Fiyat istikrarıyla ilgili hadislerin sıhhat değeri ve değerlendirilmesi
The authenticity and evaluation of hadiths related to price stability
  1. Tez No: 987892
  2. Yazar: MUHAMMED TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT İSTEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadith
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fiyat istikrarı konusunu hadisler çerçevesinde ele almakta ve bu rivayetlerin sıhhat değerlerini incelemektedir. İslam iktisadında fiyat dengesine ilişkin ilkeler, hem ekonomik adaletin hem de toplumsal refahın korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Hz. Peygamber'in fiyat belirleme ve piyasa düzeniyle ilgili uygulamaları, iktisadî hayatın ahlaki temellerini ortaya koymaktadır. Araştırmada özellikle neceş (yapay fiyat artırımı), narh (fiyat sınırlaması), telakki'r-rukban (şehir dışından gelen tüccarların yolda karşılanarak mallarının satın alınması) ve ihtikar (stokçuluk) gibi konulara dair hadisler incelenmiştir. Bu rivayetler, sened ve metin açısından değerlendirilmiş; Peygamber'e aidiyet dereceleri ile birlikte toplumun maslahatına (kamu yararına) bakan yönleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bu hadislerde yer alan yasaklamaların, piyasa dengesini koruma, adaleti sağlama ve toplumsal refahı güçlendirme amacına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Böylece İslam'ın fiyat istikrarına ilişkin yaklaşımının yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ahlaki ve sosyal bir düzen anlayışına dayandığı sonucuna ulaşılmıştır. ulacaktır
Özet (Çeviri)
This study addresses the issue of price stability within the framework of hadiths and examines the authenticity of these narrations. Principles concerning price balance in Islamic economics are of great importance for both the preservation of economic justice and the welfare of society. In this context, the Prophet's practices regarding price setting and market regulation reveal the moral foundations of economic life. The research specifically examines hadiths related to neceş (artificial price inflation), narh (price limitation), talakki'r-rukban (purchasing goods from merchants traveling from outside the city en route), and ihtikâr (hoarding). These narrations were evaluated in terms of their chains of transmission and textual content, and their attribution to the Prophet was analyzed alongside their consideration for the public interest (common good). In conclusion, it was determined that the prohibitions mentioned in these hadiths aim to maintain market balance, ensure justice, and strengthen social welfare. Thus, it is concluded that the Islamic approach to price stability is based not only on economic considerations but also on a moral and social understanding of order.