Çocuk acil polikliniğine ateş nedeniyle başvuran 1-3 ay arası çocukların klinik ve laboratuvar özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of clinical and laboratory characteristics of infants aged 1–3 months presenting to the pediatric emergency department with fever
- Tez No: 987832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİSE AKÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, ateş, ciddi bakteriyel enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu, infant, Emergency department, fever, serious bacterial infection, urinary tract infection, infant
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ateş, çocukluk çağında en sık karşılaşılan semptomlardan biridir ve acil servis başvurularının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Özellikle yaşamın ilk üç ayında ateş ile başvuran bebeklerin değerlendirilmesi klinisyenler için oldukça zorludur. Bu dönemde immün sistemin immatür olması, klinik bulguların sınırlı olması, fizik muayene bulgularının silik seyretmesi ve ciddi bakteriyel enfeksiyon (CBE) riskinin yüksekliği tanı sürecini karmaşık hale getirmektedir. Literatürde 1–3 ay arası bebeklerde CBE sıklığının %1–4 arasında değiştiği bildirilmektedir. Ancak ateşin tek başına ayırt edici olmaması, laboratuvar testlerinin sınırlılıkları ve viral enfeksiyonların sıklığı, eş zamanlı bakteriyel enfeksiyon olasılığını ortadan kaldırmamakta ve ayırıcı tanıyı daha da güçleştirmektedir. Uluslararası kılavuzlar (AAP, Rochester, Boston, Philadelphia vb.) risk sınıflandırma kriterleri ve tanısal algoritmalar sunmakta olsa da uygulamalar merkezler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu durum, hem standart yaklaşımların uygulanabilirliğini tartışmalı hale getirmekte hem de klinisyenlerin karar sürecini zorlaştırmaktadır. Çalışmamızın amacı; T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Acil Kliniği'ne 01.01.2023–31.12.2023 tarihleri arasında ateş yakınmasıyla başvuran 1-3 aylık bebeklerin klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularını değerlendirmek; ciddi bakteriyel enfeksiyon sıklığını belirlemek ve mevcut tanısalyönetimsel yaklaşımları güncel literatür ışığında analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel tasarımdaki bu çalışmaya, belirtilen tarihlerde ateş şikayetiyle başvuran 1-3 aylık ve ≥37 hafta doğmuş 401 bebek dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri, görüntüleme bulguları, uygulanan tanısal testler ve tedavi sonlanımları incelendi. İYE, bakteriyemi veya menenjit varlığı CBE olarak kabul edildi. İstatistiksel analizde SPSS 22 programı kullanıldı, p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 401 hastanın %53,6'sı erkekti ve yaş ortalaması 61,2 ± 17,9 gündü. Hastaların %45,1'i 1-2 ay, %54,9'u 2-3 ay grubundaydı. En sık ix başvuru kış aylarında gerçekleşti. Ateşe ilaveten en sık başvuru nedeni solunum sıkıntısıydı. Hastaların büyük çoğunluğu (%98,3) iyi görünüme sahipti. Akut faz reaktanları kan alınan hastaların yarısında yüksekti. Solunum yolu viral panel testinde en sık Sars-CoV-2 etkeni saptandı. Kültür üremeleri kan kültüründe 4 hastada, idrar kültüründe 20 hastada görüldü. Nihai olarak en sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları tanıları konuldu. Hastaların %33,4'ü acil müşahede alanında takip edilirken %26,9'unda servis yatışı gerekmişti. 1-2 ay arası grupta hem müşahede takip hem de servis yatış ihtiyacı daha fazlaydı. Çalışma döneminde CBE tanısı 86 olguda (%21,4) konuldu; CBE parametreleri içinde en sık ≥39 °C ateş (%47,7), ardından İYE (%30,2) yer aldı; WBC > 20.000/mm³ (%11,6) ve CRP > 100 mg/L (%11,6) daha düşük oranlarda izlendi. CBE grubunda da SARS-CoV-2/ influenza görüldü; viral pozitiflik CBE riskini azaltmakla birlikte dışlamadı. CBE grubunun en sık şikayeti solunum sıkıntısı olmasına rağmen CBE olmayan grupla karşılaştırınca CBE olmayan grupta anlamlı olarak daha yüksek oranda görülmekteydi. CBE saptanan olgularda da müşahede ve servis yatışı daha sık olup yoğun bakım ünitesine yatırılanların tamamı bu gruptaydı. İzlemde mortalite izlenmedi; Sonuç: Çalışmamız, 1–3 ay arası ateşli bebeklerin değerlendirilmesinde klinik bulguların çoğu zaman yetersiz kaldığını ve laboratuvar parametreleri ile risk kriterlerinin birlikte ele alınmasının gerekli olduğunu göstermektedir. Bu yaklaşım, hem gereksiz antibiyotik ve hastane yatışlarını azaltmada hem de ciddi bakteriyel enfeksiyonların erken tanı ve tedavisinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fever is one of the most frequently encountered symptoms in childhood and accounts for a significant portion of emergency department visits. Evaluating infants presenting with fever, particularly within the first three months of life, is highly challenging for clinicians. During this period, the immaturity of the immune system, limited clinical signs, subtle physical examination findings, and the high risk of serious bacterial infection (SBI) complicate the diagnostic process. The literature reports the prevalence of SBI in infants aged 1–3 months to range between 1% and 4%. However, the fact that fever alone is not a distinguishing factor, the limitations of laboratory tests, and the high frequency of viral infections do not rule out the possibility of concurrent bacterial infection and further complicate differential diagnosis. Although international guidelines (e.g., AAP, Rochester, Boston, Philadelphia) offer risk stratification criteria and diagnostic algorithms, clinical practices may vary across centers. This variation raises questions about the applicability of standardized approaches and complicates the decision-making process for clinicians. The aim of our study is to evaluate the clinical, laboratory, and imaging findings of infants aged 1-3 months who presented with fever to the Pediatric Emergency Department of the Ministry of Health Ankara Bilkent City Hospital between 01.01.2023 and 31.12.2023; to determine the prevalence of serious bacterial infections; and to analyze current diagnostic and management approaches in light of recent literature. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational study included 401 infants aged 1-3 months, born at ≥37 weeks of gestation, who presented with fever during the specified dates. Demographic data, clinical characteristics, laboratory parameters, imaging findings, diagnostic tests, and treatment outcomes were examined. The presence of urinary tract infection (UTI), bacteremia, or meningitis was considered an SBI. Statistical analysis was performed using SPSS version 22, with a p-value < 0.05 considered statistically significant. xi Results: Of the 401 patients included, 53.6% were male, with a mean age of 61.2 ± 17.9 days. 45.1% were in the 1-2 months group, and 54.9% in the 2-3 months group. The most frequent presentations occurred during the winter months. In addition to fever, the most common presenting complaint was respiratory distress. The vast majority of patients (98.3%) appeared well. Acute phase reactants were elevated in approximately half of the patients who had blood samples taken. SARS-CoV-2 was the most commonly identified pathogen in the respiratory viral panel. Positive cultures were observed in 4 patients from blood cultures and in 20 patients from urine cultures. Ultimately, upper and lower respiratory tract infections were the most common final diagnoses. While 33.4% of the patients were monitored in the emergency observation unit, 26.9% required inpatient admission. The need for both observation and hospitalization was higher in the 30–60 day age group. During the study period, 86 cases (21.4%) were diagnosed with SBI. Among SBI parameters, fever ≥39 °C (47.7%) was most common, followed by UTI (30.2%). Elevated WBC > 20,000/mm³ (11.6%) and CRP > 100 mg/L (11.6%) were observed at lower rates. SARS-CoV-2 and influenza infections were also detected in the SBI group; while viral positivity reduced the risk of SBI, it did not exclude it. Although respiratory distress was the most common complaint in the SBI group, it was significantly more common in the non-SBI group. Observation and inpatient admission rates were higher among infants with SBI, and all patients admitted to the intensive care unit were in this group. No mortality was observed during follow-up. Conclusion: Our study demonstrates that clinical findings are often insufficient in evaluating febrile infants aged 1–3 months, and that it is necessary to consider laboratory parameters alongside risk criteria. This combined approach plays a critical role in reducing unnecessary antibiotic use and hospitalizations, as well as in the early diagnosis and treatment of serious bacterial infections.