Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR Bölümüöğrencilerinin duyguları ifade etme ile psikolojikiyi oluşlarının incelenmesi
An examination of emotional expression and psychological well-being among students of the department of guidance and psychological counseling, Faculty of Education, Çukurova University
- Tez No: 987850
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİR YALÇIN ORTAKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Duyguların İfadesi, Duygusal Farkındalık, Pozitif Psikoloji, Psychological Well-Being, Emotional Expression, Emotional Awareness, Positive Psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duyguları ifade etme düzeyleri ile psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Bölümü öğrencileri oluşturmuştur. Başlangıçta 180 katılımcıdan toplanan verilerde uç değer analizi sonrasında 12 gözlem çıkarılmış ve analizler N=168 üzerinden yürütülmüştür (yaş Ort=21.05, SS=1.59; %72.62 kadın). Veri toplama araçları olarak Duyguları İfade Ölçeği (DİÖ) ve Ryff'in Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.0 ile analiz edilmiş; betimsel istatistiklerin ardından Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, DİÖ toplam puanı ile PİOÖ toplam puanı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (r=.48, p<.01). Regresyon analizinde DİÖ'nün Olumlu Duygu (β=.21, p=.030) ve Yakınlık (β=.37, p<.001) alt boyutları PİOÖ toplam puanını anlamlı biçimde yordarken, Olumsuz Duygu alt boyutu anlamlı bir yordayıcı olmamıştır (p=.451). Model anlamlıdır ve açıklanan varyans R²=.29 (düzeltilmiş R²=.28) olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre karşılaştırmalarda, kadınların DİÖ puanları erkeklerden anlamlı düzeyde yüksektir (p<.001); PİOÖ puanları ise cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemiştir (p=.563). Sonuçlar, üniversite öğrencilerinde olumlu duyguların ve yakınlığın ifade edilmesini güçlendiren müdahalelerin psikolojik iyi oluşu destekleyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the association between emotional expression and psychological well-being among university students.Participants were undergraduate students from the Guidance and Psychological Counseling (PDR) Department of Çukurova University (academic year 2024–2025). After outlier screening (12 cases removed), analyses were conducted with N=168 (mean age=21.05, SD=1.59; 72.62% female). Data were collected using the Emotional Expression Scale (DİÖ) and Ryff's Psychological Well-Being Scale (PİOÖ). Analyses comprised descriptive statistics, Pearson correlations, and multiple linear regression (SPSS 26.0). There was a positive, significant correlation between total emotional expression and total psychological well-being (r=.48, p<.01). In the regression model, the Positive Emotion (β=.21, p=.030) and Closeness/Intimacy (β=.37, p<.001) subscales of emotional expression significantly predicted psychological well-being, whereas Negative Emotion did not (p=.451). The model was significant with R²=.29 (adjusted R²=.28). By gender, females scored higher on emotional expression (all p<.05), while psychological well-being did not differ significantly (p=.563). Findings suggest that fostering positive emotional expression and relational closeness may enhance psychological well-being in university students.