Obezite hastalarında içgörü ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Insight and comparison of different insight scales in patients with obesity
- Tez No: 987848
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, içgörü, içgörü ölçekleri, obezite, üstbiliş, Awareness, insight, insight scales, metacognition, obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada majör psikopatolojilerde ve psikotik olmayan psikiyatrik bozukluklar için geliştirilmiş içgörü ölçeklerinin obezitede içgörüyü ne kadar ölçtüğünü belirlemek ve obezite şiddeti ile içgörü düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Konsültasyon Liyezon polikliniğine, İç Hastalıkları Endokrinoloji polikliniğine ve Aile Hekimliği Obezite polikliniğine başvurup tedavi gören ve hastanemiz kayıtlarından telefonla ulaşılıp görüşmeye çağırılan 18 yaşını doldurmuş ve obezite tanısı almış 120 hasta üzerinde gerçekleştirildi. BULGULAR: Katılımcılarda özellikle beden imajı ile ilgili kaygıların ve kısıtlı yeme davranışlarının ön planda olduğunu göstermektedir. YBDÖ'de kadınların“beden şekli ve kilo ile ilgili duygu ve düşünceler”ile“işlevsellik”puanları erkeklerden yüksektir; YBDÖ toplam puanı da kadınlarda daha yüksektir. Obezite evresine göre, YBDÖ“beden şekli ve kilo ile ilgili duygu ve düşünceler”1. evreye kıyasla 2. ve 3. evrede daha yüksektir. OFİ'de kadınların genel hastalık farkındalığı, tedavi gereksinimi ve olumsuz sonuçların farkındalığı puanları erkeklerden yüksektir. OFİ toplam puanı kadınlarda daha yüksektir. OFİ toplam puanı VKİ ve vücut yağ oranı ile pozitif yönlü orta düzeyde ilişkilidir. Yapılan regresyon analizinde içgörü ölçeklerinden yalnızca OFİ toplam puanının VKİ değerini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre OFİ toplam puanının obezite evresini anlamlı biçimde yordadığı görülmüştür. SONUÇ: Çalışmamızda OFİ toplam puanı, hem VKİ hem de vücut yağ oranı ile pozitif ve orta düzeyde ilişki göstermiştir. Ayrıca OFİ toplam puanı, obezite evresini anlamlı biçimde yordayarak, içgörü düzeyi arttıkça daha obezite evresinin artma olasılığını göstermiştir. Obezite bağlamında içgörünün değerlendirilmesi için genel psikiyatrik içgörü ölçekleri uygun değildir; obeziteye özgü bir araç olan OFİ, klinik şiddet göstergeleriyle (VKİ, yağ yüzdesi, evre) tutarlı ilişkiler sunarak hem tarama hem de müdahalenin kişiselleştirilmesi açısından pratik bir çerçeve sağlamaktadır. Klinik uygulamada OFİ'nin rutin değerlendirmelere eklenmesi, tedavi gereksinimi farkındalığının artmasına ve müdahale planlarının hedeflenmesine katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the extent to which insight scales originally developed for major psychopathologies and non-psychotic psychiatric disorders are effective in measuring insight in individuals with obesity. Additionally, it examined the relationship between obesity severity and insight levels. MATERIALS AND METHODS: The study included 120 patients aged 18 years and older who were diagnosed with obesity and applied to the Psychiatry Consultation-Liaison Clinic, Internal Medicine–Endocrinology Clinic, and Family Medicine Obesity Clinic of Sakarya Education and Research Hospital. Patients identified from hospital records were contacted by phone and invited for a structured clinical interview. Sociodemographic data, clinical obesity indicators, and insight levels were assessed using multiple insight scales. RESULTS: Body image concerns and restrained eating behaviors were common among participants. Women scored higher than men on both total scores and subdomains of the EDE-Q. These concerns increased with obesity stage, particularly in stages 2 and 3. Women also demonstrated significantly higher OASIS scores in domains such as general illness awareness, perceived treatment need, and awareness of negative consequences. The OASIS total score showed a moderate positive correlation with BMI and body fat percentage. Among all insight measures administered, only the OASIS total score significantly predicted both BMI and obesity stage, indicating that it may more accurately capture clinically relevant insight in obesity. CONCLUSION: The OASIS total score demonstrated consistent associations with obesity-related severity indicators, including BMI, body fat percentage, and obesity stage. Higher insight levels were associated with higher obesity stages. Insight scales developed for general psychiatric conditions appear insufficient for evaluating insight in obesity. As an obesity-specific tool, OASIS provides a clinically meaningful framework for assessing insight and may support more targeted and personalized interventions in routine practice.