9. sınıf fizik ders kitabının 2024 fizik öğretim programında belirlenen kavramsal beceriler ve alan becerileri yönünden içerik analizi
Content analysis of the 9th grade physics textbook in terms of conceptual skills and field skills determined in the 2024 physics curriculum
- Tez No: 987874
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik öğretimi, Physics teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 2024 yılı Fizik Dersi Öğretim Programı'nda tanımlanan alan ve kavramsal becerilerin, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na ait 9. sınıf fizik ders kitabındaki temalar içerisinde ne ölçüde yer aldığı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde, öğretim programında yer alan, alan ve kavramsal beceriler sınıflandırılarak her bir ünitedeki temalar bu beceriler açısından taranmış ve elde edilen frekanslar tablolarla sunulmuştur. Elde edilen bulgulara göre, alan becerileri açısından en çok yer verilen bileşenin“Bilimsel Gözlem”ve“Bilimsel Çıkarım”becerileri olduğu, kavramsal becerilerde ise“Temel Beceriler”ve“Üst Düzey Düşünme Becerileri”ne dengeli biçimde yer verildiği görülmüştür. Bununla birlikte, bazı becerilerin sınırlı şekilde temsil edildiği ve ünite içeriklerinin beceri dağılımları açısından dengesizlikler barındırdığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretim materyallerinin daha dengeli bir beceri temsiliyle geliştirilmesine yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the extent to which the domain-specific and conceptual skills defined in the 2024 Physics Curriculum are reflected in the themes of the 9th grade physics textbook prepared by the Ministry of National Education for the 2024–2025 academic year. The research was carried out using the document analysis method, a qualitative research design. During data collection, all units of the textbook were analyzed with reference to the skills framework outlined in the curriculum, and the frequencies of each skill were compiled into tables. The findings reveal that among the domain-specific skills,“Scientific Observation”and“Scientific Inference”are the most frequently addressed. For conceptual skills, the textbook provides a balanced emphasis on both“Basic Skills”and“Higher-Order Thinking Skills.”However, certain skills are underrepresented, and there are imbalances in the distribution of skills across different units. Based on these results, the study offers several suggestions to improve the balance of skill representation in future instructional materials.