Birinci basamakta 65 yaş üstü kronik hastalığı bulunan bireylerin hastalık bakımları ve hastalık uyumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of illness care and illness adaptation of individuals over 65 withchronic diseases in family health center
- Tez No: 987405
- Danışmanlar: PROF. ENGİN BURAK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık uyumu, kronik hastalık bakımı, 65 yaş üstü, Adaptation to chronic illness, Caring for chronic illness, over 65 years old
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada 65 yaş üstü kronik hastalıkları olan bireylerin hastalıklarına olan uyum ve kendilerine sunulan bakım memnuniyet düzeylerini sorgulayıp, iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Malatya Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı'ndan 11.01.2022 tarihinde 2022/2901 karar numarası ile etik kurul onayı alınmıştır. Gözlemsel-kesitsel tipte olan araştırma 30/03/2022-30/05/2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada evrenimiz Malatya Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçelerine bağlı olan Aile Sağlığı Merkezlerinde kayıtlı 65 yaş üstü kronik hastalıkları olan kişiler ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil olma kriterlerini taşıyan 500 hasta ile çalışılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılmıştır. Çalışmada tanımlayıcı veriler kategorik verilerde n, % değerleri, sürekli verilerde ise ortalama±standart sapma (Ort±SS) değerleri ile gösterilmiştir. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. İkili verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, ikiden fazla verilerin karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Anlamlılığın nereden kaynaklandığını bulabilmek için Post Hoc testi kullanılmıştır. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 73,6±7,7 (min=30-maks=95) olan toplam 500 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 258'i (%51,6) kadın ve 242'si (%48,4) ise erkektir. Hastaların Kronik hastalık bakımını değerlendirme ölçeği (PACIC) ölçek puan ortalaması 3,4±0,8 (min=1,2-maks=5) ve Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği puan ortalaması 79,9±11,9 (min=45-maks=122) olarak belirlenmiştir. Uyum skoru ile yaş arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon görülmüştür. PACIC toplam puanı ile uyum toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon belirlenmiştir (r=0,225; p<0,001) Sonuç: Hastaların aldıkları kronik hastalık bakımına dair memnuniyet düzeyleri“bazen”ile“çoğu zaman”arasında değerlendirilirken, kronik hastalıklarına olan uyumu“orta”düzeyde bulunmuştur. Hastaların kendilerine sunulan bakımı değerlendirme memnuniyeti ile hastalık uyumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Hastalık uyumu ile kronik hastalık bakımını değerlendirme durumu ilişkisinin araştırıldığı çalışmaya rastlanmamıştır. Bu sebepten çalışmaların sayısı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the relationship between the two concepts by questioning the level of compliance with their diseases and satisfaction with the care provided to individuals over the age of 65 with chronic diseases. Methods: This study was approved by the Malatya Clinical Research Ethics Committee with the decision number 2022/2901 on 11.01.2022. The research, which is observational-cross-sectional type, was carried out between 30/03/2022-30/05/2022. In the study, people over the age of 65 with chronic diseases registered in the Family Health Centers of Malatya Battalgazi and Yeşilyurt central districts and patients who volunteered to participate in the study were included and included in the study with 500 patients meeting the criteria. While evaluating the findings obtained in the study, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program was used for statistical analysis. In the study, descriptive data are shown as n and % values in categorical data, and mean±standard deviation (Mean±SD) values in continuous data. Conformity of continuous variables to normal distribution was evaluated by Kolmogorov-Smirnov test. Mann Whitney U test was used to compare binary data, and Kruskal Wallis test was used to compare more than two data. Post Hoc test was used to find out where the significance originates from. Significance was evaluated at the p<0.05 level. Results: A total of 500 patients with a mean age of 73.6±7.7 (min=30-max=95) were included in the study. Of the patients, 258 (51.6%) were female and 242 (48.4%) were male. Patient Assessment of Chronic Illness Care (PACIC) scale mean score was 3.4±0.8 (min=1.2-max=5) and Adaptation to Chronic İllness Scale mean score was 79.9±11.9 (min=45-max) =122) was determined. There was a negative significant correlation between the adaptation score and age. A positive and significant correlation was determined between PACIC total score and adaptation total score (r=0.225; p<0.001) Conclusion: While the satisfaction levels of patients with the chronic disease care they receive are evaluated between“sometimes”and“often”, adaptation with chronic diseases was found at“moderate”level. There is a positive relationship between patient's satisfaction with their care assessment and disease adaptation. No study was found that investigated the relationship between disease compliance and assessment of chronic disease care. For this reason, the number of studies should be increased.