Otizm spektrum bozukluğu tanılı olgularda obsesif kompulsif bozukluk gelişimi ile APO-E,TSPO,E-Kadherin,NO,nNOS,FGF-2,EGF,VEGF düzeylerinin ilişkisinin incelenmesi
The relationship between the development of obsessive-compulsive disorder in cases diagnosed with autism spectrum disorder and the levels of APO-E, TSPO, E-Cadherin, NO, nNOS, FGF-2, EGF, and VEGF
  1. Tez No: 987769
  2. Yazar: ENES KUŞDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARAYAĞMURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompülsif davranış, Compulsive behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: : Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ile sık birliktelik gösteren önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Aralarında biyolojik ve fenomenolojik açıdan benzerlik ve farklılıklar mevcuttur. Özellikle fenomenolojik benzerlikler, tanısal karmaşaya yol açabilmektedir. Bu tanısal karışıklığın giderilmesi için ortak ve ayrışan yönlerin saptanması tanı ve tedavi süreçlerini kolaylaştıracaktır. Bu çalışmada; APO-E, TSPO, E-Kadherin (E-CDH), NO, nNOS, FGF2, EGF ve VEGF biyobelirteçlerinin OSB, OKB ve OSB-OKB tanılı gruplarda karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: : İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniği'ne başvuran 8-18 yaş aralığındaki 84 çocuk; çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma örneklemi OSB, OKB ve OSB+OKB olmak üzere 3 gruptan oluşmaktadır. Çocuklardan elde edilen serum numunelerinden APO-E, TSPO, E-Kadherin (E-CDH), NO, nNOS, FGF2, EGF ve VEGF düzeyleri biyokimya laboratuvarında ELISA yöntemiyle incelenmiştir. Ayrıca katılımcıların tanısal, klinik ve sosyodemografik özelliklerinin; Sosyodemografik Veri Formu, Çocuklar İçin Otizm Skorlama Ölçeği (CARS), Yale Brown Çocukluk Çağı Obsesif Kompulsif Bozukluk Şiddeti Ölçeği (CY-BOCS), Tekrarlayıcı Davranış Ölçeği Revize Formu (TEDÖR), Klinik Global Değerlendirme Ölçeği, Çocuklar İçin Genel Değerlendirme Ölçeği ve Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (K-SADS-PL) DSM-5 Türkçe psikometrik ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Her üç grup yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler göstermektedir(p>.05). E-CDH, TSPO, FGF-2, APO-E ve VEGF serum düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık gösterirken; nNOS, NO ve EGF serum düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>.05). Serum APO-E düzeyi üç grup arasında anlamlı farklılık göstermiştir(p=.002) ve post hoc analizlerde OSB grubu ile OSB+OKB grubu arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<.001). TSPO düzeyi üç grup arasında anlamlı fark göstermiş olup(p=.027), bu fark ileri analizlerde OSB grubu ile OSB+OKB grubu arasında anlamlıydı (p=.037). VEGF düzeyi üç grup arasında anlamlı fark göstermiş olup(p=.021) OKB grubunda, OSB grubuna kıyasla anlamlı düzeyde (p=.023) yüksek bulunmuştur. E-CDH düzeyleri üç grup arasında anlamlı farklılık göstermiş olup (p=.030), OKB grubunda OSB grubuna kıyasla anlamlı düzeyde (p=.017) yüksek olduğu tespit edilmiştir. FGF-2 düzeyi her üç grup arasında anlamlı olup(p<.001), post hoc analizlerde OSB+OKB grubunda, OKB grubuna kıyasla düşük (p<0.001) bulunmuştur. Klinik ölçeklerden CARS skorları açısından OKB grubu diğer iki gruptan belirgin düzeyde düşük saptanmıştır (p<0.001). TEDÖR puanları üç grup arasında anlamlı fark saptanmıştır(p=.019). Her üç grup CYBOCS skorları açısından anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir(p<.001). Sonuç: : Bu çalışmanın sonuçları; APO-E, TSPO, E-CDH, FGF-2 ve VEGF'in OSB ve OKB patofizyolojileri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. E-CDH ve VEGF düzeylerinin, OSB ve OKB tanılarının biyolojik ayrımında potansiyel belirteçler olabileceği düşündürmektedir. Ayrıca, çalışmanın bulguları TSPO ve APO-E'nun OSB 'de OKB komorbiditesinin gelişimi ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. FGF-2 ise, OKB'ye eşlik eden OSB varlığı ile ilişkili bir belirteç olduğunu düşündürmektedir. Bu sonuçların doğrulanması için daha geniş katılımlı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is a significant psychiatric disorder that frequently co-occurs with Autism Spectrum Disorder (ASD). Similarities and differences exist between them in biological and phenomenological terms. Phenomenological similarities, in particular, can lead to diagnostic confusion. Determining the common and diverging aspects to resolve this diagnostic confusion will facilitate diagnostic and treatment processes. This study aimed to compare the biomarkers APO-E, TSPO, E-Cadherin (E-CDH), NO, nNOS, FGF2, EGF, and VEGF in groups diagnosed with ASD, OCD, and ASD-OCD. Materials and Methods: Eighty-four children aged 8-18 years who applied to the Istanbul Faculty of Medicine Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic were included in the study. The study sample consisted of three groups: ASD, OCD, and ASD+OCD. Serum levels of APO-E, TSPO, E-Cadherin (E-CDH), NO, nNOS, FGF2, EGF, and VEGF obtained from the children were analyzed using the ELISA method in the biochemistry laboratory. Additionally, the diagnostic, clinical, and sociodemographic characteristics of the participants were evaluated using the Sociodemographic Data Form, Childhood Autism Rating Scale (CARS), Children's Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (CY-BOCS), Repetitive Behavior Scale-Revised (RBS-R), Clinical Global Impression Scale (CGI), Children's Global Assessment Scale (C-GAS), and the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) DSM-5 Turkish psychometric scales. Results: All three groups showed similar characteristics in terms of age and gender (p>.05). While serum levels of E-CDH, TSPO, FGF-2, APO-E, and VEGF showed significant differences between groups; no significant difference was found in nNOS, NO, and EGF serum levels (p>.05). Serum APO-E levels showed a significant difference among the three groups (p=.002), and in post hoc analyses, a significant difference was found between the ASD group and the ASD+OCD group (p<.001). TSPO levels showed a significant difference among the three groups (p=.027); this difference was significant between the ASD group and the ASD+OCD group in further analyses (p=.037). VEGF levels showed a significant difference among the three groups (p=.021) and were found to be significantly higher (p=.023) in the OCD group compared to the ASD group. E-CDH levels showed significant differences among the three groups (p=.030) and were determined to be significantly higher (p=.017) in the OCD group compared to the ASD group. FGF-2 levels were significant among all three groups (p<.001); in post hoc analyses, they were found to be lower (p<0.001) in the ASD+OCD group compared to the OCD group. Regarding clinical scales, CARS scores were found to be significantly lower in the OCD group compared to the other two groups (p<0.001). A significant difference was detected in RBS-R scores among the three groups (p=.019). All three groups showed significant differences in terms of CY-BOCS scores (p<.001). Conclusion: The results of this study indicate that APO-E, TSPO, E-CDH, FGF-2, and VEGF are associated with the pathophysiologies of ASD and OCD. It suggests that E-CDH and VEGF levels could be potential markers in the biological differentiation of ASD and OCD diagnoses. Furthermore, the findings suggest that TSPO and APO-E may be related to the development of OCD comorbidity in ASD. As for FGF-2, it suggests it is a marker associated with the presence of ASD accompanying OCD. Further studies with larger participation are needed to confirm these results.