Çekmeköy millet bahçesi kurakçıl peyzaj tasarımı ilkeleri açısından irdelenmesi
An examination of çekmeköy national park in terms of arid landscape design principles
  1. Tez No: 987758
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LÜTFÜ ÇORBACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj mimarlığı, Landscape architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde yer alan Çekmeköy Millet Bahçesi, 99.263 m²'lik bir alana sahiptir ve şehir yaşamında rekreasyon ve dinlenme için önemli mekanlar sunmaktadır. 21. yüzyılda artan küresel iklim değişikliği nedeniyle aşırı sıcaklıklar ve olağan dışı hava olayları daha sık görülmekte, nüfus artışı ve su kaynaklarının değer kazanması ise alanlarda suyun etkin ve sürdürülebilir kullanımını zorunlu hâle getirmektedir. Bu çerçevede, kurakçıl peyzaj uygulamalarına yönelik tasarım yöntemleri giderek daha fazla önem kazanmaktadır. 2018 yılında itibaren ortaya çıkan Millet Bahçesi kavramı ile Türkiye'de 2025 yılı itibarı ile 292 adet Millet Bahçesinin açılışı yapılmış olup, çok sayıda Millet Bahçesi yapılmaya devam etmektedir. Bu kapsamda Çekmeköy Millet Bahçesi çalışma alanı olarak seçilmiş ve alanın kurakçıl peyzaj ilkeleri doğrultusunda incelemesi yapılmıştır. Bu çalışma, mevcut literatürde genellikle tek bir park veya genel kurakçıl peyzaj prensipleri üzerinden yapılan değerlendirmelerden farklı olarak, Millet Bahçeleri ölçeğinde kurakçıl peyzaj uygunluğunu analitik bir yöntemle inceleyen ender araştırmalardan biridir. Çekmeköy Millet Bahçesi, Analitik Hiyerarşi Sistemi (AHS) yöntemiyle değerlendirilmiş; alanın kurakçıl peyzaj ilkelerine ne ölçüde uyduğu sayısal ve nesnel ölçütlerle ortaya konmuştur. Böylece mevcut uygulamalardaki güçlü ve zayıf yönler belirlenmiş, hızlı bir şekilde artan Millet Bahçesi projeleri için uygulanabilir ve ölçülebilir bir karar destek çerçevesi sunulmuştur. Bu yönüyle çalışma hem yöntemsel hem de uygulama alanı açısından özgünlük taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Çekmeköy Millet Bahçesi, located in the Çekmeköy district of Istanbul, covers an area of 99,263 m² and provides important spaces for recreation and relaxation in urban life. In the 21st century, increasing global climate change has resulted in more frequent extreme temperatures and unusual weather events. Along with population growth and the rising value of water resources, these conditions make the efficient and sustainable use of water in such areas essential. In this context, design approaches for xeriscaping have become increasingly important. Since the introduction of the Millet Bahçesi concept in 2018, 292 Millet Bahçesi had been opened in Turkey by 2025, with many more still under development. Accordingly, the Çekmeköy Millet Bahçesi was selected as the study area, and its suitability was analyzed according to xeriscape design principles. This study differs from much of the existing literature, which generally evaluates either a single park or general xeriscape principles, by analytically assessing the suitability of a Millet Bahçesi for xeriscape at the park scale. The Çekmeköy Millet Bahçesi was evaluated using the Analytic Hierarchy Process (AHP), revealing the extent to which the area aligns with xeriscape design principles through numerical and objective criteria. This approach identifies both the strengths and weaknesses of current practices and provides a practical, measurable decision-support framework for the rapidly expanding Millet Bahçesi projects. In this regard, the study is original both methodologically and in terms of its application scope.