnuniyeti (p=0.001) ve genel memnuniyet (p=0.011) açısından anlamlı farklar görülmüştür. Acil servis hizmetlerinin kalitesini artırmak ve hasta memnuniyetini sağlamak için hizmet sunumunda bireylerin sosyo-demografik özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle personel sayısının artırılması, bekleme sürelerinin azaltılması ve bilgilendirme süreçlerinin iyileştirilmesi, memnuniyeti artırıcı önlemler olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, sağlık hizmetlerinin hasta odaklı iyileştirilmesi için önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Emergency departments are one of the busiest units of hospitals and require fast, effective and high-quality health services. In this context, it is important to identify the factors that could increase patient satisfaction and the effectiveness of healthcare services. This study aims to determine the satisfaction levels of patients visiting the emergency department. This study is a descriptive study and consists of 559 patients who visited the emergency department of Mardin Training and Research Hospital located in Mardin province. The data of this study were collected between 01/09/2024 and 30/12/2024. Data collection was carried out using the“Socio- demographic and Emergency Department Services Experience and Evaluation Information”and the“Emergency Department Patient Satisfaction Scale”. The data obtained in the study were analysed in a computer environment using the SPSS 22.0 statistical program. It was determined that the satisfaction levels of the participants differed significantly according to factors such as gender, education level, social security, service unit, arrival time, and environmental satisfaction. It was found that women have higher satisfaction levels than men, and those who received services during the daytime were more satisfied compared to those in the evening. In terms of education level, satisfaction scores of those with bachelor's degree and higher were significantly lower. According to the social security variable, a significant difference was observed in the nurse satisfaction sub-dimension (p=0.009). The total satisfaction score of individuals visiting the paediatric emergency service (average=65.31) was higher compared to adult emergency service users (average=59.99; p=0.007). In terms of perception of urgency, the nurse satisfaction and environment satisfaction scores of individuals who evaluated themselves as“very urgent”were significantly higher than those who perceived themselves as“normal”and“urgent”(p<0.01). Significant differences were observed in terms of environment satisfaction (p=0.001) and general satisfaction (p=0.011). To improve the quality of emergency department services and ensure patient satisfaction, the socio-demographic characteristics of individuals should be taken into account in service delivery. In particular, increasing the number of staff, reducing waiting times and improving information processes stand out as measures to increase satisfaction. This study provides important data for the patient-centered improvement of healthcare services.