Üniversite adresli bilimsel yayınların bibliyometrik analizi: Bartın Üniversitesi örneği
Bibliometric analysis of university-addressed scientific publications: The example of Bartın University
- Tez No: 987310
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ SUBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometri, Web of Science, Bibliometry, Web of Science
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Bartın Üniversitesi adresli bilimsel yayınların bibliyometrik analizine dayanarak kurumun 2015–2024 yılları arasındaki araştırma performansını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bibliyometrik analiz yöntemi, bilimsel üretkenliğin, atıf etkisinin ve araştırma eğilimlerinin nicel göstergeler aracılığıyla incelenmesine olanak tanımakta; kurumların araştırma politikalarına yön veren stratejik bir araç işlevi görmektedir. Çalışmada, Web of Science (WoS) Core Collection veri tabanında dizinlenen Bartın Üniversitesi adresli makale ve derleme türündeki yayınlar incelenmiş; veriler InCites ve SciVal araştırma analitiği platformlarından elde edilmiştir. İki sistemden sağlanan veri kümeleri karşılaştırılmış ve yayın kapsamı açısından %85 oranında benzerlik tespit edilmiştir. Bu nedenle bibliyometrik analizlerin tutarlılığı ve kapsam bütünlüğü gözetilerek, değerlendirmeler WoS tabanlı InCites verileri üzerinden yürütülmüştür. Analizlerde Bartın Üniversitesi'nin toplam yayın sayısı, atıf performansı, alan dağılımı, işbirliği düzeyleri, açık erişim oranları ve Kategori Normalize Atıf Etkisi (CNCI) göstergeleri ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Bulgular, 2020 yılı sonrasında özellikle Q1 ve Q2 çeyrek dilimlerinde yayımlanan makale oranlarında belirgin bir artış olduğunu ve CNCI değerlerinin dünya ortalamasının üzerinde seyrettiğini göstermiştir. Bu durum, üniversitenin nitelikli araştırma üretiminde kayda değer bir ilerleme kaydettiğine işaret etmektedir. Araştırmanın bir diğer boyutunda, Bartın Üniversitesi'nin benzer ölçek ve yaşta yükseköğretim kurumlarıyla bölgesel ve ulusal düzeyde karşılaştırmalı analizi gerçekleştirilmiştir. Karşılaştırma, toplam yayın sayısı ile öğretim üyesi ve öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ölçütleri temelinde yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar, kurumun ulusal araştırma ekosistemindeki konumunun ve potansiyel gelişim alanlarının nesnel biçimde ortaya konmasına olanak sağlamıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, hem Bartın Üniversitesi hem de benzer yükseköğretim kurumları için araştırma politikası önerileri geliştirilmiştir. Bu kapsamda, araştırma teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesi, nitelikli işbirliklerinin artırılması ve veri temelli performans izleme sistemlerinin kurumsal düzeyde yaygınlaştırılması önerilmektedir. Ayrıca, öneriler bölümünde üniversite kütüphanelerinin bu süreçte üstlenebileceği destekleyici roller de vurgulanmıştır. Kütüphanelerin araştırma verilerinin yönetimi, açık erişim süreçlerinin desteklenmesi ve araştırma görünürlüğünün artırılmasına yönelik işlevlerinin, kurumsal araştırma politikalarının başarısında tamamlayıcı bir unsur olarak ele alınması gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the research performance of Bartın University through a bibliometric analysis of its scientific publications between 2015 and 2024. As a quantitative approach, bibliometric analysis enables the assessment of research productivity, citation impact, and scientific trends, serving as a strategic instrument for shaping institutional research policies. The study dataset consists of articles and reviews indexed in the Web of Science (WoS) Core Collection database and affiliated with Bartın University. Data were obtained from both the InCites and SciVal analytical platforms. A comparison of the datasets retrieved from these two systems revealed an 85% overlap in publication coverage. To ensure data consistency and analytical integrity, all bibliometric evaluations were therefore conducted based on WoS-InCites data. The analyses focused on publication volume, citation performance, subject area distribution, collaboration levels, open access rates, and the Category Normalised Citation Impact (CNCI) indicator. The findings indicate a significant increase in the proportion of publications in Q1 and Q2 quartile journals after 2020, along with CNCI values exceeding the world average. These results demonstrate a remarkable qualitative improvement in the university's research output and growing international visibility. Furthermore, a regional and national-level comparative evaluation was carried out by benchmarking Bartın University against peer institutions with similar age and size profiles. The comparison was based on total publication counts and publications per faculty member and per academic staff, providing an objective basis for positioning the university within the national research ecosystem and identifying potential areas for improvement. Based on these findings, a set of research policy recommendations was proposed for Bartın University and comparable higher education institutions. The recommendations emphasise strengthening research incentive mechanisms, enhancing international and interdisciplinary collaborations, and promoting data-driven performance monitoring systems across universities. Additionally, the role of university libraries was underlined in the recommendations section, highlighting their potential contribution to research data management, open access support, and visibility enhancement services. Within this framework, libraries are considered integral components supporting institutional research policy implementation and sustainability.