21. yüzyılın hibrit savaş olgusunda taktikler ve araçlar
Tactics and tools in the hybrid warfare phenomenon of the 21st century
  1. Tez No: 987857
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AİNUR NOGAYEVA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hybrid Warfare, Power Struggle, War Tactics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Devletler arası güç mücadelesi, günümüzde artık sadece geleneksel askeri ve ekonomik alanlarda değil, aynı zamanda siber güvenlik, yapay zeka, uzay teknolojileri ve çevre politikaları gibi yeni alanlarda da kendini göstermektedir. Bu mücadele, devletlerin jeopolitik konumlarının yanı sıra teknolojik kapasiteleri ve uluslararası alandaki diplomatik etkinlikleri ile de şekillenmektedir. Tarih boyunca devletler, askeri ve ekonomik güçlerini artırmak, güvenliklerini sağlamak ve nüfuzlarını genişletmek amacıyla birbiriyle rekabet halinde olmuşlardır. Bu rekabet, zaman zaman savaşlara ve çatışmalara yol açarken, bazı durumlarda diplomatik çözüm yolları ve işbirliğiyle dengelenmiştir. 21. yüzyılda ise güç mücadelesi, çok kutuplu bir dünya düzenine evrilirken, teknolojik gelişmeler ve yeni alanlarda yaşanan rekabetle birlikte daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Küreselleşmenin her geçen gün doruk noktalara ulaştığı 21. yüzyılda halen daha uluslararası barışın korunmasında problemler yaşanmaktadır. Bu problemlerin başında ülkeler arasındaki rekabetler sırasında ortaya çıkan hibrit savaşlar yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, hibrit savaş olgusunun, taktikler ve araçlar çerçevesinde incelenip. 21. Yüzyıl hibrit savaş örnekleri üzerinden oluşturduğu küresel güvenlik sorunlarını ortaya konulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Interstate power struggles today are no longer confined to traditional military and economic domains but are increasingly manifested in new spheres such as cybersecurity, artificial intelligence, space technologies, and environmental policies. This struggle is shaped not only by the geopolitical positions of states but also by their technological capacities and diplomatic influence in the international arena. Throughout history, states have competed with one another to enhance their military and economic power, secure their national interests, and expand their spheres of influence. While this competition has at times led to wars and conflicts, in other instances it has been balanced through diplomatic solutions and cooperation. In the 21st century, however, power struggles have become even more complex as the world order evolves toward multipolarity, driven by technological advancements and competition in emerging fields. Despite globalization reaching unprecedented levels, challenges to the preservation of international peace persist. One of the most significant of these challenges is the emergence of hybrid wars that arise amid interstate rivalries. The aim of this study is to examine the phenomenon of hybrid warfare within the framework of its tactics and instruments, and to reveal the global security challenges it poses through case studies of hybrid wars in the 21st century.