Çekmeköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde kamu personelinin iş tatmini üzerine bir araştırma
Directorate of Municipal Police Çekmeköy Municipality of Public personnel a study on job satisfaction
  1. Tez No: 331113
  2. Yazar: MUSTAFA FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Zabıta Müdürlüğü Çalışanları, İş Tatmini Belirleme, Job satisfaction, Municipal police directorate employees, Determining job satisfaction level
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırma; Çekmeköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü çalışanlarının genel iştatmin düzeylerini belirlemek ve iş tatmin düzeylerinin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu 2011 yılı Aralık ayı içerisinde Çekmeköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü?nde çalışan 89 kişiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel metotlarının (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) yanı sıra hipotez testleri olarak Non-Parametrik testlerden Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U testi ve korelasyon ile regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; çalışanların en yüksek iş tatminini aile ve coğrafi bölge faktörü ile Başarı ihtiyacını giderme ve sorumluluk yükleme faktöründen sağladıkları, en düşük ise ücret ve terfi ile amirin yaklaşımı faktörlerinden sağladıkları belirlenmiştir. Araştırmada zabıta müdürlüğü çalışanlarının, cinsiyetlerine, eşlerinin çalışma durumlarına ve çocuk sahibi olma durumlarına göre farklılaşmadığı, diğer değişkenler olan; yaş, hizmet sınıfı, görev, eğitim durumu, iş tecrübesi, çalışma süresi, medeni durum değişkenlerine göre, iş tatmini düzeylerinde farklılaşmalar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is done in order to investigate the job satisfaction level of the employees of Çekmeköy city hall municipal police directorate and to find out if there is a difference on their job satisfaction level according to descriptive qualifications. The survey which is prepared in accordance with the aim is applied to 89 employees of Çekmeköy city hall municipal police directorate. The data that are obtained from surveys has been analyzed by SPSS 17.0 statistical program. Data is analyzed by both descriptive statistics (percent, mean and standard deviation) and non parametric hypothesis tests such as Kruskal-Wallis test, Mann Whitney U test. Findings are interpreted based on % 95 confidence and 0.05 significance level. The results indicate that employees provide the maximum job satisfaction from the ?family and geographical area? factor and ?meeting success needs and take responsibility? factor. In addition to this, the least satisfactory factors are ?wage and promotion? and ?supervisor mode?. In this research municipal police directorate employees? gender, if their peer is worker or non-worker and having any child are not effective on their job satisfaction level but according to the other demographic variables such as age, service class, task, educational level, work experience, length of employment and marital status there is difference on their job satisfaction level.