Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'a göre“dini öteki”
Religious other according to Judaism, Christianity, and Islam
  1. Tez No: 987301
  2. Yazar: ZEYNEP KİRAZ İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP YÜCEDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Yahudilik, Hristiyanlık, İslam, Öteki, History of Religions, Judaism, Christianity, Islam, Other
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Değerler Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'a Göre“Dini Öteki”başlıklı bu çalışmada söz konusu dinlerin diğer dinlere özellikle“dini öteki/diğer”kavramı bağlamında yaklaşımları incelenmiştir. Tezin kapsamı, her üç dinin kutsal metinlerinde ortak tema ve mesajların olması, yakın coğrafyalarda ortaya çıkmaları ve tarih boyunca birbirleriyle iletişim ve etkileşim halinde olmaları gibi hususlar göz önüne alınarak Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam ile sınırlandırılmıştır. Araştırma kapsamında, bu üç dine dair temel kaynaklar olan kutsal metinlerinden, dinler arası reddiye geleneğinden ve bu konuya ilişkin ikincil literatürden yararlanılmıştır. Araştırma konusu olan dini öteki kavramı, dinlerin tarihsel süreçteki ilişkileri, kutsal metinlerde dini ötekine yönelik ifadeler, seçilmişlik düşüncesi ve bu düşüncenin dini öteki algısına etkisi gibi başlıklar üzerinden ele alınmıştır. Konuya ilişkin olarak literatür taramasına dayalı teorik bir inceleme yapılmıştır. Karşılaştırmalı (mukayeseli) tarihsel inceleme yöntemi tezin temel metodudur. Araştırmamız Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam dinlerinin“dini öteki”kavramına yönelik yaklaşımlarını derinlemesine inceleyerek, her bir dinin kendi doktrinleri, kutsal metinleri ve tarihsel gelişim süreçleri boyunca diğerine dair yazdığı polemik eserler bağlamlarında diğer dinlere ve mensuplarına karşı geliştirdiği bakış açılarını tarihsel bir perspektifle sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Religious Other According to Judaism, Christianity, and Islam”examines the approaches of these religions toward other faiths, particularly within the framework of the concept of the“religious other.”The scope of the thesis has been limited to Judaism, Christianity, and Islam, considering such factors as the presence of common themes and messages in their sacred texts, their emergence in geographically proximate regions, and their sustained communication and interaction throughout history. Within the scope of the research, the primary sources of these three religions—their sacred texts—have been utilized alongside the interreligious reddiye (refutation) tradition and relevant secondary literature. The concept of the religious other, which constitutes the subject of this study, has been addressed through topics such as the historical interactions between religions, references to the religious other in sacred texts, the notion of chosenness, and the influence of this notion on the perception of the religious other. A theoretical analysis based on a review of the literature has been conducted. The primary method of the thesis is a comparative historical analysis. This research aims to conduct an in-depth examination of the approaches of Judaism, Christianity, and Islam toward the concept of the“religious other,”presenting from a historical perspective the attitudes each religion has developed toward other faiths and their adherents. This is achieved by considering the polemical works each tradition has produced throughout the course of its doctrinal formation, scriptural interpretation, and historical development.