Dijitalleşme sürecinde elektronik ticaret ve ekonomik büyüme ilişkisi: Ampirik bir analiz
The relationship between electronic commerce and economic growth in the digitalization process: An empirical analysis
  1. Tez No: 987886
  2. Yazar: AYŞE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, E-Ticaret, Dijitalleşme, Ekonomik Büyüme, Türkiye'de E-Ticaret, Electronic Commerce, E-Commerce, Digitalization, Economic Growth, E-Commerce in Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşen dünyada internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte; işletmeler veya resmî kurumlar ile müşteriler arasında hızlı alışveriş yapılmasını sağlayan, sanal bir köprü olarak da nitelendirilebilecek 'elektronik ticaret (e-ticaret)' kavramı ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0 ile gelişen seri üretim teknolojileri ve e-ticaret platformlarındaki çeşitlilik ile dünyanın birçok noktasındaki müşterilere hızlı bir şekilde ulaşma imkânı da artmıştır. E-ticaret ile fiziksel mağaza alışverişi zamanla yerini online alışverişe bırakırken, işletmeler daha az maliyetle satış yapma imkânına da kavuşmuştur. Aynı zamanda devlet kurumlarının vergi, sigorta gibi ödemeleri ilgili kişi ve kurumlardan sağlama süreçlerini de hızlandırmıştır. Bu çalışmada, e-ticaretin ülke ekonomisi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla; Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, İngiltere ve Türkiye'nin 2001-2021 yılları arasındaki GDP (gayrisafi yurtiçi hasıla), GFCP (brüt sabit sermaye oluşumu), SIS (güvenli internet sunucuları), FBS (sabit geniş bant abonelikleri), ECOM (işletmelerin büyüklük sınıfına göre e-ticaret satışları) verileri üzerinde bir analiz yapılmış ve yöntem olarak Panel VAR analizi tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde ise; elektronik ticaretin GDP üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan analiz; geçmişten günümüze elektronik ticaretin etkilerini değerlendirmek, işletmelerin e-ticarete yönelik stratejik kararlarına ışık tutmak ve literatüre katkı sağlamak adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the internet in the digitalizing world, the concept of 'electronic commerce (e-commerce)', which can also be described as a virtual bridge that enables fast shopping between businesses or official institutions and customers, has emerged. With the mass production technologies developed with Industry 4.0 and the diversity in e-commerce platforms, the opportunity to reach customers in many parts of the world quickly has also increased. With e-commerce, physical store shopping has been replaced by online shopping over time, while businesses have gained the opportunity to sell at less cost. At the same time, it has also accelerated the processes of government institutions to provide payments such as tax and insurance from the relevant persons and institutions. In this study, to evaluate the impact of e-commerce on the national economy, an analysis was made on GDP (gross domestic product), GFCP (gross fixed capital formation), SIS (secure internet servers), FBS (fixed broadband subscriptions), ECOM (e-commerce sales by size class of enterprises) data of France, Italy, Germany, Spain, UK and Turkey between 2001-2021 and Panel VAR analysis was preferred as a method. As a result of the findings, it is concluded that electronic commerce has a positive effect on GDP. The analysis is important to evaluate the effects of electronic commerce from past to present, to shed light on the strategic decisions of enterprises toward e-commerce, and to contribute to the literature.