I. basamak sağlık hizmetlerine başvuran bireylerde depresif belirtiler ve Tanrı algısı ilişkisinin incelenmesi: Tokat/Niksar örneği
An examination of the relationship between depressive symptoms and perceptions of god among individuals seeking primary health care services: The case of Tokat/Niksar
- Tez No: 987881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresif belirtiler, Din, Din psikolojisi, Dindarlık, Depressive symptoms, Religion, Psychology of religion, Religiousness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı I. basamak sağlık hizmetlerine başvuran bireyler üzerinde depresif belirti ve Tanrı algısı arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışma kuramsal ve emprik olarak iki temel bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölümde kavramsal ve teorik bir çerçeve çizilirken emprik bölümde ise elde edilen verilerin analizi sunulmuştur. Çalışmanın örneklemini Tokat ili Niksar ilçesi I. basamak sağlık hizmetlerinden aile sağlığı merkezlerine ve sağlıklı hayat merkezine başvuru yapan bireyler arasından tesadüfi olarak seçilen 266 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Tanrı Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada katılımcıların depresif belirtiler düzeyi ve Tanrı algısı ilişkisi incelenmiştir. Bununla birlikte katılımcıların depresif belirti düzeyleri, sevgi yönelimli Tanrı algısı ve korku yönelimli Tanrı algısı düzeyleri; sosyodemografik değişkenler temelinde değerlendirilmiştir. Çalışmada katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzeyi, daha önce psikolojik tanı veya tedavi alma durumu değişkenleri ile depresif belirtiler arasında anlamlı düzeyde farklılıklara ulaşılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların sevgi yönelimli Tanrı algısı düzeyleri ile cinsiyet, yaş, medeni durumları arasında; korku yönelimli Tanrı algısı düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır. Diğer taraftan depresyonun alt boyutları olan umutsuzluk, kendine karşı olumsuz duygular, somatik belirtiler ve suçluluk duygulanımları ile sevgi yönelimli Tanrı algısı ve korku yönelimli Tanrı algısı arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between depressive symptoms and perception of God among individuals seeking primary healthcare services. The study consists of two main sections: theoretical and empirical. The sample of the study consists of 266 individuals randomly selected from among those who applied to family health centres and healthy life centres in the primary healthcare services of Niksar district, Tokat province. The Personal Information Form, Beck Depression Scale, and God Perception Scale were used as data collection tools. The study examined the relationship between participants' levels of depressive symptoms and their perception of God. In addition, participants' levels of depressive symptoms, love-oriented perception of God, and fear-oriented perception of God were evaluated based on sociodemographic variables. The study found significant differences between participants' gender, age, marital status, educational level, socioeconomic status, previous psychological diagnosis or treatment, and depressive symptoms. Furthermore, significant differences were found between participants' levels of love-oriented God perception and their gender, age, and marital status; and between their levels of fear-oriented God perception and their gender. On the other hand, no significant relationship was found between the sub-dimensions of depression, namely hopelessness, negative feelings towards oneself, somatic symptoms, and feelings of guilt, and the love-oriented and fear-oriented perceptions of God.