Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarında MEFV genlerine göre klinik ve demografik özelliklerinin tek merkez (Güney Marmara) değerlendirilmesi
A single-center (Southern Marmara region) evaluation of clinical and demographic characteristics according to MEFV gene mutations in patients with Familial Mediterranean Fever
- Tez No: 987761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, M694V mutasyonu, genotip-fenotip ilişkisİ, Familial Mediterranean Fever, M694V mutation, genotype-phenotype correlation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), Türk kökenli bireylerde görülme sıklığı oldukça yüksek olan, genetik geçişli otoinflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışma, AAA tanılı hastaların genetik analiz sonuçlarının demografik ve klinik özelliklerle ilişkisinin değerlendirilmesi ve elde edilen verilerle literatüre katkı sağlanmasını amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 2022-2024 yılları arasında Bursa Şehir Hastanesi romatoloji polikliniklerinde AAA tanısı ile takip edilen 18 yaş ve üzerindeki 110 hasta üzerinde retrospektif olarak yürütülmüştür. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Mediterrenean Fever (MEFV)geninin 2, 3, 5 ve 10. ekzonlarındaki dizi varyantları analiz edilmiş; herhangi bir mutasyonu bulunmayan, gebelik, ek komorbid hastalıkları olan veya eksik verisi bulunan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22 (SPSS Inc., Chicago, IL) programı ile yapılmıştır. Veri dağılımına göre uygun testler seçilmiştir. Parametrik olmayan veriler Mann-Whitney U testi, kategorik veriler Ki-Kare testi ve Fisher Exact testi ile analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 110 AAA hastasının % 56,4'ü kadın, % 43,6'sı erkek olup, % 58,2'sinde aile öyküsü mevcuttu. Hastalarda en yaygın saptanan mutasyon tipi M694V homozigot (% 30,9) olup, bunu M694V bileşik heterozigot (% 27,3) ve M694V heterozigot (% 20,9) mutasyonları izledi. Hastaların klinik bulguları arasında ateş (% 71,8), karın ağrısı (% 72,7), miyalji (% 80) ve artrit (% 41,8) en sık gözlenen semptomlar oldu. AAA hastalarında amiloidoz oranı % 8,2, kolşisin direnci oranı % 12,7, proteinüri sıklığı % 29,1 olarak bulundu. M694V homozigot mutasyonunu taşıyan hastalarda ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, miyalji, artrit ve proteinüri sıklığı anlamlı olarak daha yüksek bulunurken; amiloidoz, kolşisin direnci ve erizipel benzeri eritem açısından anlamlı fark saptanmadı. Ayrıca M694V homozigot grupta hemoglobin, sedimentasyon ve C reaktif protein (CRP) düzeyleri diğer homozigot mutasyonlara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. M694V heterozigot mutasyon grubunda hastalık süresi daha uzun, miyalji ve apendektomi öyküsü diğer heterozigot gruba göre anlamlı şekilde daha sık saptandı. M694V bileşik xi heterozigot mutasyon grubunda ise kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ortancaları anlamlı derecede yüksek bulundu, diğer klinik ve laboratuvar parametrelerde anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Buçalışma, MEFVgenmutasyonlarının AAAklinik ve laboratuvar özellikleri üzerindeki etkilerini Güney Marmara bölgesinde ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular: M694V mutasyonunun, özellikle homozigot formunun hastalık şiddeti, inflamatuvar aktivite ve klinik bulgularla güçlü ilişki gösterdiğini; buna karşın heterozigot ve bileşik heterozigot mutasyonların daha hafif fenotiplerle seyrettiğini ortaya koymaktadır. AAA'nın genotip-fenotip ilişkisinin yalnızca mutasyon varlığıyla değil, çevresel, epigenetik ve tedaviyle ilişkili faktörlerin etkileşimiyle şekillendiği düşünülmektedir. Sonuç olarak, genetik analizlerin klinik değerlendirmeyle birlikte yorumlanmasının, hastalık yönetiminde kişiselleştirilmiş geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir. yaklaşımların
Özet (Çeviri)
Objective: Familial Mediterranean Fever (FMF) is a genetically inherited autoinflammatory disease with a particularly high prevalence among individuals of Turkish descent. This study aimed to evaluate the association between genetic analysis results and the demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with FMF, and to contribute to the existing literature with the findings obtained. Materials and Methods: This retrospective study was conducted on 110 patients aged 18 years and older who were followed with a diagnosis of FMF in the rheumatology outpatient clinics of Bursa City Hospital between 2022 and 2024. Demographic, clinical, and laboratory data of the patients were obtained from hospital records. Sequence variants in exons 2, 3, 5, and 10 of the Mediterranean Fever (MEFV) gene were analyzed. Patients without any detectable mutation, those who were pregnant, had additional comorbidities, or had missing data were excluded. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22 (SPSS Inc., Chicago, IL). Appropriate tests were selected based on data distribution. Non parametric data were analyzed with the Mann–Whitney U test, and categorical variables with the Chi-square test or Fisher's exact test. A p-value < 0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 110 FMF patients included in the study, 56.4% were female and 43.6% were male; 58.2% had a positive family history. The most common mutation was homozygous M694V (30.9%), followed by compound heterozygous M694V (27.3%) and heterozygous M694V (20.9%). Among clinical manifestations, fever (71.8%), abdominal pain (72.7%), myalgia (80%), and arthritis (41.8%) were the most frequently observed symptoms. The rates of amyloidosis, colchicine resistance, and proteinuria were 8.2%, 12.7%, and 29.1%, respectively. Patients with homozygous M694V mutations had significantly higher frequencies of fever, abdominal pain, chest pain, myalgia, arthritis, and proteinuria, whereas no significant differences were found regarding amyloidosis, colchicine resistance, or erysipelas like erythema. Additionally, hemoglobin, erythrocyte sedimentation rate, and C xiii reactive protein (CRP) levels were significantly higher in the homozygous M694V group compared to other homozygous mutation groups. In the heterozygous M694V group, disease duration was longer, and the frequency of myalgia and a history of appendectomy were significantly higher than in the other heterozygous mutation group. In the compound heterozygous M694V group, median weight and body mass index (BMI) values were significantly higher, while no significant differences were observed in other clinical or laboratory parameters. Conclusion: This study highlights the effects of MEFV gene mutations on the clinical and laboratory features of FMF patients in the Southern Marmara region. The findings indicate that the M694V mutation—particularly in its homozygous form—is strongly associated with disease severity, inflammatory activity, and clinical manifestations, whereas heterozygous and compound heterozygous mutations tend to present with milder phenotypes. The genotype–phenotype relationship in FMF is thought to be shaped not only by the presence of mutations but also by environmental, epigenetic, and treatment-related factors. In conclusion, integrating genetic analysis with clinical evaluation may contribute to the development of personalized approaches in FMF management.