Temperature impact analysis on satellite solar panels and PMSM tracking mechanisms in space environments
Uzay ortamlarında uydu güneş panelleri ve PMSM takip mekanizmalarında sıcaklık etkisinin analizi
  1. Tez No: 987398
  2. Yazar: ISRAA HAMID TALIB TALIB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS UĞURENVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Motor, solar panel, Simulink, satellite, temperature, Permanent Magnet Synchronous Motor (PMSM), Negative id Current Effect, Iq-Id, current
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Uydu Güç Sistemlerinin Performansı ve Verimliliği, özellikle -80 °C ila 100 °C arasında değişen sıcaklıklar ile 500 ila 1367 W/m² arasında farklılık gösteren radyasyon seviyelerine sahip Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) karşılaşılan zorlu uzay koşullarından önemli ölçüde etkilenmektedir. Uydular genellikle iletişim ya da bilimsel gözlem gibi göreve özel ihtiyaçlara göre tasarlanmış güneş panelleriyle enerji üretimine dayanır. Bu paneller fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak ekonomik ve sürdürülebilir bir çalışma sağlar. Bu çalışmada, güneş radyasyonunu sürekli takip edebilmek ve enerji yakalamayı optimize etmek amacıyla panel açısını ayarlayan Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motor (PMSM) ile entegre edilmiş bir güneş paneli sistemi tasarlanmıştır. Sistem, hem güneş panelleri hem de PMSM üzerindeki sıcaklık değişimlerinin etkisini simüle etmek amacıyla MATLAB Simulink kullanılarak modellenmiştir. Düşük sıcaklıklarda panel verimliliği artarken, yüksek sıcaklıklarda motor verimliliği düşme eğilimindedir. Yapılan analizlerde, güneş panellerinin en iyi performansı 35 ila -45 derece arasında gösterdiği bulunmuştur. Güneş, yörüngedeki uydular için en güvenilir enerji kaynağı olmaya devam etmektedir. Tarihsel olarak, uzay araçlarının kapasite geliştirmeleri güneş paneli teknolojilerinde ilerlemeyi tetiklemiştir. Uzayda yaygın olarak kullanılan güneş hücreleri arasında silikon tabanlı hücreler ve verimlilikleri %34'e kadar ulaşan galyum arsenit gibi çok katmanlı hücre türleri yer alır. Modern uydu sistemleri, maksimum güneş maruziyeti için panelleri döndürmek üzere sensörler ve motorlar içerir. CIGS ve organik fotovoltaikler gibi gelişmiş, esnek ve ince film hücreler, ağırlık ve uyarlanabilirlik açısından ek avantajlar sunar.
Özet (Çeviri)
The performance and efficiency of satellite power systems are significantly affected by harsh environmental conditions encountered in space, particularly in low-Earth orbit (LEO), where temperature ranges from −80 °C to 100 °C and radiation levels vary between 500 and 1367 W/m². Satellites typically rely on solar panels for energy generation, designed according to mission-specific requirements such as communication or scientific observation. These panels reduce dependence on fossil fuels, ensuring economic and sustainable operation. In this study, a solar panel system is integrated with a Permanent Magnet Synchronous Motor (PMSM) that adjusts the angle of the panels to track solar radiation continuously, optimizing energy capture. The system is modeled using MATLAB Simulink to simulate the impact of temperature variations on both the solar panels and the PMSM. While panel efficiency increases at lower temperatures, motor efficiency tends to decline at higher temperatures and vice versa, as for the solar panels, the performance increase with low temperature and it's found that the pest best performance is between 35 to -45 degrees calescent. The sun remains the most reliable energy source for orbiting satellites. Historically, the development of spacecraft capabilities has driven advances in solar array technologies. Commonly used solar cells in space include silicon-based cells and multi-junction types like gallium arsenide, with efficiencies reaching up to 34%. Modern satellite systems incorporate sensors and motors to rotate panels for maximum sun exposure. Advanced flexible and thin-film cells, such as CIGS and organic photovoltaics, offer further benefits in terms of weight and adaptability. This research specifically employs the ZTJ solar cell, a NASA-recommended model known for its 29% efficiency and resilience to extreme space environments. This research present and explain each part of the power system in the spacecraft as well as it's types and uses, its components, recommended materials and explain the different orbital conditions and is effects on the spacecraft.