Tohma çayı (fırat havzası) termal kaynaklarına taşınan akvaryum balıkları kılıçkuyruk (xiphophorus hellerii) ve lepistes (poecilia reticulata) 'in yabani popülasyonlarının bazı biyolojik özellikleri
Some biological properties of feral swordtail (xiphophorus hellerii) and guppy (poecilia reticulata) populations introduced into thermal springs around tohma stream (euphrates basin)
  1. Tez No: 987739
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GÜLSÜN KIRANKAYA, PROF. DR. FITNAT GÜLER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme, Poecilia reticulata, Growth, Poecilia reticulata
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat Nehri'nin kollarından Tohma Çayı yakınlarında bulunan termal kaynaklara yerleşmiş yabani Poecilia reticulata (lepistes) ve Xiphophorus hellerii (yeşil kılıçkuyruk) popülasyonlarının büyüme ve üreme özellikleri değerlendirilmiş; bireylerin yaş tayini, boy-ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü (KF1 ve KF2), gonadosomatik indeks (GSI), embriyo gelişimi ve fekondite analizleri yapılmıştır. Şubat 2024–Şubat 2025 arasında yapılan mevsimsel örneklemelerde toplam 230 Poecilia reticulata ve 561 Xiphophorus hellerii bireyi incelenmiştir. Poecilia reticulata bireylerinde standart boy 11,71–35,65 mm ve ağırlık 0,04–1,61 g arasında değişmiştir. Kondisyon faktörü, dişi (KF₁ 3,26±0,38) ve erkek (KF₁ 3,31±0,39) bireylerde en yüksek değerde yaz mevsiminde hesaplanmıştır. En yüksek GSI değeri sonbaharda (13,46 ± 5,08) kaydedilmiş, fekondite 1–39 embriyo arasında belirlenmiştir. Xiphophorus hellerii bireylerinde standart boy 13,45–58,10 mm ve ağırlık 0,07–6,63 g arasında değişmiştir. Kondisyon faktörü, dişi (KF₁ = 3,60 ± 0,37) ve erkek (KF₁ 2,91 ± 0,33) bireylerde en yüksek değerde yaz mevsiminde hesaplanmıştır. En yüksek ortalama GSI yaz döneminde (12,61 ± 4,11) gözlenmiş, fekondite 3–96 embriyo arasında değişmiştir. Her iki türde baskın yaş grupları 0+ ve 1+ bireylerdir; Xiphophorus hellerii' de 3+ ve 4+ yaş gruplarının varlığı türün daha uzun ömürlü olduğunu göstermektedir. Eşey oranı, dişi bireylerin baskın olduğu bir dağılım ortaya koymaktadır. İncelenen tüm bireyler için hesaplanan boy-ağırlık ilişkisine göre, Poecilia reticulata popülasyonunda anlamlı pozitif allometrik büyüme görülürken, Xiphophorus hellerii popülasyonunun negatif allometrik büyüme gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the growth and reproductive characteristics of wild Poecilia reticulata (guppy) and Xiphophorus hellerii (green swordtail) populations inhabiting thermal springs located near the Tohma Stream, one of the tributaries of the Euphrates River in the Eastern Anatolia Region, were evaluated. Age determination, length-weight relationship, condition factor (CF₁ and CF₂), gonadosomatic index (GSI), embryo development, and fecundity analyses were performed. A total of 230 Poecilia reticulata and 561 Xiphophorus hellerii individuals were examined in seasonal samplings conducted between February 2024 and February 2025. In Poecilia reticulata individuals, standard length ranged from 11.71 to 35.65 mm and weight ranged from 0.04 to 1.61 g. The condition factor was highest in summer for females (CF₁ = 3.26 ± 0.38) and males (CF₁ = 3.31 ± 0.39). The highest GSI value was recorded in autumn (13.46 ± 5.08), and fecundity ranged between 1 and 39 embryos. In Xiphophorus hellerii individuals, standard length ranged from 13.45 to 58.10 mm and weight ranged from 0.07 to 6.63 g. The condition factor was highest in summer for females (CF₁ = 3.60 ± 0.37) and males (CF₁ = 2.91 ± 0.33). The highest mean GSI was observed in summer (12.61 ± 4.11), and fecundity ranged between 3 and 96 embryos. The dominant age groups in both species were 0+ and 1+ individuals; the presence of 3+ and 4+ age groups in Xiphophorus hellerii indicates that this species is longer-lived. The sex ratio revealed a distribution dominated by females. According to the length-weight relationship calculated for all individuals examined, a significant positive allometric growth was observed in the Poecilia reticulata population, while a negative allometric growth was determined in the Xiphophorus hellerii population.